Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Διορθώσεις



Μετά από ένα εύστοχο σχόλιο κάποιου φίλου αναγνώστη του dubium θα ήθελα να κάνω ορισμένες διευκρινήσεις/διορθώσεις σχετικά με το πρόσφατο άρθρο μου για τα αδιέξοδα της αντιπροσώπευσης.

Το 35% που καταγράφεται ως ποσοστό της αποχής στις πρόσφατες εκλογές είναι όντως πλασματικό διότι υπολογίζεται με βάση τον διογκωμένο αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Συμπεριέλαβα στην ανάλυσή μου αυτό το νούμερο έχοντας την εντύπωση ότι οι αναθεωρημένοι εκλογικοί κατάλογοι θα ήταν ακριβέστεροι από ό,τι στο παρελθόν. Προφανώς έκανα λάθος.

Αυτή η διαπίστωση με ώθησε να προσπαθήσω  να υπολογίσω χονδροειδώς έστω τον πραγματικό αριθμό των ενεργών ψηφοφόρων και κατ’ επέκταση το ποσοστό της αποχής σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής του 2011, τα δεδομένα της Eurostat και κάποιες άλλες εκτιμήσεις. Δεν ισχυρίζομαι ότι το κατάφερα απόλυτα ούτε ότι διαθέτω κάποιες ειδικές γνώσεις. Εκτιμώ πάντως ότι η πραγματική αποχή κυμάνθηκε γύρω στο 22 -25%.

Επίσης συνειδητοποίησα ότι είχα προσθέσει αυθαίρετα το 19% των ψήφων επί του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στα κόμματα εκτός βουλής στο ποσοστό της αποχής, το οποίο όμως υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των εγγεγραμμένων. Στη διορθωμένη εκτίμησή μου, στην οποία όλα τα ποσοστά υπολογίζονται επί του εκτιμώμενου αριθμού των ψηφοφόρων, τα κόμματα αυτά φαίνεται να λαμβάνουν περίπου 15%.

Συνεπώς κατέληξα στο συμπέρασμα ότι οι δύο κατηγορίες πολιτών που φαίνεται να περιθωριοποιούνται από το ελληνικό σύστημα αντιπροσώπευσης αποτελούν αθροιστικά περίπου το 40% και όχι το 54% των ψηφοφόρων. Θα έπρεπε ίσως σ’ αυτό το ποσοστό να προσθέσουμε 1-2% προερχόμενο από τη λευκή ψήφο και τα άκυρα.

Ωστόσο αυτές οι διορθώσεις, οπωσδήποτε απαραίτητες, δεν αλλάζουν την ουσία των συμπερασμάτων του άρθρου. Η αποχή εξακολουθεί να αναδεικνύεται πρώτο κόμμα ενώ η κρίση αντιπροσώπευσης αποτυπώνεται με ένα αρκούντως εντυπωσιακό, ιδιαίτερα στην εποχή της πολυδιάσπασης του κομματικού συστήματος, 40<%. Και εδώ πρέπει κατά την άποψή μου να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου