Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Χειρότερο facebook? Δε γίνεταιιι!

.....της Μαρίνας Δονικιαν

Με διακατέχουν σοβαρές ανησυχίες αλλά αυτό είναι γνωστό πρώτον και δεύτερον  δεν είναι το θέμα μας. Πλέον τουλάχιστον.
Μία από αυτές τώρα τελευταία είναι να καταλάβω τι σκατά θέλει το facebook από μας για να είναι για μία φορά ικανοποιημένο στη ζωή του.  Δηλαδή ας αποφασίσει τί attitude θέλει να έχουμε ως χρήστες του, να ξέρουμε κι εμείς πού βαδίζουμε και πώς θα συμπεριφερόμαστε στην εικονική μας πραγματικότητα πια!


Αρχικά μου βγάζει ένα πίνακα ολάκερο, που σα ρουφιάνος ανανεώνεται συνεχώς και μου λέει:
ποιος έκλασε,
πότε έκλασε,
σε ποιους λόγους οφειλόταν  η συγκεκριμένη κλανιά και
ποιος έκανε like σ’αυτήν.

Εδώ ένα πρώτο συμπέρασμα είναι οτί το facebook θέλει να με κάνει να νοιάζομαι πιο πολύ από ποτέ για τους ιντερνετικούς μου φίλους ή με απλά λόγια να γίνω υπερκουτσομπόλης στα καλά καθούμενα.
Aσε που΄χει χαθεί και κάθε μαγεία του off-line (ή του καμπερώματος αν θες) γιατί το ρητό «θέλει η π***** να κρυφτεί κι η χαρά δεν την αφήνει» έρχεται να επιβεβαιωθεί πλήρως γιατί μπορεί εσύ να παριστάνεις τον ανύπαρκτο στο fb, όμως ενθουσιάζεσαι με κάτι πατάς το ρημάδι το like και όλο το fb ξέρει οτί είσαι μέσα! Ο Ρουφιάνος ενημερώνεται για την «δραστηριότητα» σου πριν ακόμα καλά καλά αποφασίσεις να την κάνεις και μαζί με αυτό όλο το ιντερνετικό σου σύμπαν.

Μη ξεχνάμε  πώς η προσπάθεια να μπώ στα ίσα στην καθημερινότητα των φίλων  μου έχει αρχίσει εδώ και κάτι μήνες που ξεκίνησε η άλλη βλακεία με το check-in που σε ενημερώνει (ευτυχώς ακόμα με την θέληση του χρήστη, άλλο μυστήριο αυτό) για το πού διάολο μπεκροπίνει ο τάδε με ποιον, πότε ξαναήταν εκεί και ποιος έχει γενικότερα υπάρξει εκεί και τί έχει πιεί.

Όμως μετά, παρατηρώ πώς έχει λανσάρει μία εφαρμογή που σε ωθεί στη πλήρη μυστικοπάθεια που αγγίζει τα όρια της παράνοιας καθώς μπορείς να επιλέξεις ποιος θα δεί την τέταρτη  φώτο του τάδε άλμπουμ σου, ποιος δε θα διαβάσει το ρημάδι το στάτους σου, ποιανού φίλος μπορεί να δεί το τάδε ποστ σου στο τοίχο του άλλου φίλου σου, ποιος θα σε βλέπει στο παραθυράκι του τσατ και πότε και  δε συμμαζεύεται.  Εδώ βλέπω το facebook να θέλει να με κάνει λίγο επιλεκτική και μαζί και με την ύπαρξη ομάδων κατηγοριοποίησης φίλων το θέμα ξεφεύγει καθώς πλέον μπορείς να διαλέγεις σε ποιους θα επιτρέψεις να σε έχουνε στον κόσμο τους.
Και για να τελειώνω με το chat, το fb με άγνωστα προς εμένα κριτήρια έχει διαλέξει με ποιους θεωρεί πώς πρέπει να συνομιλώ και μου τους έχει αραδιάσει φάτσα κάρτα ενώ από κάτω γράφει «More online friends” που αυτόματα ρίχνει στο περιθώριο άλλους φίλους και του καθιστά παρακατιανούς κι όχι άξιους να πάρουν μια κουβέντα σου.  Ορκίσου μου οτί άμα δεις στο δρόμο κάποιον που ανήκει στο «More online friends» δε θα τον υποτιμήσεις υποσυνείδητα.

Όχι έχω κι άλλο ένα. Πού πήγε το φεγγαράκι; Τώρα πώς θα παρηγορούμαστε εμείς οι ψυχαναγκαστικοί δηλαδή οτί δε μου απάντησε ο τάδε επειδή δεν είναι στον υπολογιστή εδώ και ώρα αφού εμφανίζεται με φεγγαράκι;  Τώρα τέλειωσα.

Αγαπητό facebook, όταν λέγαμε  πώς η εικονική επικοινωνία είναι απρόσωπη δεν εννοούσαμε ακριβώς αυτό που κατάλαβες και μας αράδιασες την καινοτομία wow της βίντεο κλήσης! Η καμερική επαφή δε θα αλλάξει τα δεδομένα της κρύας επαφής, το μόνο που θα κάνει είναι να ενισχύσει τα κολλήματα που τρώει το σύστημα! Είναι ήδη σα να το βλέπω.
Όλη αυτή η επανάσταση  (των μηχανών)δε θα σε άφηνε ανεπηρέαστο καθώς ξέροντας πώς υπάρχουν όλες αυτές οι δυνατότητες αρχίζεις και νοιάζεσαι πολύ για το πώς σε βλέπουνε οι άλλοι. Γι’αυτό το fb προνοεί και εκεί κάπου στο προφίλ σου έχεις το πλεονέκτημα να γίνεις κάποιος από τους φίλους σου και να δείς με τα δικά του μάτια το προφίλ σου! Το facebook  γι’άλλη μια φορά μας λύνει τα χέρια και μπορούμε επιτέλους να ξέρουμε πώς μας βλέπουν οι άλλοι! …

Επίσης γιατί διάολο εκστασιάζεται το fb και μου το παίζει έκθεση φωτογραφίας κάθε φορά που πατάω να δω μία ρημάδα φωτογραφία; Ασπρίζει το φόντο, εξαφανίζεται το κάθε τι, δε μπορεί να τσατάρεις και να βλέπεις φωτογραφίες, δε μπορείς να βλέπεις τα notifications σου γιατί ξαφνικά το ‘πιασαν τα καλλιτεχνικά του και προσπαθεί να με μυήσει στην ιερότητα της φωτογραφίας και να με αναγκάσει να μη κάνω τίποτα άλλο από το κάθομαι σα χάνος και να χαζεύω.
Συνεχίζοντας  μου΄χεται  κι η πρώτη υποψία πώς το facebook θέλει το κακό μου. Θέλει να με κάνει σχιζοφρενή παίζοντας με το χωροχρόνο. Δε λέω χαριτωμένο αυτό που στο πλάι, μου εμφανίζονται κάτι ξεχασμένα στάτους που με πάνε έως και τέσσερα χρόνια πριν. Ναι μεν σου παρέχεται η δυνατότητα να συνομιλήσεις κατά κάποιο τρόπο με τον τότε εαυτό σου και να πεις τη γνώμη σου στα τότε λεγόμενά σου, αλλά όλο αυτό καταντάει λίγο ψυχωτικό. Επίσης που ξέρεις πως εγώ θέλω να δω κάτι που ίσως θέλω να ξεχάσω ή στη χειρότερη έχω ξεχάσει ήδη; Όπως και να΄χει κάνει σπιουνιές και δεν είναι τώρα νορμάλ πράματα αυτά να σε βλέπεις πριν τρία χρόνια! Είναι spooky.

Ειλικρινά δε μπορώ να καταλάβω εάν το fb προσπαθεί ακόμα να γίνει όσο χάλια και χειρότερα ακόμα από το myspace ή αν απλά πούλησε τη ψυχή του στο google plus και προσπαθεί να μας ρίξει στις αγκάλες του. Το μόνο που ξέρω με βεβαιότητα είναι ότι μπορεί να κάνω πλάκα κι όλοι μας, αλλά το όλο θέμα με το facebook έχει ξεπεράσει ο όρια του χαβαλέ κι έχει ριζικά επηρεάσει τις ζωές μας, στις συμπεριφορές μας και τις σχέσεις μας με τους συνανθρώπους μας.
Σκέψου μόνο πώς όταν κάποιος μαλώσει με κάποιον ή για κάποιο λόγο τσατιστεί μαζί του, μία από τις πρώτες εκδικήσεις που του περνάει από το μυαλό είναι να τον διαγράψει από το facebook! Το χειρότερο; Τον άλλον ίσως και να τον πειράξει στ’αλήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου