Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012

Λίγες μέρες έμειναν για την έναρξη του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας


Λίγες μέρες έμειναν για την έναρξη του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας. Ο χρόνος ξεκίνησε να μετράει αντίστροφα για τη στιγμή που το Φεστιβάλ θα ανοίξει τις πύλες του και θα υποδεχτεί εκατοντάδες δημιουργών, θεατών και εθελοντών. Από τις 26 έως τις 30 Σεπτεμβρίου μην κανονίσετε τίποτα, αφεθείτε ελεύθεροι χαλαρώνοντας τις αισθήσεις σας στη σημαντικότερη γιορτή πολιτισμού της Νάουσας, στους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου Νάουσας.

Εξαιρετικές δημιουργίες από όλο τον κόσμο, προβολές 3D ταινιών, σεμινάρια, εκδηλώσεις για τα παιδιά, διημερίδα για τη σχέση πολιτικής και κινηματογράφου, εκθέσεις φωτογραφίας και μοντέρνας τέχνης, street art ζωντανές δημιουργίες για μικρούς και μεγάλους, συναυλίες, αφιέρωμα στον ιταλικό κινηματογράφο, θεατρική παράσταση για παιδιά, δράσεις κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, διαγωνισμοί και πολλές εκπλήξεις συνθέτουν το πρόγραμμα μιας μοναδικής γιορτής του πολιτισμού και της δημιουργίας με δωρεάν είσοδο για όλους.

Στο πλαίσιο της 9ης διοργάνωσης πρόκειται να προβληθούν ταινίες μυθοπλασίας, πειραματικές και κινουμένων σχεδίων. Επίσης, θα διοργανωθεί το τμήμα σπουδαστικών και νεανικών ταινιών Digital View South East Europe με την ιδιαίτερη οπτική νέων σκηνοθετών από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το πρωτοποριακό τμήμα ταινιών κινητών τηλεφώνων θα είναι για μια ακόμη χρονιά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καταδεικνύοντας τις δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία για να αναδείξουμε τον δημιουργό που κρύβεται μέσα μας.

Το αφιέρωμα στον ιταλικό κινηματογράφο περιλαμβάνει ταινίες του σπουδαίου σκηνοθέτη Michelangelo Antonioni, αλλά και νέων ιταλών κινηματογραφιστών παρουσιάζοντας διαχρονικά την εξέλιξη της ιταλικής κινηματογραφικής δημιουργίας.

Στον εκθεσιακό χώρο του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν δυο εκθέσεις φωτογραφίας. Έκθεση πανοραμικής φωτογραφίας από τον Νίκο Μπιλιούρη και έκθεση με θέμα τη Νάουσα και την περιοχή της από τον Νίκο Κεραμίδη.

Στον χώρο του καφέ-μπαρ του Φεστιβάλ θα υπάρξει έκθεση επανάχρησης βιομηχανικών χώρων από τη Φανή Αντωνίου.

Στον εξωτερικό χώρο της Αίθουσας 2 τέσσερις νέοι δημιουργοί εμπνέονται από τον κόσμο των κινουμένων σχεδίων και ζωντανεύουν αγαπημένους ήρωες, μέσα από μοναδικές δημιουργίες street art. Σε πραγματικό χρόνο νέοι καλλιτέχνες δημιουργούν μπροστά στο κοινό και μας κάνουν να αισθανθούμε πάλι παιδιά.

Ο Optimus Prime θα «επιτηρεί» τον εξωτερικό χώρο της Αίθουσας 2. Το θηριώδες γλυπτό του Δημήτρη Γκιαούρη μας ταξιδεύει στη γνωστή σειρά κινουμένων σχεδίων “Transformers”.

Στο φουαγιέ της Αίθουσας 1 το γλυπτό μοντέρνας τέχνης της Φανής Αντωνίου καλεί τους επισκέπτες να «κρατήσουν τις αναμνήσεις τους ζωντανές».

Στο πλαίσιο της δράσης «Παιδί και Κινηματογράφος», θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τους μικρούς φίλους της εκδήλωσης. Θα προβληθούν επιλεγμένες 3D ταινίες. Ειδικότερα, θα προβληθούν οι ταινίες HUGO του Μάρτιν Σκορτσέζε και Γάτος Σπιρουνάτος. Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν μαθήματα ζωγραφικής για παιδιά από εξειδικευμένους δημιουργούς. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να αναπαραστήσουν αγαπημένους ήρωες κόμικς. Το πρωί της Κυριακής οι μικροί μας φίλοι με τους γονείς τους θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα.

Δυο ανοιχτές συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν, όπου άνθρωποι του σινεμά θα απαντήσουν στα ερωτήματα του κοινού.

Στο καφέ-μπαρ του Φεστιβάλ κάθε βράδυ μετά το τέλος των προβολών θα υπάρχει συναυλία από μουσικά συγκροτήματα. Οι μουσικές των συγκροτημάτων Reverse, Χημείας Ένεκα, HomoΣάπιοι, Koza Mostra και Περσινά ξινά σταφύλια πρόκειται να ταξιδέψουν το κοινό σε ένα ονειρικό μελωδικό ταξίδι. Το βράδυ της Κυριακής μετά την τελευταία συναυλία θα ακολουθήσει karaoke πάρτυ.

Δυο διαγωνισμοί θα βρίσκονται καθημερινά σε εξέλιξη. Ο φωτογραφικός διαγωνισμός με τίτλο “my festival” δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να αποτυπώνει με το φωτογραφικό του φακό στιγμές του φεστιβάλ. Επίσης, διαγωνισμός με ερωτήσεις για τον κινηματογράφο θα δοκιμάζει τις γνώσεις των σινεφίλ επισκεπτών. Οι καλύτεροι φωτογράφοι και οι παντογνώστες του σινεμά θα κερδίζουν χρήσιμα δώρα.

«Πολιτική και κινηματογράφος: Μια ιδιαίτερη σχέση» είναι ο τίτλος της διημερίδας που διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας. Σημαίνουσες προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό, τον καλλιτεχνικό και τον πολιτικό χώρο θα επιχειρήσουν να αναλύσουν τη σχέση πολιτικής και σινεμά.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας αναδεικνύει το κοινωνικό του πρόσωπο οργανώνοντας δράσεις στήριξης των δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας. Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας θα ενισχύσει οικονομικά φοιτητές από την ευρύτερη περιοχή που αντιμετωπίζουν οικονομική δυσχέρεια προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους.

Τέλος, στο πλαίσιο της φετινής εκδήλωσης θα λάβουν χώρα δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με την εταιρεία Clock Work Energy.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας αποτελεί μια μοναδική εκδήλωση. Μια εκδήλωση πρωτοποριακή, καινοτόμο, νεανική, δυναμική, ζωντανή, ποιοτική.

Για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας η υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας αποτελεί μια ξεκάθαρη στρατηγική επιλογή. Μια επιλογή που το φέρνει στην πρώτη σειρά των εξελίξεων στη νέα ψηφιακή εποχή του κινηματογράφου και συμβάλλει στη διαμόρφωση του διακριτού του χαρακτήρα.

Μέσω των τεχνολογικών καινοτομιών και της διάθεσης των ανθρώπων του το Φεστιβάλ αγκαλιάζει όλους τους δημιουργούς, τους παρέχει βήμα, τους ενισχύει, επιδεικνύοντας ξεχωριστό ενδιαφέρον για τον δημιουργό και το έργο του.

Η ποιότητα, η ζωντάνια, η ποικιλία, η πρωτοτυπία και ο επαγγελματισμός που διακρίνουν κάθε επιμέρους κομμάτι του Φεστιβάλ το έχουν καθιερώσει στη συνείδηση δημιουργών και κοινού ως μια πραγματική γιορτή του πολιτισμού.

Μια γιορτή όπου άνθρωποι από όλο τον κόσμο, υψηλής ποιότητας ταινίες, εκδηλώσεις μοναδικού ενδιαφέροντος, σημαίνοντα πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου, δραστηριότητες για τα παιδιά, ονειρικά μουσικά ταξίδια, μαζί με το χαμόγελο των εθελοντών συνθέτουν ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό χρωμάτων, εικόνων, ήχων, πολιτισμού, χαράς και δημιουργίας.

Επιπρόσθετα, το Φεστιβάλ καθίσταται πόλος περιφερειακής ανάπτυξης με την υλοποίηση ενός νέου αναπτυξιακού σχεδιασμού συνυφασμένου με δράσεις πολιτιστικού, εκπαιδευτικού, συνεδριακού και τουριστικού χαρακτήρα. Το Φεστιβάλ προκαλεί ανάπτυξη, συνδράμει τις τοπικές κοινωνίες και συμβάλλει καθοριστικά στην αναγέννηση της περιφέρειας.

Οι άνθρωποι του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ζήλο και συστηματικότητα για την προώθηση της πολιτιστικής δραστηριότητας, τη συμβολή στην περιφερειακή ανάπτυξη και την ανάδειξη της διοργάνωσης στο σπουδαιότερο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σας περιμένουμε όλους λοιπόν, να γνωριστούμε από κοντά και να ταξιδέψουμε σε μια πρωτόγνωρη και μαγική εμπειρία. Δίνουμε ραντεβού την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας.
Πιο πριν μπορείτε να μας βρείτε στο : http://www.niff.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου