Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Μια συνέντευξη από τον Φώτη Μπίμπαση

Τί συστάσεις να κάνουμε για τον Φώτη τον Μπίμπαση;

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα και από το 93’ ζει στην Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος της τηλεφωνικής σχολής « Ο Ήλιος» - Σχολή Τυφλών & του τμήματος προσχολικής αγωγής κι εκπαίδευσης του Α.Π.Θ ,φοίτησε στο τμήμα Μ.Μ.Ε του Αριστοτελείου και πλέον εκπονεί τη διδακτορική του μελέτη πάνω στη Φυσική για άτομα με αναπηρία. Με ισχυρή παρουσία στα δρώμενα της πόλης, με έντονη δραστηριότητα στα κοινά, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να μας μιλήσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης « Αναπηρία Σήμερα», που αριθμεί περί τα 1000 μέλη. Γενικός γραμματέας νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και μέλος του ΚΕΠΚΑ & πρόεδρος της Επιτροπής για καταναλωτές με αναπηρία. Εκπρόσωπος του δικτύου « Φτώχεια» στο Φόρουμ κατά του ρατσισμού & της ξενοφοβίας. Ιδρυτικό μέλος του Ιστοπλοϊκού Ομίλου ατόμων με αναπηρία και της αθλητικής Ένωσης Τυφλών « Πυρσός». Η δράση του τεράστια και συνεχής.


.την συνέντευξη πήρε ο Νίκος Βράντσης 


1.Μέχρι ποια ηλικία μπορεί να συντηρεί παιδιά το ΚΕΑΤ ;

Στο ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης τα παιδιά μπορούν να μείνουν και σε μεγαλύτερη ηλικία σε αντίθεση με τo KEAT Αθήνας, που μένουν ως τα 18 . Στο ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης μπορούν επί παραδείγματι μένουν και άνθρωποι ηλικίας 70-80 ετών. Διαπιστώνετε λοιπόν την σημαντικότητά του.

2.Αυτή την εποχή πόσα άτομα φιλοξενεί το ίδρυμα ;

Αυτή την εποχή μένουν γύρω στα 20 παιδιά στο ίδρυμα και συνολικά γύρω στους 80-100 φτάνουν αυτοί που εξυπηρετεί το ίδρυμα .

3.Ποιός ο ρόλος του ΚΕΑΤ και ποιες οι υποδομές του ;

Σε επίπεδο υποδομών η σχολή τυφλών έχει δημοτικό ,υπολογιστές και διάφορα εργαστήρια .Το σχολείο φιλοξενείται μέσα στο ΚΕΑΤ ,ενώ η σχολή τυφλών απασχολεί γύρω στους 50 υπαλλήλους .

4.Ποια πρόβληματα αντιμετωπίζει το ΚΕΑΤ σήμερα και ποια η αντιμετώπισή του από το κράτος;

Υπάρχουν προβλήματα πάσης φύσεως. Αλλά τα όποια προβλήματα όπως και τις αποδοχές τα έχει χρεωθεί το ΚΕΑΤ . Όμως τον προνοιακό χαρακτήρα του θέλουν να τον μεταποιήσουν σε εκπαιδευτικό λόγω κόστους κυρίως στα πλαίσια των περικοπών και της λιτότητας. Όπως επίσης θέλουν να μεταφέρουν το κατάστημα της Θεσσαλονίκης στην Αθήνα .

5.Φώτη ποιά η καθημερινότητα ενός ατόμου με προβλήματα όρασης ;

Η καθημερινότητα ενός ανθρώπου με προβλήματα όρασης είναι δύσκολη . Υπάρχουν υποδομές τις οποίες όμως καταργεί ο υπόλοιπος κόσμος δυσκολεύοντας τα άτομα αυτά .Υπάρχουν ελλείψεις κυρίως σε υποδομή καθώς επίσης και ελλείψεις σε επίπεδο νοοτροπίας. Ο κόσμος έχει μάθει να μη βλέπει τους τυφλούς ,γιατί θεωρεί ότι είναι «δύσκολος » ο δρόμος για αυτούς. Επομένως δεν ενδιαφέρεται να τους διευκολύνει. Πρέπει να παλεύουμε καθημερινά για τα αυτονόητα και δεν έχει βρεθεί λύση .

6.Ποιά τα εμπόδια δηλαδή που αντιμετωπίζει ένα άτομο με προβλήματα όρασης ;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται στην κίνηση. Για παράδειγμα οι μικρές κολόνες στους δρόμους αποτελούν εμπόδιο καθώς χτυπούν εύκολα οι άνθρωποι αυτοί, όπως και οι κολόνες της Δ.Ε.Η. Υπάρχουν σημεία –παγίδες στην πόλη όπως οι τηλεφωνικοί θάλαμοι του Ο.Τ.Ε ,τα γραμματοκιβώτια ,οι σκαλωσιές .

7.Πώς αντιμετωπίζει ο υπόλοιπος κόσμος αυτά τα άτομα με αναπηρία;

Kάποιοι άνθρωποι θέλουν να βοηθήσουν ,αλλά δεν γνωρίζουν τον τρόπο, άλλοι δεν σκέφτονται τα προβλήματα των τυφλών ανθρώπων και τους αντιμετωπίζουν όπως τους υπόλοιπους συμπολίτες τους με απάθεια .

8.Ποιά θα ήταν η ιδανική πόλη για σένα για τα άτομα με προβλήματα όρασης ;

Ιδανική θα είναι η πόλη όπου θα μπορεί να κατεβαίνει ο τυφλός με το μπαστούνι του και θα μπορεί να περπατήσει χωρίς να χτυπήσει .Θα μπορεί να πάρει τις πληροφορίες για τα λεωφορεία από χρονόμετρο με φωνητική ενημέρωση .Θα κυκλοφορεί ασφαλής με τη εγκατάσταση φαναριών με ηχητικό σήμα όπως και με φωνητικούς οδηγούς που να ειδοποιούν για τα μαγαζιά, τις καφετέριες κ.τ.λ .Θα είναι ιδανική αν υπάρξει οδηγός τυφλών στα μεγάλα μαγαζιά ,στις υπηρεσίες κι αν υπάρξουν ράμπες παντού. Υπάρχουν προβλήματα όπως δέντρα που θέλουν κλάδεμα για να μη χτυπάνε οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης ή πιο μαζεμένα περίπτερα για τον ίδιο λόγο .

9. Τι κινήσεις έχουν γίνει για την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία;

Πέρυσι υπήρξε σκέψη για συμμετοχή στον ευρωπαϊκό θεσμό ,για το βραβείο φιλικής πόλης στους αναπήρους ,αλλά ο δήμος δεν συμμετείχε. Φέτος στάλθηκε επίσημα δελτίο τύπου στις μεγάλες περιφέρειες ,κυρίως για να δουν οι δήμοι τις προϋποθέσεις που χρειάζεται να έχει μια πόλη για να πάρει το βραβείο.
Προσωπικά είχα κάνει και εγώ ως μέλος των οικολόγων Πράσινων και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας τους μια πρόταση στο κ. Χρυσόγελο για την πραγματοποίηση μιας συνεδρίασης στις Βρυξέλλες προκειμένου να φανεί τι έχουν κάνει οι πόλεις που έχουν πάρει βραβεία. Ποιες είναι οι πρακτικές τους. Βήματα πραγματοποιούνται. Ελπίζουμε όλα αυτά να μετουσιωθούν σε αποφάσεις και πράξεις. 


Ο Φώτης Μπίμπασης στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές κατέβηκε με τον συνδυασμό των Οικολόγων Πράσινων σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Με συνεχή δράση στα κοινά, σε εθνικό και δημοτικό επίπεδο μου άφησε ένα πονηρό χαμόγελο όταν τον ρώτησα για την συνέχεια της πολιτικής του πορείας. Ίσως να αποτελέσει την έκπληξη στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου