Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Catfish

...από τη Δέσποινα Γεωργούλα 

Το Catfish είναι ένα ντοκιμαντέρ του Ariel Schulman. Ο εν λόγω κύριος αποφάσισε να γυρίσει ντοκιμαντέρ τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στη ζωή του αδερφού του Nev όταν κάποια στιγμή άρχισε να έχει έντονες επαφές με μια κοπέλα από την άλλη άκρη της Αμερικής μέσω facebook. Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή.


Ο Nev, ο πρωταγωνιστής και φωτογράφος, ζει στη Νέα Υόρκη. Οι φωτογραφίες του είναι κυρίως καλλιτεχνικές και δημοσιεύονται σε εφημερίδες. Μία μέρα λαμβάνει ένα πακέτο από ένα άγνωστο κοριτσάκι που έχει ζωγραφίσει μια από τις φωτογραφίες του που έχουν δημοσιευτεί. Πολύ γρήγορα ο Nev αναπτύσσει μία καλή σχέση με την μικρή μέσω facebook και δέχεται συχνότερα δέματα με τις ζωγραφικές της ικανότητες.

Σύντομα μπαίνουν στο παιχνίδι η μάνα, ο πατέρας της μικρής, ο αδερφός και όλοι εξυμνούν και ευχαριστούν τον νέο για την όμορφη και φιλική σχέση που διατηρεί με την μικρή μέσω facebook, σημειώνοντας μάλιστα πως η εικόνα του αποτελεί ένα πρότυπο βοηθώντας την κόρη τους να ξεδιπλώνει με θάρρος της καλλιτεχνικές της ανησυχίες.

Το παιχνίδι αρχίζει και γίνεται ενδιαφέρον όταν εμφανίζεται και η μεγάλη αδερφή του κοριτσιού. Ξεκινάει ένα μεγάλο ειδύλλιο μεταξύ του Nev και της Megan, που φτάνουν στο σημείο να μιλάνε ο ένας στον άλλον σαν ερωτευμένοι. O Nev αποφασίζει να επισκεφτεί την Megan την οποία γνωρίζει μόνο από τις φωτογραφίες της στο Facebook. Η ιστορία όμως αρχίζει να παίρνει μια άλλη τροπή όταν αποφασίζει να την συναντήσει από κοντά…

Δεν θα αποκαλύψω το τέλος της ιστορίας αλλά είναι κάτι που ξαφνιάζει τον θεατή.

Το Catfish δεν έχει στοιχεία θρίλερ, έχει μόνο κάποιες πολύ μέτριες στιγμές αγωνίας. Προσωπικά δεν γνωρίζω αν τα γεγονότα είναι αληθινά ή κατασκεύασμα της φαντασίας των συντελεστών. Κατά την γνώμη μου το ενδιαφέρον στο ντοκιμαντέρ είναι το ηθικό δίδαγμα που προσπαθεί να περάσει, το κοινωνικό φαινόμενο που παρουσιάζει.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν κάποιο προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολλές φορές γίνονται ‘’φίλοι’’ με άτομα που δεν γνωρίζουν καθόλου και τα οποία δεν ανήκουν στον κοινωνικό τους περίγυρο. Η πράξη αυτή από μόνη της δεν είναι επιλήψιμη αλλά το κακό ξεκινάει όταν αρχίζουμε να συζητάμε και να μοιραζόμαστε προσωπικές λεπτομέρειες της ζωής μας, θεωρούμε αυτά τα άτομα πραγματικούς μας φίλους ή ακόμα σε αρκετές περιπτώσεις πιστεύουμε ότι έχουμε ερωτική σχέση με αυτά τα άτομα. Ακόμα σε αυτού του είδους τις συνομιλίες δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι ότι το άτομο που μας απαντάει είναι ειλικρινές και δεν μας αραδιάζει συνεχώς ψέματα.

Το ντοκιμαντέρ προτάθηκε για Central Ohio Film Critics Association Award στην κατηγορία Best Documentary και για Online Film Critics Society Award στην κατηγορία Best Documentary.

Τέλος αξίζει να το δείτε γιατί θα προβληματιστείτε για το αν έχετε βρεθεί ποτέ σε κάποια παρόμοια κατάσταση με αυτή του Nev, για το αν μοιράζεστε λεπτομέρειες της προσωπικής σας ζωής με άτομα που κανονικά δεν θα εμπιστευόσασταν κτλ.

http://www.youtube.com/watch?v=m3EDxgecC14&feature=player_embedded

2 σχόλια:

  1. Σε ευχαριστούμε πολύ Δέσποινα! Εμένα προσωπικά με τη ζωντανή περιγραφή που έκανες μου κίνησες την περιέργεια να το δω το ντοκιμαντέρ (αν και δεν ακούγεται πολύ σαν ντοκιμαντέρ, περισσότερο σαν ταινία με μορφή ντοκιμαντέρ ως σκηνοθετικό τρικ...). Θα το δω και θα σου κάνω σχόλια εδώ κάτω απ' το κείμενό σου αν αυτό δε σε πειράζει βέβαια, για να συμβάλλω κι εγώ στην προσέλκυση περισσοτέρων θεατών :Ρ :) Χαίρε! αναμένω την επόμενη ντοκιμαντεροπρότασή σου :)) φιλικά, Π.Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι που σου άρεσε η περιγραφή μου. Προσωπικά διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για το αν το Catfish είναι ντοκιμαντέρ ή όχι. Απο την μικρή έρευνα που έκανα παντού υπάρχει αυτή η αμφιβολία για το είδος, αν είναι ντοκιμαντέρ ή ταινία. Δεν θα ήθελα να σταθείς όμως σε αυτή την λεπτομέρεια αλλά να σε απασχολήσει περισσότερο το μήνυμα που περνάει. Θα χαρώ να ακούσω τα σχολιά σου είτε εδώ είτε στην σελίδα του blog στο facebook. ΔΓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή