Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

ΠΙΚ ΝΙΚ Urban Festival

Το ΠΙΚ ΝΙΚ Urban Festival έρχεται για δεύτερη συνεχή χρονιά να δώσει μια καλοκαιρινή ανάσα στο κοινό της Θεσσαλονίκης, εμπλουτίζοντας την πολιτιστική ατζέντα του Αυγούστου με ένα δροσερό γεμάτο μουσικές και κινηματογράφο πικ νικ. Με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με τη ΙΣΤ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, το μεγαλύτερο αστικό πικ νικ της χρονιάς είναι και φέτος γεγονός. Το φεστιβάλ εντάσσεται στη δράση του Δήμου Θεσσαλονίκης «Μουσικές και Δράσεις στα Μνημεία της πόλης» και υλοποιείται από την Parenthesis τις τρείς τελευταίες μέρες του Αυγούστου, στην Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης. 

Πιο συγκεκριμένα, το τριήμερο 29, 30 και 31 Αυγούστου προσκαλούμε το κοινό της Θεσσαλονίκης να ετοιμάσει τα καλάθια του και να απολαύσει μαζί μας απογευματινές μουσικές από γνωστά και φρέσκα συγκροτήματα της πόλης, ενώ ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους θα κλείνουν την κάθε βραδιά. 

Το τέλος του καλοκαιριού και η επιστροφή στους καθημερινούς ρυθμούς της πόλης γίνεται όχι μια μελαγχολική, αλλά μια γιορτινή αφορμή για όλους. Ο θεματικός άξονας του φετινού φεστιβάλ κινείται γύρω από την ενηληκίωση και την αίσθηση ενός “τέλους εποχής” ό, τι και αν σημαίνει αυτό για τον καθένα ξεχωριστά. Η μετάβαση αυτή κρύβει πάντα έντονα συναισθήματα, που ετοιμαζόμαστε να μοιραστούμε στο Πικ Νικ Urban Festival 2013. 

Το φετινό μουσικό πρόγραμμα ξεκινά με τους Pόlkar, που στα σλάβικα σημαίνει “μεθυσμένος χορευτής που τραγουδάσει φάλτσα”. Είναι το μουσικό σχήμα του ηθοποιού Γιώργου Παπαγεωργίου. Βασικοί πυρήνες του συγκροτήματος είναι ο Γιάννης Κυρατσός, ο Λάζαρος Πλιάμπας και ο Danni Joss. Η μουσική τους μπορεί να χαρακτηριστεί ως folk, rock, indie με άμεσες αναφορές στις παλιές αθηναϊκές καντάδες. Αυτόν τον καιρό βρίσκονται στο studio ηχογραφώντας το πρώτο τους E.P το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί και να κυκλοφορήσει μέσα στο Σεπτέμβρη. 


Την πρώτη μέρα κλείνουν ατμοσφαιρικά οι Lemonostifel. Με το ταξίδι να έχει ξεκινήσει από τη Καστοριά οδηγούνται στη Λάρισα, όπου ηχογραφούν τον πρώτο δίσκο τους στο στούντιο του Θ.Παπακωνσταντίνου. Μετά από μια σύντομη παύση εργασιών οι Lemonostifel ζωντανεύουν και πάλι. Ακολουθεί η ηχογράφηση του δεύτερου δίσκου τους με την εταιρία all together now. Συναυλίες, θεατρικά έργα, video clip, ο τρίτος δίσκος στα σκαριά και τα φουγάρα συνεχίζουν να καπνίζουν φέρνοντάς μας τους Lemonostifel έτοιμους να μας δροσίσουν!

Τη δεύτερη μέρα ανοίγει η Ανθή Κύρκου. Η Ανθή είναι μέλος σε διάφορα μουσικά σχήματα, όπως οι Global Vibe, οι Super Stereo, οι Monterno Pitziama, κ.α. ενώ παράλληλα συμμετέχει στις μουσικές παραστάσεις του Δημήτρη Μπασλάμ. Παρουσιάζει την μουσική παράσταση «7 τραγούδια θα σας πώ». Τoy piano, μεταλλόφωνο, μελόντικα, stylophone, kazoo και φαντασία αποτελούν τα συστατικά της παράστασης.

Ακολουθεί το φρέσκο και δυνατό σχήμα, Los Mujeros. Μια oκταμελή μπάντα από την Θεσσαλονίκη που στη μουσική της στεγάζει ήχους από τη Βαλκανική χερσόνησο, τη Μεσόγειο και πινελιές από την Ελληνική μουσική παράδοση. Με αποκορύφωμα τη συμετοχή τους στο Rockwave παρέα με την Patty Smith και τον Manu Chao, η μεγάλη αποδοχή του κοινού τους έφερε να μοιράζονται την σκηνή του Jumping Fish Festival της Cosmote με τον ανατρεπτικό Tonino Carotone, τους Deliquent Habits και τους Ojos de Brujo. Τον Απρίλιο του 2013 κυκλοφόρησαν τον δίσκο τους Sun After Rain με τη συμμετοχή του Νικήτα Κλίντ και του Vassilikou. 

Η δεύτερη μέρα κλείνει με τους Sonny Touch & Honolulu Philharmonic. Bastard jazz και desert rock συνθέτουν το ηχητικό puzzle που κινείται ανάµεσα σε ηλεκτρονικά τοπία και voodoo moods, ισορροπώντας τα samples µε τον αναλογικό ήχο. Συναυλίες σε clubs και Μουσικά Φεστιβάλ της Ελλάδας (Reworks 2011, Ηµέρα Μουσικής 2011 Βόλος) και του εξωτερικού (Fusion Festival Berlin, Panda Theatre Berlin) συνθέτουν το βιογραφικό των ζωντανών εµφανίσεων του συγκροτήματος. Στο ΠΙΚ ΝΙΚ Urban Festival 2013 θα παρουσιάσουν τον πρώτο τους δίσκο, Brain Soup καθώς και υλικό από τον καινούριο που ετοιμάζουν.

Την τρίτη μέρα ανοίγουν οι Deep in the Top, μια φοιτητική blues μπάντα από τη Θεσσαλονίκη, που εδώ και τρία χρόνια εμφανίζεται live σε μουσικές σκηνές της πόλης, σε φεστιβάλ αλλά και στο δρόμο! Αυτό το μπλουζ κουαρτέτο απέσπασε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό συγκροτημάτων που διοργάνωσε για 10η συνεχή χρονιά το ωδείο Φίλιππος Νάκας. Έτσι τους δόθηκε η ευκαιρία να ηχογραφήσουν τη νέα δουλειά τους, η οποία θα παρουσιαστεί σύντομα. 

Τελευταίο σχήμα του τριημέρου είναι οι Minor Mine. Η μπάντα σχηματίστηκε το 2007 στη Θεσσαλονίκη και συναντιένται σε συναυλίες με σχήματα της πόλης αλλά και με αγαπημένους καλλιτέχνες όπως Wovenhand, Band of Holy Joy, Savage Republic, The Ex, Peter Murphy και Tuxedomoon. Tην άνοιξη του 2010 κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ “Where they go” σε δική τους παραγωγή. Τον Νοέμβριο του 2012 επιστρέφουν στη δισκογραφία με το δεύτερο άλμπουμ τους, με τίτλο Out of heaven. Με απλές και μοντέρνες φόρμες ενορχήστρωσης συνδυάζουν τη φολκ, τα μπλουζ, την ψυχεδέλεια και το μετα-πανκ, και μας διηγούνται ιστορίες βγαλμένες μέσα από το σύγχρονο κοινωνικό περιβάλλον.

Στην ενότητα των μικρών μήκους ταινιών έχουμε την χαρά φέτος να συνεργαζόμαστε με το αναγνωρισμένο Διεθνές Φεστιβάλ + Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων aniμasyroς. Βραβεβμένες ταινίες κινουμένων σχεδίων ελλήνων καλλιτεχνών θα γεμίσουν με χρώμα την μεγάλη οθόνη του ΠΙΚ ΝΙΚ Urban Festival 2013. Ξεκινάμε με το Τhink kites της Ηλέκτρας Ποϊραζόγλου, συνεζίζουμε με το Canción naïf του Μπάμπη Αλεξιάδη (για το τραγούδι του Γιώργη Χριστοδούλου) και κλείνουμε την τρίτη μέρα με την Εκκρεμότητα της Ελένης Μίλτση.


Οι βραδιές ολοκληρώνονται με τρείς ταινίες του ανεξάρτητου αμερικάνικου κινηματογράφου φέρνοντας κάτι από την γλυκιά νοσταλγία της εφηβείας και της άλλωτε σκληρής αλλά αναπόφευκτης ενηλικίωσης. Αναλυτικότερα την Πέμπτη θα προβληθεί η τελευταία ταινία του Τεξανού σκηνοθέτη Γουές Άντερσον «Moonrise Kingdom» ενώ την Παρασκευή το κοινό θα παρακολουθήσει το «The Perks of Being a Wallflower», μια ταινία βασισμένη στο μερικώς αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα που έγραψε ο ίδιος ο σκηνοθέτης Στίβεν Τσμπόσκι. Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται το Σάββατο με την κλασσικό πια road movie του Ρομπ Ραϊνερ «Stand by me», μια ταινία που όλοι έχουμε δει αλλά σίγουρα θα ξαναβλέπαμε.

Έχοντας κερδίσει ήδη από την πρώτη χρονιά την υποστήριξη και την αγάπη του κοινού, ευελπιστούμε ότι και φέτος το κοινό της Θεσσαλονίκης θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα μας για το πιο δημιουργικό πικ νικ της χρονιάς. Σας περιμένουμε όλους εκεί.

Δεν βλέπουμε την ώρα!




Πρόγραμμα 2013



Πέμπτη 29 Αυγούστου

19.00 Συναυλία | Polkar

19.00 Συναυλία | Lemonostifel

21.15 Μικρού Μήκους | Think Kites (Ηλέκτρα Ποϊράζογλου, Ελλάδα, 2012)

21.30 Ταινία | Moonrise Kingdom (Wes Anderson, Η.Π.Α, 2012)



Παρασκευή 30 Αυγούστου



19.00 Συναυλία | Ανθή Κύρκου

19.00 Συναυλία | Los Mujeros

19.00 Συναυλία | Sony Touch & Honolulu Philarmonic

21.15 Μικρού Μήκους | Canción naïf (Μπάμπης Αλεξιάδης, Ελλάδα, 2012)

21.30 Ταινία | The Perks of Being a Wallflower (Stephen Chbosky, Η.Π.Α, 2012)



Σάββατο 31 Αυγούστου


19.00 Συναυλία | Deep in the Top

19.00 Συναυλία | Minor Mine


21.15 Μικρού Μήκους | Εκκρεμότητα (Ελένη Μιλτσή, Ελλάδα, 2012)



21.30 Ταινία | Stand by me ( Rob Reiner, Η.Π.Α, 1986)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου