Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Συνέντευξη της Κικής Δημουλά

Η Κική Δημουλά (Αθήνα 1931-) είναι Ελληνίδα ποιήτρια, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της Ποίησης. Γεννήθηκε το 1931 στην Αθήνα, όπου και ζεί. Παντρεύτηκε τον ποιητή και πολιτικό μηχανικό Άθω Δημουλά, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά. Εργάστηκε ως υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το 2002 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Θέματα που κυριαρχούν στα ποιήματά της είναι η απουσία, η φθορά, η απώλεια, η μοναξιά και ο χρόνος. Χαρακτηριστικά της ποίησής της είναι η προσωποποίηση αφηρημένων εννοιών, η ασυνήθιστη χρήση κοινών λέξεων και η πικρή φιλοπαίγμων διάθεση.


Τιμήθηκε με το Β' Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1971) για τη συλλογή Το λίγο του κόσμου, με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1988) για τη συλλογή Χαίρε ποτέ και με το Βραβείο Ουράνη (1994) της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή Η εφηβεία της λήθης. Η Association Capitale Européenne des Littératures την βράβευσε, τον Μάρτιο του 2010, με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας στο πλαίσιο της πέμπτης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Λογοτεχνίας. Τον Φεβρουάριο του 2011 τιμήθηκε με το «Μεγάλο Bραβείο Λογοτεχνίας» για το 2010 των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου της.

Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Ισπανικά, τα Ιταλικά, τα Πολωνικά, τα Βουλγαρικά, τα Γερμανικά και τα Σουηδικά.

Πηγή: Βικιπαίδεια

Το βίντεο με τη συνέντευξη της ποιήτριας στη Βίκυ Φλέσσα για την εκπομπή στα ΑΚΡΑ:  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου