Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Η σημασία του να είσαι Έλληνας


.....του Λάζαρου Καραβασίλη




   Ακούγονται, με όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας, διάφορες φωνές ευρωπαϊκές κυρίως αλλά και παγκόσμιες: οι Έλληνες είναι σπάταλοι, οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, δεν δουλεύουν καθόλου και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν, όποιον πάει να τους κάνει κάτι καλό. Δεν θα πω ότι δεν έχουν δίκιο. Θα πω ότι όχι μόνο δεν έχουν ζήσει στην χώρα μας, αλλά δεν έχουν έρθει ούτε καν ως τουρίστες. Και είναι γνωστό πως αν δεν έχεις ζήσει κάτι δεν μπορείς να το καταλάβεις.



Είναι αλήθεια, ότι ως λαός είμαστε διαφορετικοί από τους υπόλοιπους λαούς στο πολιτικό σχήμα της Ευρώπης, την Ε.Ε. Δεν έχουμε τον ίδιο τρόπο ζωής, την ίδια κουλτούρα για να μην πω ούτε τον ίδιο τρόπο σκέψης με την Ιταλία π.χ. για να μην αναφέρω βορειότερες χώρες. Το ξέρουν όλοι πλέον, πως ο Έλληνας από αρχαιοτάτων χρόνων έχει τον δικό του μοναδικό τρόπο να διασκεδάζει για τις χαρές του και τις τελευταίες δεκαετίες πιστεύω, είχε την άνεση να το κάνει αυτό όσο πιο πολύ γίνεται. Αλλά σε αυτό το θέμα θα αφιερώσω άλλο άρθρο.


Βλέπουμε καθημερινά να μειώνεται το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων με την πρόφαση ότι χρωστάμε ένα πόσο που έχει ξεφύγει από τα φυσιολογικά όρια και πως πρέπει να τα πληρώσουμε αυτά τα χρήματα αδιαφορώντας για το τίμημα που θα προκύψει. Και κυρίως αυτοί που αδιαφορούν είναι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Θα αναρωτιέστε φυσικά που το πάω.


Εκεί που το πάω είναι ότι με πρόφαση την ελληνική οικονομική κρίση η Ε.Ε. προσπαθεί να μας βάλει ένα κοστούμι. Ένα ευρωπαϊκό κοστούμι που ξεκινάει από τον τρόπο συμπεριφοράς και καταλήγει στις δαπάνες μας ως λαός. Η Ευρώπη θεωρεί πως ξοδεύουμε πολλά και για αυτό βλέπουμε κάθε μήνα και νέα μέτρα. Ξεχνάνε όμως, (η προτιμούν να μην θυμούνται) ότι η Ελλάδα στο οικονομικό θέμα δεν είναι Ευρώπη.Δεν έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι βασικό μισθό 2000€. Ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να σου προσφέρει ασφάλεια επαγγελματικής αποκατάστασης, για να μην αναφερθώ στην διαφορά τιμών από τις άλλες χώρες στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.


Στα μάτια της Ε.Ε. φαίνεται μόνο πως διασκεδάζει ο Έλληνας. Τα μπουζούκια, οι ταβέρνες και τα πολυτελή αυτοκίνητα έχουν δημιουργήσει την άποψη πως δεν ξέρουμε τι θα πει μέτρο. Ίσως και να έχουν δίκιο. Το θέμα είναι ότι γενικεύουν μια κατάσταση έτσι. Το αν ανταποκρίνεται σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω με σιγουριά. Σε κάποιες μακρινές και δύσκολες εποχές, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος για διαφορετικούς λόγους είχε πει ένα πολύ εύστοχο πράγμα: οι Έλληνες δεν είναι Ευρωπαίοι. Τα κοινά στοιχεία που έχουμε είναι ελάχιστα και αυτά που μένουν δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην ελληνική πραγματικότητα. 60 χρόνια μετά σε μια διαφορετική Ελλάδα, αρχίζω να αντιλαμβάνομαι το δίκιο που είχε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου