Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Η αξία του βιβλίου

....του Γιώργου Μώκιου



    Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνει ένα βιβλίο και ποιά είναι η αξία του για μας; Δύσκολο ερώτημα που πολύ λίγοι το εξετάζουν. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το βιβλίο σαν ένα απλό σκεύος τόσο για να περνάνε την ώρα τους όσο και για να αντλούν (όταν χρειαστούν) πληροφορίες από αυτό.

Το βιβλίο κατά τη γνώμη μου αποτελεί έναν οδηγό, μία οδό που μας οδηγεί σ΄ένα δικό μας φαντασιακό κόσμο. Διαβάζοντας ένα βιβλίο ο καθένας έχει τη δυνατότητα να πλάσει στη φαντασία του τούς ήρωες της ιστορίας, τα τοπία, τα διάφορα αντικείμενα κ.λ.π. με το δικό του τρόπο και με τα δικά του μέτρα και σταθμά χωρίς να εμποδίζεται από κανέναν. Ο αναγνώστης γίνεται ενέργο μέλος στην όλη διαδικασία, αφού στη φαντασία του θα διαδραματιστεί η πλοκή του έργου με τους δικους του κατασκευασμένους ήρωες και τα δικά του τοπία.

Κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει βέβαια με τις ταινίες που προβάλλονται τόσο στον κινηματογράφο όσο και στην τηλεόραση. Στις ταινίες σε αντίθεση με το βιβλίο παρουσιάζεται το έργο έτοιμο στα μάτια του θεατή. Μ’ αυτό όμως τον τρόπο ο άνθρωπος σταματάει να είναι ενεργό μέλος όλης αυτής της διαδικασίας και γίνεται απλά ένας καταναλωτής του θεάματος που του προβάλλουν.
Καιρός, λοιπόν, είναι όλοι μας να κατανοήσουμε πόσο σημαντικό είναι ένα βιβλίο τόσο για την ανάπλαση του νου μας όσο και για τη γενικότερη πνευματική μας ανάπτυξη. Ας στραφούμε σ’ένα βιβλίο για να γίνουμε κι εμείς ενεργά μέλη και όχι απλά καταναλωτές θεαμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου