Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

H ημιμάθεια κλείνει..πανεπιστήμια!

....του Κωνσταντίνου Δουραλή


    Από πολύ μικροί κατακλυζόμαστε από παραινέσεις και νουθεσίες των μεγαλυτέρων προς εμάς για την ζωή μας. Kαμιά φορά ο ρυθμός επανάληψης τους καταντά κωμικός. Κλισέ ατάκες του στυλ ''όποιος βιάζεται σκοντάφτει'', ''το γοργών και χάριν έχει'', η άλλο κλασσικό ''όταν μεγαλώσεις και γίνεις εσύ γονιός θα καταλάβεις''. Μέσα λοιπόν σε αυτό το συνονθύλευμα από πληροφορίες, που κάποιες είναι και βαρετές, θυμήθηκα τα λόγια ενός δασκάλου μου στην ΣΤ΄ τάξη του δημοτικού του κ.Αχιλλέα.’’ Παιδιά μου ο χειρότερος άνθρωπος είναι ο ημιμαθής’’(μας αποκαλούσε παιδιά του κατόπιν του γεγονότος ότι η κόρη του είχε σχεδόν την ίδια ηλικία και ήταν στο αντίθετο τμήμα).


Λαμβάνοντας μέρος στην γενική συνέλευση του τμήματος μου στο πανεπιστήμιο μου ήρθαν κατά νου τα σοφά λόγια του κ.Αχιλλέα , που τότε αψηφούσα. Το σκεπτικό του πλέον είχε επιβεβαιωθεί περίτρανα αφού μια σειρά από φοιτητές έπαιρναν το λόγο για να μιλήσουν και ανέφεραν γιατί έπρεπε κατ’ αυτούς να γίνει κατάληψη στο τμήμα. Όλοι με παρρησία από το βήμα, αλλά και στα πηγαδάκια έλεγαν ότι η κατάληψη είναι για το συμφέρον του πανεπιστημίου και πρέπει να κλείσει το τμήμα διότι το νέο νομοσχέδιο είναι έκτρωμα και κατά της δημοκρατίας μέσα στο πανεπιστήμιο.

Κάνοντας μια πρόχειρη συζήτηση με ορισμένους ‘’αποφασισμένους’’ για κατάληψη συναδέλφους,κατάλαβα ότι έχουν διαβάσει τα πάντα από προκηρύξεις κομμάτων, απόψεις άλλων στα blogs, έως ψηφίσματα παρατάξεων πλην του υποβαλλόμενου νομοσχεδίου. Το ‘’κρίμα’’ στην όλη υπόθεση είναι ότι η πλειοψηφία των φοιτητών δεν έχει διαβάσει το νομοσχέδιο αυτό αλλά πάνω σε αυτό εκφέρουν άποψη και εν ονόματι του κλείνουν τα πανεπιστήμια, χωρίς στην πραγματικότητα να ξέρουν αν συμφωνούν ή διαφωνούν με το σχέδιο νόμου.

Περίτρανα λοιπόν είχε αποδειχθεί ότι η ημιμάθεια ήταν αυτή που είχε ψηφίσει για κατάληψη αφού πάνω σε αυτή στηρίχθηκαν κάθε είδους σενάρια όπως π.χ το ότι θα κοπεί η χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια,ότι ξένα κεφάλαια θα μπουν στο πανεπιστήμιο με σκοπό την πλήρη ιδιωτικοποίηση του, ακόμα και ότι θα μπουν βουλευτές ως μέλη Δ.Σ για την εκλογή του πρύτανη. Στην συνέχεια οι γνωστοί φοιτητοπατέρες εκμεταλλεύονται την κατάσταση και με λίγη σάλτσα περί κατάργησης της δημοκρατίας και μερικά από τα ωραία σοσιαλιστικά περί ισότητας, ισονομίας, περί κοινωνικής αλληλεγγύης και λίγο ‘’εμπρός σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους’’με λίγη ρητορική που αναρωτιέσαι αν όλα αυτά συμβαίνουν γύρω σου και είσαι τόσο χαζός που δεν μπορείς να τα καταλάβεις;;;

Κλείνοντας θα ήθελα να απαρνηθώ κάθε τίτλο φασίστα, ακροδεξιού και γενικά συντηρητικού ανθρώπου. Πιστεύω ακράδαντα στην ελευθερία της άποψης της σκέψης και του λόγου ωστόσο το θέμα των πανεπιστημίων έχει γίνει τόσο σούπα που αν δεν ακουστούν ξεκάθαρες απόψεις θα συνεχιστεί το αλλαλουμ! Είναι ολοφάνερο ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα βρίσκεται σε σύγχυση και σε παραπληροφόρηση αφού η οποιαδήποτε αντίδραση είναι προς τον νόμο έκτρωμα(ούτε οι παοκτσήδες με τους γαύρους τέτοια απέχθεια) ,τον οποίο τον γενικεύουμε και χάνουμε την ουσία του που πιστεύω πως είναι ο εκσυγχρονισμός των πανεπιστημίων έστω και την ύστατη στιγμή.

Υ.Γ 1: Σε μελλοντικό άρθρο θα αναφερθώ και στο πολυνομοσχέδιο για την παιδεία και θα ήθελα πολύ να κάνουμε μια ευρύτερη συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου