Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Σκέψεις της κάλπης

.....του Ρίζου Καϊάφα 


     Θα είμαι ειλικρινής ευθύς εξαρχής με τους αναγνώστες: δεν θα ψηφίσω στις επερχόμενες εκλογές διότι βρίσκομαι μακριά από τον τόπο καταγωγής μου και τα οικονομικά μου δεν μου επιτρέπουν ένα ταξίδι – αστραπή. Ωστόσο προτρέπω ανεπιφύλακτα όλους τους γνωστούς και τους φίλους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.


Πολλοί και άξιοι αρθρογράφοι του dubium έχουν επιχειρηματολογήσει επί της κρισιμότητας των εκλογών και της αναγκαιότητας όλοι οι πολίτες να λάβουν θέση στην κομματική αναμέτρηση. Θεωρώ περιττό να επαναλάβω τα επιχειρήματά τους. Θέλω απλώς να σας μεταφέρω τις σκέψεις μου, αυτές που θα καθόριζαν την προσωπική μου απόφαση εκείνα τα κρίσιμα δύο – τρία λεπτά πίσω από το παραβάν του εκλογικού τμήματος.

Ό,τι και να σας λένε υπέρ της αποχής, του άκυρου και της λευκής ψήφου δεν είναι αλήθεια. Η μόνη αλήθεια είναι πως στο ελληνικό εκλογικό σύστημα ο ψηφοφόρος που δεν ψηφίζει ή αυτός που επιλέγει το λευκό και το άκυρο δεν λαμβάνεται υπόψη. Και επιπλέον ουσιαστικά βοηθάει όλους αυτούς που θέλει να καταδικάσει με τη στάση του. Μια ματιά στον εκλογικό νόμο θα σας πείσει.

Μην ψηφίσετε παραδοσιακά. Μην ακολουθήσετε τις προτιμήσεις γονέων και συγγενών, μην ασπαστείτε τις προτροπές φίλων. Κάντε τη δική σας επιλογή, αυτή για την οποία θα είστε περήφανοί μετά τις εκλογές. Αυτή για την οποία δεν θα μπορείτε να κατηγορήσετε κανέναν άλλο παρά μόνο τον εαυτό σας αν αποδειχθεί λανθασμένη.

Μην παρασυρθείτε από τις υποσχέσεις και τη ρητορική δεινότητα των υποψηφίων. Μελετήστε το παρελθόν τους, το περιεχόμενο των λόγων τους και τα προγράμματα των κομμάτων τους. Να φοβάστε ιδιαίτερα αυτούς που σας λένε αυτό που θέλετε να ακούσετε. Στο πρόσφατο παρελθόν εύηχα συνθήματα όπως το περιβόητο πια «λεφτά υπάρχουν» εξαπάτησαν έναν ολόκληρο λαό.

Και τέλος, αυτό που προσωπικά θεωρώ σπουδαιότερο όλων. Μην υποστηρίξετε τους γνωστούς σας υποψηφίους αν δεν το αξίζουν πραγματικά. Τα «καλά παιδιά» μπορεί να γίνουν πρώτης τάξεως σύζυγοι αλλά άθλιοι πολιτικοί. Μην ακούτε αυτούς που σας υπόσχονται να σας βρούνε δουλειά, να σας ρυθμίσουν τα δάνεια, να μεταθέσουν τα στρατευμένα μας νιάτα κοντά στα σπίτια τους. Είναι αυτοί που αύριο θα σας πετάξουν ένα ψίχουλο ως αντάλλαγμα στην εξαγορασμένη σας αξιοπρέπεια. Αυτοί που συντηρούν τις κοινωνικές αδικίες μετατρέποντας σε προνόμια των «δικών τους παιδιών» τα βασικά ατομικά και κοινωνικά μας δικαιώματα. Αυτοί που ευθύνονται περισσότερο από όλους για
τη σημερινή μας κατάντια.

Την Κυριακή η αποχή ισοδυναμεί πράγματι με συνενοχή. Αλλά και η συμμετοχή μπορεί να αποδειχθεί εξίσου ένοχη αν δεν συνοδεύεται από σύνεση, υπευθυνότητα και εντιμότητα προθέσεων.

Καλή ψήφος σε όλους

1 σχόλιο:

  1. Τα πράγματα είναι ακριβώς όπως τα λες. Επηρρεάστε φίλους και γνωστούς και προτρέψτε τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αλλά και υποχρέωση.
    Καλή και ευσυνείδητη ψήφο σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή