Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

fEED



FEED- Freedom Expression Expanding Dubium


Τί είναι το FEED;


Είναι ένα σχέδιο που αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε νέοι της Θεσσαλονίκης, νέοι του Dubium.
Είναι ένα κάλεσμα που κάνει η ομάδα του Dubium προς τους νέους της πόλης.
Στόχος; Η παύση της συντήρησης στη σκέψη, των φραγμών στην έκφραση, της αυτολογοκρισίας. Στόχους τους οποίους εδώ και δυο χρόνια υπηρετούμε μέσα από τη συλλογικότητα του Dubium.

Μαζευτήκαμε λοιπόν σε ένα καφέ της Θεσσαλονίκης κάποιοι νέοι δυσαρεστημένοι από τη σιωπή και σκαρφιστήκαμε το FEED. Ένα σχέδιο 10 δράσεων, όπου επιστρατεύουμε τη δημιουργικότητά μας μέσα από τις τέχνες, τις γνώσεις και τις πιο τρελές ιδέες μας, ώστε να δώσουμε ζωντάνια στην πόλη της Θεσσαλονίκης και να ταράξουμε τη σιωπή της.

Το σχέδιο ξεκινά τον Μάιο και ολοκληρώνεται τον Αύγουστο. Αποτελείται από 6 διαφορετικές βασικές δράσεις (μια για κάθε γράμμα του ιστοτόπου d u b i u m ) και 4 παράλληλες δράσεις ενδυνάμωσης που λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλονίκη.


Τί είναι το Dubium;
Dubium σημαίνει αμφιβολία.
Το Dubium λοιπόν είναι η αμφιβολία των νέων απέναντι στα πρέπει. Είναι ένα πείραμα που καλεί όλους τους νέους να αποδείξουν πως δε διστάζουν, μα σκέφτονται, ονειρεύονται, δημιουργούν. Είναι ένας ιστότοπος που αρνείται τη νεανική σιωπή. Που προσφέρεται για μια ζύμωση απόψεων χωρίς να αποκλείει κανέναν. Είναι ένα κάλεσμα προς όλους όσους θέλουν να εκφραστούν δίχως παρεμβάσεις, στρεβλώσεις, λογοκρισία.

"Πιάσε το πρέπει από το ιώτα και γδάρε το ίσαμε το πι"
www.dubiumn.blogspot.gr


Δράσεις σχεδίου FEED
Δράσεις ενδυνάμωσης!


Ντου- bium σε λεωφορεία

Επειδή λοιπόν έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε τα σημάδια της ψυχικής κόπωσης αποτυπωμένα στα πρόσωπα των ανθρώπων, αποφασίσαμε να κάνουμε ΝΤΟΥ- bium στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να τους τραγουδήσουμε κάτι εύθυμο με τις αλέγρες μας φωνές, για να τους δούμε να ζωντανεύουν.

Χαμόγελα στις στάσεις

Έχουμε γεμίσει τη Θεσσαλονίκη με χαμόγελα του dubium στις στάσεις. Κόψε ένα και κράτησέ το ή χάρισέ το σε κάποιον που το έχει περισσότερο ανάγκη. Τα χαμόγελα μπορείς να τα βρεις στις στάσεις των λεωφορείων της πόλης.

Project: Road Music

Σε αυτό το project καλλιτέχνες δίνουν μίνι συναυλίες σε υπαίθριους χώρους της πόλης, για να ξεσηκώσουν τον κόσμο της. Λόγος, έκφραση, δημιουργία.

Θέατρο στο δρόμο

Ομάδες ηθοποιών εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τη σιωπή γύρω τους και τη λογοκρισία που νιώθουν να τους εμποδίζει, μέσα από θεατρικά παιχνίδια στις πλατείες της Θεσσαλονίκης. Δε σας λέμε άλλα. Join Us!

Οι βασικές δράσεις!

Αμφιβολές

Η ομάδα νέων Dubium ξεκινά έναν κύκλο συζητήσεων. Έναν κύκλο ΑμφιΒολών. Τις βαπτίσαμε “ΑμφιΒολές”, γιατί επιθυμούμε κάθε συζήτηση να είναι και μια βολή προς την κοινωνία. Mια προσπάθεια επίθεσης της γνώσης απέναντι στην απάθεια.
Συνηθίσαμε σε συζητήσεις όπου ο ομιλητής βγάζει τον λόγο του σε έναν αμφιθεατρικό χώρο με ένα παθητικό ακροατήριο. Συνηθίσαμε στους μονολόγους και ξε-χάσαμε το διάλογο. Σκοπός μας λοιπόν είναι μέσα από τις ΑμφιΒολές να καταργήσουμε ιεραρχίες και να κάνουμε συζητήσεις φιλικές. Με έναν καφέ ή ένα ποτό, συζητάμε με τους ομιλητές που έχουν προσκληθεί.
Η πρώτη μας ΑμφιΒολή θα είναι μια συζήτηση για τις μορφές λογοκρισίας στο παρελθόν και το σήμερα και τη σημασία της ελευθερίας στην έκφραση.

Μαζί μας συζητούν οι:
Δώρα Αυγέρη, δημοσιογράφος, ΕΤ3
Δημοσθένης Δώδος, καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ
Γιάννης Γρηγοράκης, συγγραφέας, δικηγόρος
Ανδρέας Τάκης, συγγραφέας, δικηγόρος
Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 18:00, στις 24 Μαΐου στο cafe-bar Μπορντ \\ ντε λό, Εγνατίας 45, στη στοά.

Θέατρο στο δρόμο

Ομάδες ηθοποιών εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τη σιωπή μέσα από θεατρικά παιχνίδια στις πλατείες της Θεσσαλονίκης. Περίεργοι ήχoι, περίεργοι θόρυβοι, περίεργοι τύποι αυτοί οι νέοι.
Το θέατρο στο δρόμο σκοπό έχει να αναστατώσει τους περαστικούς, να τους κάνει να αμφιβάλλουν, να τους ταρακουνήσει.
Πραγματοποιείται τα Σαββατοκύριακα στις γειτονιές και τις πλατείες και κορυφώνεται την τελευταία μέρα του Μαΐου, στην πλατεία Αριστοτέλους.
Δε σας λέμε άλλα. Join Us!

Βάψτο!

Τα άρθρα του dubium γίνονται έργα τέχνης. Γίνονται ζωγραφιές σε καμβάδες. Την Πέμπτη 18.7 συγκεντρωνόμαστε Ικτίνου με Ζεύξιδος, μπροστά στο σχολείο με τους καμβάδες μας και τα πινέλα μας και βάφουμε.
Εκθεσιακός χώρος, ΟΛΗ η πόλη. Θα τους κρεμάσουμε παντού, για να τους βλέπετε.
Μόνο μην είστε εγωιστές. Αφήστε τους εκεί που είναι. Είναι για όλους!


Φωτοgraphia- Γράφοντας με το φακό

Η ομάδα νέων του Dubium, στα πλαίσια του σχεδίου Feed, διοργανώνει την 24η του Ιούλη, ένα ζωντανό διάλογο εικόνων. Μια έκθεση φωτογραφίας, με θέμα «Γράφοντας με το φακό».Ένα κάλεσμα προς όλους τους νέους φωτογράφους της πόλης.
Οι μορφές λογοκρισίας, τα εμπόδια στη σκέψη και την έκφραση, οι συντηρητικές λογικές που επιβάλλουν τη σιωπή και η απελευθέρωση μέσα από τη δημιουργία και την έκφραση, είναι το θέμα της έκθεσης «Γράφοντας με το φακό». Ένας διάλογος μέσα από τις εικόνες.
Οι 30 φωτογραφίες που θα επιλεγούν, θα παρουσιαστούν σε μια ζωντανή έκθεση. Ένας άνθρωπος θα κρατά την εικόνα ενός φωτογράφου. Κοινός παρανομαστής των δυο, η προσπάθεια υπέρβασης των εμποδίων στην έκφρασή τους.
Αφού ολοκληρωθεί η ζωντανή έκθεση, οι φωτογραφίες θα κινούνται σε χώρους και μπαράκια της Θεσσαλονίκης, όπου στα λευκά πλαίσια που βρίσκονται από κάτω, ο καθένας μπορεί να γράφει τις σκέψεις που του προκαλεί η εικόνα.
Πάρε μέρος στο διάλογο.
Σκέψη. Ελευθερία. Δημιουργία. Διαδραστικότητα.
Πρόσωπα στους τοίχους

Στην οδό Κασσάνδρου, στις 28 Ιουνίου, μπροστά από το 3ο γυμνάσιο - λύκειο της Θεσσαλονίκης, οι ζωγράφοι μας κάνουν φιλοσόφους.
Μπροστά τους ένα βάζο γεμάτο τσαλακωμένα χαρτάκια με ρήσεις περί ελευθερίας, σπουδαίων φιλοσόφων. Τραβάμε χαρτί και αντικρίζουμε τη ρήση που μας έλαχε. Οι ζωγράφοι αποτυπώνουν το πρόσωπό μας στο χαρτί και προσθέτουν τη φιλοσοφία της ρήσης. Και έτσι η πόλη γεμίζει με κάποια πρόσωπα σε ένα χαρτί που νουθετούν και ευφυολογούν.
Φιλοσόφησέ το.

Τα μεγάλα όνειρα
Ποια είναι η μεγαλύτερή σου επιθυμία; Μη μου πεις. Γράψε την.
Στις 15 Ιουλίου βγαίνουμε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και κρεμάμε πίνακες κιμωλίας σε διάφορα σημεία της πόλης. Στους πίνακες αναγράφεται η φράση “Η μεγαλύτερή μου επιθυμία είναι...”. Και εσύ με τις κιμωλίες που θα έχουμε αφήσει μπροστά στους πίνακες μπορείς να συμπληρώσεις τη φράση με τις δικές σου επιθυμίες!
Σκέψη. Έκφραση. Δημιουργία. Πάρε μέρος στο διάλογο.

Παράλληλες δράσεις!
Bibliothèque

Εδώ πειραματιζόμαστε. Αφήνουμε στην πόλη μεγάλες αποθήκες γνώσης. Έπιπλα γεμάτα θησαυρούς. Δημιουργούμε ανταποδοτικές ελεύθερες βιβλιοθήκες, στις οποίες θα μπορείς να παίρνεις ένα βιβλίο ή ένα cd, αφήνοντας κάτι δικό σου!
Οι σκέψεις και οι γνώσεις είναι σαν τα δώρα. Πρέπει να μοιράζονται.

Τελετή λήξης!

Πραγματοποιούμε ένα τριήμερο πάρτι όπου θα προβληθούν όλα όσα έχουμε κάνει και όσα υποσχόμαστε γι' αυτά που θα κάνουμε.

Κάτι κινείται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Aκούς τους νέους της που σπάνε τη σιωπή;
Σπάμε συντηρητικές λογικές. Πάμε κόντρα στα εμπόδια, στην αδράνεια, στην αυτολογοκρισία.
Σκέψη. Έκφραση. Ελευθερία. Δημιουργία.


FEED your Mind!
Join the Project!




Το σχέδιο FEED χρηματοδοτείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω του Προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση. Η παρούσα aνaκοίνωση δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.
Eπικοινωνία:

e-mail: dubiumn@gmail.com
facebook: www.facebook.com/dubiumn
twitter: https://twitter.com/DubiumN
blogspot: www.dubiumn.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου