Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Webfest: η γιορτή του Διαδικτύου



Πλατεία Δημαρχείου, Βέροια,
Κυριακή 16/9/2012


Διασκέδαση, εργαστήρια και διαγωνισμοί με το Διαδίκτυο

Θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των εκδηλώσεων εορτασμού για τα ελευθέρια της πόλης του Δήμου Βέροιας, και έχει ως θεματική ενότητα: «Μάθηση, ελευθερία και Διαδίκτυο στην πράξη».

Η ελευθερία είναι η πηγή των ηθικών αξιών και η μάθηση ένας από τους τρόπους κατάκτησής της. Πως αλλάζει η ζωή μας με το Διαδίκτυο το περιεχόμενο και τα μέσα για να την επιτύχουμε;


Τα Webfests είναι ανοιχτές εκδηλώσεις για την εξοικείωση στην πράξη με την ευχάριστη, δημιουργική και ασφαλή πλευρά του Διαδικτύου. Διοργανώνονται την Κυριακή το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της πόλης και περιλαμβάνουν βιωματικά εργαστήρια με τη χρήση του Διαδικτύου, διαγωνισμούς, παιχνίδι, μουσική, φαγητό και εκπλήξεις.
Η πρωτοτυπία τους έγκειται στο ότι υλοποιούν το επόμενο βήμα της συζήτησης για την ασφάλεια του Διαδικτύου, μέσα από την πρακτική χρήση του στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων όπως η απασχολησιμότητα, η επιχειρηματικότητα και οι σπουδές. Και σε αυτό το νέο άλμα πρωταγωνιστεί η σύμπραξη νέων και έμπειρων ανθρώπων. Οι νέοι, για πρώτη φορά, διδάσκουν τους γονείς και τους δασκάλους τους, τις ρυθμίσεις ασφαλείας στο Facebook και δίνουν συμβουλές για πιο πετυχημένες αναζητήσεις στη Google. Οι μεγαλύτεροι τους καθοδηγούν για την οικοδόμηση του επαγγελματικού προφίλ στο Linkedin και τη σύνταξη ολοκληρωμένων λημμάτων στη Wikipedia.

Τα Webfests εμπνέονται από το όραμα του εφευρέτη του Web, Sir Tim Berners-Lee, για ένα ελεύθερο και ανοιχτό σε όλους, χώρο συνεργασίας και ταξιδεύουν σε κάθε πόλη της Ελλάδας. Ξεκινάμε από τη Βέροια στις 16 Σεπτεμβρίου 2012 και ακολουθούν η Μυτιλήνη, η Χίος, η Θεσσαλονίκη... Το πρώτο Webfest.Βέροια/2012 θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των εκδηλώσεων εορτασμού για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης με γενικό θέμα «Μάθηση, ελευθερία και Διαδίκτυο στην πράξη».

Τα Webfests είναι events που διοργανώνονται με επαγγελματικό τρόπο από τη δυναμική κοινότητα των Webvistas, η οποία αριθμεί περίπου 1000 μέλη και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.
Η ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας προκύπτει μέσα από την προεργασία με προφεστιβαλικές εκδηλώσεις και συναντήσεις, τουλάχιστον 8 μήνες πριν την ημερομηνία του Webfest. Για παράδειγμα, στη Βέροια διοργανώθηκε ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή 500 μαθητών και δασκάλων, συζητήσεις σε σχολεία, ανοιχτές προσκλήσεις προς το κοινό και συναντήσεις με όλους τους θεσμικούς φορείς (Δήμος, Επιμελητήρια, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Πρόσκοποι κλπ). Αυτοί άλλωστε είναι και οι συνδιοργανωτές του Webfest.    
Η ομάδα υλοποίησης αριθμεί περίπου 50 άτομα και συνδυάζει νέους με έμπειρους εθελοντές και επαγγελματίες. Αποτελείται από καθηγητές πανεπιστημίου μέχρι μαθητές και προσκόπους οι οποίοι καθοδηγούνται από τον Μιχάλη Βαφόπουλο.
Το σχέδιο περιλαμβάνει την καθιέρωση των Webfests ως τα πρώτα και πιο αναγνωρίσιμα events σε αυτό το νέο πεδίο.

Ενδεικτικό πρόγραμμα
4-5:00
Εγγραφή, γνωριμία και μουσική.
5:30
Λήξη προσέλευσης των συμμετεχόντων με προκρατήσεις.

Γονείς
Μαθητές/χρήστες
Εργασία/επιχειρήσεις
Προχωρημένο
5-6:00
Ρυθμίσεις Facebook
Χρήση Google
fanpage Facebook
Εισαγωγή HTML
6-6:30
Μουσική και demostrations
6:30-7:30
Ασφαλές Διαδίκτυο
Μαθηματικά με WolframAlpha
Εργασία και LinkedIn
Ανοιχτά δεδομένα
7:30-8:00
Μουσική και demostrations
8-9
Mywikipedia
Ανοιχτή Δημιουργία
Game-based learning
Ανατρεπτικόν

Διοργάνωση
·         Κοινότητα Webvistas.org
·         Εργαστηρίου Τεχνολογίας Πολυμέσων της Σχολής Η.Μ.Μ.Υ. του Ε.Μ.Π.
·         Aνώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρία Δήμου Βέροιας
·         Κοινωφελής Επιχείρησης Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας
·         Σώµα Ελλήνων Προσκόπων, Περιφερειακή εφορεία προσκόπων Ηµαθίας

Χορηγοί
·         ΟΤΕ
·         Γερμανός
·         Συνεταιρισμός Βένους
·         Easy learning
·         Climavent
·         Καφέ Mcoza

Χορηγοί Επικοινωνίας
·         PC Magazine
·         ΕΤ3
·         Εφημερίδα Μακεδονία

Περισσότερες πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου