Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Οι δέκα συμβουλές

....του Χάρη Τομπουλίδη


Πόσο επίκαιρες μπορεί να είναι σήμερα δέκα παράδοξες εντολές (The Paradoxical Commandments) που ένας νεαρός φοιτητής (Kent M. Keith) έδωσε στους συμφοιτητές του στις ΗΠΑ το 1968; Εγώ τις μεταφράζω από το βιβλίο του, που κυκλοφόρησε το 2001, τις τροποποιώ λίγο και σας τις δίνω όχι σαν εντολές (δε μ΄ αρέσει καθόλου ο όρος αυτός) αλλά σαν συμβουλές. Πόσο επίκαιρες είναι αυτές οι συμβουλές σήμερα;

1. Οι άνθρωποι μπορεί να φαίνονται ή να είναι παράλογοι, αδικαιολόγητοι και εγωκεντρικοί. Παρ’ όλα αυτά, να τους αγαπάτε.

2. Αν κάνετε το καλό, μπορεί να κατηγορηθείτε ότι το κάνατε για εγωιστικούς λόγους ή κρυφά κίνητρα. Παρ’ όλα αυτά, κάντε το. 

3.Όταν είστε επιτυχημένοι(-νες), θα κερδίζετε ψεύτικους φίλους και αληθινούς εχθρούς. Παρ’ όλα αυτά, να γίνετε επιτυχημένοι(-νες).

4. Το καλό που θα κάνετε σήμερα, αύριο θα έχει ξεχαστεί. Παρ’ όλα αυτά, κάντε το.

5.
Η τιμιότητα και η ειλικρίνειά σας μπορεί να σας κάνουν ευάλωτους (-τες). Παρ’ όλα αυτά, να είστε τίμιοι(-ες) και ειλικρινείς.

6. Οι μεγάλοι άνδρες και οι μεγάλες γυναίκες με τις μεγάλες ιδέες θα χτυπηθούν από τους μικρούς άνδρες και τις μικρές γυναίκες με τα μικρά μυαλά. Παρ’ όλα αυτά, να σκέφτεστε μεγαλόπνοα.

7. Οι άνθρωποι συμπαθούν τους αδυνάτους, αλλά ακολουθούν συνήθως μόνο τους ηγέτες. Παρ’ όλα αυτά, αγωνιστείτε και για τους αδυνάτους.

8. Αυτό που σας πήρε χρόνια για να το δημιουργήσετε μπορεί να το χάσετε σ’ ένα βράδυ. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίστε να δημιουργείτε.

9. Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια, αλλά ίσως σας επιτεθούν αν τους βοηθήσετε. Παρ’ όλα αυτά, εσείς να τους βοηθάτε.

10.
Δώστε στον κόσμο ό, τι καλύτερο έχετε και αυτός μπορεί να σας κλοτσήσει στα δόντια. Παρ’ όλα αυτά, δώστε στον κόσμο ό, τι καλύτερο έχετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου