Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Η υποκριτική μας κοινωνία

.....της Αναστασίας Λαδοπούλου



Πολλά αποφθέγματα και ρήσεις έχουν γραφτεί εδώ και χιλιάδες χρόνια για το ανθρώπινο αυτό ελάττωμα ,πάντα όμως θα μας προκαλεί έκπληξη όταν το συναντάμε μπροστά μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρώπινης υποκρισίας ,ανοησίας και μισσαλοδοξίας αποτελεί η αντίδραση μεγάλης -δυστυχώς- μερίδας κόσμου στην πρόσφατη ( πρώτη ) παρέλαση ομοφυλοφίλων στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που η αλήθεια είναι πως κανείς δεν περίμενε να συμβεί σε μια πολη που συνυπάρχουν ο Γ.Μπουτάρης και ο Ανθιμος!


Είναι πραγματικά άξιο απορίας πώς μπορεί κανείς να δηλώνει ταυτόχρονα προοδευτικός και σύγχρονος άνθρωπος και την ίδια στιγμή να καταδικάζει τέτοια γεγονότα . Εχουμε ξαναπεί και θα πούμε πολλές φορές ακόμα πως ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στην προσωπική του ζωή αρκεί να μην αποτελεί πρόβλημα για τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό αφορά φυσικά άνδρες και γυναίκες, ετερόφυλους και μη . Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε κάποια στιγμή πως ο κόσμος των ατόμων με διαφορετικές προτιμήσεις δεν στρέφεται γύρω απο την επιλογή τους ,όποια κι αν είναι αυτή . Σε αυτό το σημείο θα μπορούσε να απορήσει κανείς: " Τότε ποιό το νόημα αυτής της εκδήλωσης ;" Πιθανολογώ πως ακριβώς επειδή υπάρχουν πολλοί στενόμυαλοι και άδικοι άνθρωποι ,αυτός ο τρόπος αποτελεί για τους ομοφυλόφιλους ένα μέσο έκφρασης ,έναν δίαυλο επικοινωνίας και έναν τρόπο να δηλώσουν την παρουσία τους ως ενεργά μέλη της κοινωνίας που δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται περιθωριοποιημένα, υποχρεωμένα πολλές φορές να φεύγουν από τη χώρα τους αφήνοντας πίσω τους τη ζωή και τη δουλειά τους για να ζήσουν σε έναν άλλο τόπο όπου δεν θα γίνονται αντικείμενα χλευασμού και θύματα ρατσισμού .

Με οργή και κατά στιγμές ευθυμία είδα στιγμιότυπα απο αυτή την εκδήλωση στο διαδίκτυο όπου μέλη διάφορων θρησκευτικών συλλόγων και "απλοί ,αγανακτισμένοι πολίτες " πήγαν εκεί να διαδηλώσουν κόντρα στους υπόλοιπους συμμετέχοντες .Με χειρονομίες και φωνές ,με συμπεριφορές απολίτιστων υπό το πέπλο της αγανάκτησης προσπαθούσαν να διαλύσουν την εκδήλωση προκαλώντας πολλή περισσότερη φασαρία απ'όση φοβούνταν πως θα προκαλούσε το ίδιο το γεγονός .Εδώ προκύπτει το τεράστιο ερώτημα : Μα καλά ! επιτρέπει ο Θεός τέτοιες ενέργειες ;! Εσείς όλοι οι υποκριτές ,οι "ηθικοί " που αν και "σωστοί " και αγαθοί πολίτες μπορεί να συμπεριφέρεστε πολύ χειρότερα στη προσωπική σας ζωή ,δεν έχετε μάθει στα κατηχητικά πως πρέπει να αγαπάμε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως ; ! Δεν έχετε μάθει στα πανεπιστήμια που πιθανό να έχετε φοιτήσει πως όλοι είμαστε ίσοι ;

Η λύπη και ο θυμός που προκαλείται είναι τεράστια αν σκεφτεί κανείς ότι στην πραγματικότητα όλοι κρύβουμε έναν υποκριτή μέσα μας ,έναν άνθρωπο άγριο που είναι έτοιμος να σηκώσει την πέτρα και να τη πετάξει στο διαφορετικό .Είμαστε έτοιμοι να ρίξουμε ανάθεμα σε όλους όσους μας ταράζουν τη γαλήνη του καλά τακτοποιημένου κόσμου μας που δεν μπορεί να δεχτεί οτι η ζωή δεν είναι μόνο άσπρο ή μαύρο .Ιδιαίτερα ,οι αιχμές στρέφονται προς όλους αυτούς " της εκκλησίας " ,κληρικούς και κοσμικούς ,που καλά θα κάνουν να λύσουν τα ζητήματα με τα σκάνδαλα κάθε είδους και τις ανομίες του κόσμου τους και μετά να ασχοληθούν με τους " αμαρτωλούς " και " αφύσικους " .

Είναι γεγονός οτι η ελληνική κοινωνία ήταν ,είναι και θα παραμείνει βαθιά συντηρητική ,κρυμμένη πίσω απο το " μακριά απο μάς κι όπου θέλει ας είναι " και το "εξω απο το χορό πολλά τραγούδια λέμε " ,όσα χρόνια κι αν περάσουν και σε όσες ευρωπαϊκές ενώσεις κι αν γίνει μέλος πάντα θα υπάρχει μέσα της ο φόβος του άλλου ,του διαφορετικού , το οποίο όμως δεν πρέπει να αφήνει απ 'έξω . Είναι πολύ πιο όμορφο να μάθουμε να το αγκαλιάζουμε ,παρά να το παραγκωνίζουμε σαν μίασμα ,να μάθουμε να ακούμε την άλλη πλευρά και ποιός ξέρει ..μπορεί στο τέλος να αποτελέσει κι αυτή κομμάτι του ίδιου κόσμου !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου