Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Dub FX

....της Κωνσταντίνας Ιωακειμίδου


Αυθεντικός, απλός, ταλαντούχος, ξεχωριστός και ιδιαίτερα αγαπητός… o λόγος για τον street performer Benjamin Stanford, ή κοινώς, Dub Fx. Δημιουργεί μουσική καθαρά με προσωπικό στυλ και ανάλογα με την ψυχολογική του διάθεση, σε ήχους που του αρέσει να ακούει, δηλαδή jungle, dub, dubstep, hip hop, reggae breaks. 

Ο αυστραλός καλλιτέχνης ξεκίνησε στα 15 του χρόνια να παίζει κιθάρα και να τραγουδάει σε διάφορες μπάντες, δούλευε σε καφέ, κουζίνες και σε καταστήματα που πουλάνε CD. Μόλις πήρε το επίδομα ανεργίας ήρθε στην Ευρώπη και αποφάσισε να ασχοληθεί πιο συστηματικά με την μουσική που αγαπάει και να χτίσει το δικό του προσωπικό στυλ. Έτσι, χρησιμοποιεί ένα RC-50, δηλαδή ένα loop-station (πεταλιέρα) και δημιουργεί μουσική μόνο με την φωνή του και κάποια εφέ σε επανάληψη, αυτό άλλωστε είναι και το σήμα κατατεθέν του. Αρχικά ξεκινάει με έναν ηχογραφημένο ήχο και στην συνέχεια χτίζει από πάνω σιγά σιγά επιπλέον ήχους με την φωνή του. Σύμφωνα με τον ίδιο το loop-station του δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσει πολύ ξεχωριστούς ήχους και να εκφράσει μέσα από την μουσική του την προσωπικότητα του και την ψυχολογική του διάθεση. Σημειώνει, επιπλέον, ότι το να κάνει λούπες που θυμίζουν μπάσο ή κάτι άλλο δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αλλά η ροή της μουσικής που δημιουργεί και η ομοιοκαταληξία είναι αυτά που κερδίζουν τον ακροατή. 

Τα τελευταία 5 χρόνια, ο 28χρονος μάγος του beat box ζει σε ένα βανάκι με την κοπέλα του, γνωστή ως Flower Fairy, και ταξιδεύουν μαζί σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης όπου και κάνουν παραστάσεις συνήθως σε πλατείες, με το κοινό του να βρίσκεται ανάμεσα στους περαστικούς. Εκεί δημιουργεί κομμάτια που σε ποσοστό 90% είναι free style, δηλαδή δεν τα έχει προετοιμάσει νωρίτερα. Στην χώρα μας βρέθηκε για πρώτη φορά το 2010 για δύο μοναδικές εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά σημειώθηκε το 2007 με το album που έχει τίτλο “Live in the streets” και περιέχει κομμάτια από ζωντανές παραστάσεις σε πλατείες, το 2009 ακολούθησε το “Everything’s a Ripple” που αποτελεί το πρώτο του studio album, ενώ η τελευταία δισκογραφική του δουλειά εκδόθηκε το 2010 με τίτλο “A crossworlds”. Αξιοσημείωτη είναι η συνεργασία του με τον σαξοφωνίστα Mr. Woodnote, όπως θα διαπιστώσετε στο κομμάτι με τίτλο flow που υπάρχει πιο κάτω. 

Πλέον ο Dub Fx είναι ευρέως γνωστός, ίσως ο πιο γνωστός street performer, και κατά την γνώμη μου η αναγνωρισμότητά του είναι απολύτως δικαιολογημένη. Αν δεν τον γνωρίζετε ήδη, είναι ευκαιρία να ακούσετε τα κομμάτια που παραθέτουμε παρακάτω και να παρακολουθήσετε τα βίντεο που υπάρχουν στο youtube και πιστεύω πως θα τον λατρέψετε όπως εγώ.

Dubium/Dub_FX/Ioakeimidou by Stelios Mouratidis on Grooveshark

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου