Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Your Hand In Mine

....του Στέλιου Μουρατίδη



Τους πρωτογνώρισα όταν έπεσε τυχαία στα χέρια μου το πρώτο τους άλμπουμ “Every night dreams”. Ακούγοντάς τους είχα ενθουσιαστεί γιατί για πολύ καιρό έψαχνα για καλή experimental/alternative μουσική αλλά μια ακόμα μεγαλύτερη έκλπηξη με περιμένε μαθαίνοντας περισσότερα για αυτούς.


Οι Θεσσαλονικείς Γιώργος Παπαδόπουλος και Μάνος Μυλωνάκης αποτελούν τους Your Hand In Mine. H μουσική τους; Σχεδόν βγαλμένη από την παιδική αθωώτητα και νοσταλγικά όνειρα. Υπερβολή; Ίσως. Άλλος ένας λόγος να τους γνωρίσετε!

Ο Γιώργος και ο Μάνος γνωρίστηκαν και συνυπήρξαν στους Shortcat ως το 2006, από όπου έφυγαν και αργότερα σχημάτισαν τους Your Hand In Mine. Το πρώτο τους άλμπουμ “Every night dreams” κυκλοφόρησε το 2008 απο την Inner Ear. Πρόκειται για το soundtrack ενός re-make μιας Ιαπωνικής βουβής ταινίας του Mikio Naruse, Yogoto no yume (παραγωγή 1933!) που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Παρότι δεν έχουν καμία σχέση με την Ιαπωνία, με τον ήχους τους καταφέρνουν και σε μεταφέρουν εκεί!


Κάτι αξιοσημείωτο είναι οτι πολλές φορές για να δώσουν τον ήχο που θέλουν με ακρίβεια κάνουν τροποποιήσεις πάνω στα μουσικά τους όργανα(!). Και μιας και το ανέφερα, ο Μάνος παίζει τα wurlitzer piano, melodica, toy piano, ukulele, accordion και κάνει τον προγραμματισμό ενώ ο Γιώργος toy synth, mandolin, glockenspiel,zither, rythms. Τα live τους θυμίζουν τελετουργικό βλέποντας δύο ανθρώπους να δίνουν όλο τους το είναι πάνω στην σκηνή περιτριγυρισμένοι από τόσα όργανα.(http://www.youtube.com/watch?v=vQzghbX03Ws)


To 2011 κυκλοφορούν και το δεύτερο όλμπουμ τους “The Garden Novels” και πάλι απο την Inner Ear. Σε αυτό το άλμπουμ έρχονται πιο κοντά στις “αρχές” τους και στις επηρροές τους. Πρόκειται για αυθεντικο, ευρωπαικό experimental με σαφή επηρροή από τον Yann Tiersen (Soundtrack Amelie). Ανέλπιστα ωραίο άλμπουμ, αν συνυπολογίσεις οτι είναι μόλις το δεύτερο και σε ένα μουσικό κοινό που αγνοεί την ύπαρξη αυτού του είδους, και αρκετά “ταξιδιάρικο” (όπως συνηθίζω να λέω) που σε ηρεμεί και αποτελεί ένα διάλειμμα απο την καθημερινότητα και τα απανταχού φασιστοειδή (βλ. TV, δημοσιαγράφοι κλπ). Για το άλμπουμ αυτό είπαν σε μια συνέντευξη για το http://foititikospalmostexni.blogspot.gr :

Στον καινούργιο σας δίσκο, “The Garden Novels”, κάθε κομμάτι είναι μια μικρή ιστορία. Τι “γεννήθηκε” πρώτο: η μουσική ή τα διηγήματα;

Σε αυτόν τον δίσκο, δουλέψαμε αντίστροφα από ότι στο "Every Night dreams". Θέλαμε η ίδια η μουσική να αποτελέσει τον κεντρικό πυρήνα, δηλαδή να μην έχει τον συνοδευτικό χαρακτήρα που είχε, ή θα θέλαμε να έχει, στον προηγούμενο δίσκο. Οπότε ήταν τα κομμάτια που "γεννήθηκαν" πρώτα και ύστερα γύρω τους χτίστηκε ο φανταστικός κόσμος του κήπου, μέσα από αυτά τα διηγήματα που τον συνόδευαν.

Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους ως «Πλανόδιοι μουσικοί με αυτοσχέδια όργανα κάνουν πρόβα σε παιδικό δωμάτιο…».

Κλείνοντας, θα σας ζητήσω μια χάρη. Ακούστε τους, και κλείστε τα μάτια σας. Καλό ταξίδι!

Dubium/YourHandInMine/Mouratidis by Stelios Mouratidis on Grooveshark

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου