Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Λογικές

...του Χρήστου Σαπατόρη


Είναι οι λογικές και οι νοοτροπίες, που οδηγούν αυτόν τον τόπο, και όχι κάποια αόρατη μυστική δύναμη. Είμαστε εμείς οι ίδιοι, και επειδή εθελοτυφλούμε δεν το έχουμε αντιληφθεί. Γι' αυτό και η δική μου λογική μου λέει ότι τίποτα δεν θα αλλάξει.

Κάποιοι με την δική τους λογική θα με χαρακτηρίσουν απαισιόδοξο, θα προτιμούσα καταστροφολόγο. Αγαπητοί μου αισιόδοξοι, καθώς η λέξη απαισιοδοξία δεν γεμίζει το στόμα πολλών λόγω της σημερινής κατάστασης, όπως είπαμε είναι οι λογικές και οι νοοτροπίες που δημιουργούν ή καθαιρούν ή ακόμα και εξελίσσουν δομές, θεσμούς και σημαντικότερα συμπεριφορές και ηθικές αξίες. 

Ας μιλήσουμε όμως πιο συγκεκριμένα, και μην βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα. Απλά διάβασε! Δεν είναι λοιπόν λίγες οι λογικές και οι νοοτροπίες που καταδεικνύουν ως ένοχο για την σημερινή κατάντια τον άναρχο, ανοργάνωτο και άχρηστο δημόσιο τομέα, που τροφοδοτείται χάρη στην παρασιτική του ζωή εις βάρος του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος ξοδεύει ασύστολα τις εργατοώρες του για ένα χαρτί ή μια ερώτηση. Που δεν παράγει τίποτα που να αποφέρει κέρδος και που για να πάρει το παχουλό μισθό του στο τέλος του μήνα έχει γίνει βάρος στον ιδιώτη. 

Η λογική σας και η νοοτροπία σας θα μιλήσει για την ρευστότητα που προσφέρετε στην αγορά καθώς και ότι οι μισθοί σας ελέγχονται και άρα δεν υπάρχουν ζητήματα φοροδιαφυγής. Θα σας πει επίσης ότι η δουλειά σας είναι κουραστική και γενικότερα θα πεί μπλα μπλα μπλα... Αλλά ξεχνάτε ότι λόγω έλλειψης οργάνωσης και έλλειψης αλληλεγγύης για τον συμπολίτη σας, τον ταλαιπωρείτε κάθε πρώτη του μηνός. Ξεχνάτε επίσης  τα μαύρα έσοδα από το ενοίκιο που εισπράττετε, από το ανιψάκι στο οποίο κάνετε ιδιαίτερο, ξεχνάτε ότι οι συμπολίτες σας εργάζονται για τα μισά από τα έσοδα σας δέκα και δεκαπέντε ώρες αντί για τέσσερις και πέντε και πως διακοπές έχουν είκοσι τριάντα μέρες και όχι τέσσερις πέντε μήνες... 

Οι μισοί από σας σπεύδετε να το προσπεράσετε γιατί στη λογική σας, θίγεται ένα κοντινό σας πρόσωπο. Και οι υπόλοιποι μισοί γελάτε ή συμφωνείτε με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω ή ακόμα βαρεθήκατε να τα λέτε, να τα ακούτε και να μαλώνετε ατέλειωτες ώρες για αυτά. Αλλά υπάρχουν λογικές και νοοτροπίες που σας κατηγορούν και εσάς που γελάτε, που εκμεταλλεύεσθε τους εργαζόμενους σας, που για το κέρδος δεν περιορίζεστε πουθενά ακόμα και όταν πρόκειται για έναν άνθρωπο. Που για ένα σπίτι στα προάστια κλέβετε ό,τι και όπου μπορείτε, δημόσιο και μη, και ας μην πάτε πότε στο σπίτι αυτό.

Σας κατηγορούν ότι είστε αντιδεοντολογικοί καθώς νοθεύετε τα προϊόντα σας. Η λογική σας και η νοοτροπία σας θα μιλήσει για τον αθέμιτο συνέταιρο σας το κράτος που επωμίζεται τον μόχθο σας. Ότι σας αναγκάζουν τα μεγάλα συμφέροντα να φέρεστε έτσι στους συνανθρώπους σας και ότι έτσι ορίζει το εργατικό δίκαιο. Θα σας πει ότι φταίει η αδυσώπητη φορολογία και τα τέλη που καλείστε να πληρώσετε... 

Ποιός γελάει τώρα; Αν πάρουμε αυτό το παράδειγμα και το εφαρμόσουμε σε όλες τις εκφάνσεις της σημερινής κοινωνίας, θα αντιληφθούμε γιατί διανύουμε αυτό που διανύουμε... Πλουρεγωΐσμος, ναι έτσι πρέπει να το λένε....Το ζήτημα είναι πως αυτοί που πρέπει να τα ακούσουν δεν θα τα ακούσουν ποτέ και οι λογικές και οι νοοτροπίες αυτών που τα ακούν θα χρησιμοποιήσουν τα επιχειρήματα στρεβλώνοντας τα υπέρ τους, θα αγνοήσουν τα λεγόμενα τύπου  '' μπες στο δημόσιο να βολευτείς '' και το γενικότερο βόλεμα της '' γενιάς του καναπέ '' που εφησυχάζεται με '' πρετεντερισμούς '' αντί για  '' δρόμους ''. 

Όταν οι λογικές και οι νοοτροπίες θα δημιουργούνται από αξίες και ποιόν, αντί για ματαιοδοξία, εγωισμό και απληστία, και όταν οι πρώτες θα κυριαρχήσουν τότε τα πράγματα θα αλλάξουν... Μέχρι τότε οι λίγες σωστές λογικές και νοοτροπίες απλώς θα επιβραδύνουν την πορεία προς το μηδέν... Πες μου λοιπόν τι έχει η λογική μου;
 

Το να σκέφτεσαι όπως όλος ο κόσμος είναι μια συνταγή για ευημερία και για ηλιθιότητα.
Nicolás Gómez Dávila
 

Μην ξεχνάς ότι μόνο τα νεκρά ψάρια πάνε με το ρεύμα.

Malcolm Muggeridge

                    
                                             κουράγιο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου