Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Ένας σύγχρονος καιάδας


.....του Νίκου Βράντση


Καιάδας ονομαζόταν ο ποταμός, στον οποίο οι Σπαρτιάτες πετούσαν τα σώματα των παιδιών που παρουσίαζαν αναπηρία ή δυσπλασία, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ευγονία της φυλής. Μια συμπεριφορά ανάλγητη, που άρμοζε σε έναν λαό τόσο σκληρό.Τα χρόνια πέρασαν και ο καιάδας επανήλθε μορφοποιημένος και ισχυρότερος από ποτε, ενδεδυμένος την μορφή της κοινωνικής περιθωριοποίησης.

Το κριτήριο των πολεμόχαρων και πειθαρχημένων Σπαρτιατών, ήταν η δυσπλασία του βρέφους. Το κριτήριο της σύγχρονης κοινωνίας, η ανικανότητα προσαρμογής στην παραγωγικότητα και την εξατομίκευση.

Το νεοφιλελεύθερο σύστημα, που υιοθετήσαμε πέραν των άλλων, επαψε να δρα με κριτήριο την ευζωία του ανθρώπου αλλά με κριτήριο την διαιώνισή της αυτοκαταστρόφικής και βαθμηδόν σκληρότερης φύσης του. Περιθωριοποίησε τον άνθρωπο και τον αντικατέστησε με αριθμούς και διαγράμματα στατιστικών, κερδών και αποδοτικότητας. Όποιος αδυνατεί να ακολουθήσει τους αριθμούς και τις επιταγές της ανταγωνιστικότητας, εξοβελίζεται εις το πυρ το εξώτερον.

Στο παρελθόν η ελευθερία, το υπέρτατο αγαθό κινδύνευε από συστήματα ολοκληρωτικά. Σήμερα απειλείται από τον ολοκληρωτισμό του εξατομικισμού. Η ρητορική που δομήθηκε για να ξεπεραστεί ο στασιμοπληθωρισμός του κευνσιανισμού, βασίστηκε στην δαιμονοποίηση τους κράτους- πρόνοιας και στην ακλόνητη πίστη στην αδιαπραγμάτευτη ελευθερία του πολίτη. Σε ποιά ελυεθρία οδηγηθήκαμε; Στην ελευθερία του ανθρώπου στο δικαίωμα της λιμοκτονίας. Ο κόσμος λιμοκτονεί από βρώση αξιοκρατίας, από υλικής και πολιτικής συμμετοχής.

Ο νεοφιλελευθερισμός έκανε το εξής σπουδαίο. Χρησιμοποίησε το πρόσχημα της πλήρους ατομικής ελευθερίας για να υποδουλώσει και να εξευτελίσει το άτομο. Αυτό που που προτείνει είναι η ελεύθερη επιλογή στο εξής δίλλημα: Υποταγή σε μένα και στην κυριαρχία της κοινωνικής,οικονομικής, πολιτικής και πολιτισμικής μου επιταγής ή περιθωριοποίηση. Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ασκήσουμε το κυριαρχικό μας δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή. Ας μην εκπλαγούμε όταν ο οικειοθελής Καιάδας θα αρχίσει να φαντάζει πολύ, πολύ δελεαστικός.

2 σχόλια:

  1. "Το κριτήριο των πολεμόχαρων και πειθαρχημένων Σπαρτιατών, ήταν η δυσπλασία του βρέφους. Το κριτήριο της σύγχρονης κοινωνίας, η ανικανότητα προσαρμογής στην παραγωγικότητα και την εξατομίκευση."

    Σοφότατη πρόταση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή