Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Δημουλιάδα

....της Αναστασίας Λαδοπούλου

Τόσος ντόρος έχει να γίνει τουλάχιστον.. δύο μέρες! είναι άλλωστε γνωστή η μανία αυτής της χώρας να αναπαράγει με ταχύτατους ρυθμούς σε blogs και ιστοσελίδες κουβέντες (είτε είναι ράδιο αρβύλα είτε όχι) και σκηνικά ειδικά όταν αφορούν σε ζητήματα που καίνε, όπως μετανάστες, ο Τσίπρας, ο Κασιδιάρης κτλ κτλ.


Γι'αυτή την εβδομάδα το μενού έχει ''πνευματικούς ανθρώπους που λένε ό,τι τους κατέβει χωρίς να το σκεφτούν'', πράγμα παράδοξο αν αναλογιστεί κανείς πως αν δεν σκέφτονται και οι πνευματικοί άνθρωποι τότε ποιά είναι τελικά η ελπίδα.

Όλα ξεκίνησαν από μια δημοσιογράφο η οποία ήταν παρούσα σε κάποια εκδήλωση όταν η ποιήτρια Κική Δημουλά (σύμφωνα πάντα με τα αυτιά της δημοσιογράφου) είπε μεταξύ άλλων αναφερόμενη σε συνοικία της Αθήνας ότι ''δεν αντέχει τους μετανάστες στην Κυψέλη, τόσοι πολλοί που είναι, πιάνουν και τα παγκάκια, δεν βρίσκεις να καθίσεις στην πλατεία, άσε που κλέβουν και φοβάται να βγει από το σπίτι της, α-πα-πα! χάλια''. Γνωρίζοντας την ιδιότητά της και έχοντας παρακολουθήσει συνεντεύξεις της αρχικά εξεπλάγην. Σκέφτηκα οτι δεν μπορεί να τα είπε αυτά, όπως σκέφτηκα και οτι η δημοσιογράφος που ''έβγαλε'' το θέμα δεν είχε λόγο να δημιουργήσει ένα τέτοιο ψέμα, αφού μπορούσε εύκολα να φανταστεί τί θα επακολουθούσε.

Σε διάστημα λιγότερο των δύο ημερών είχε ήδη βγεί η ποιήτρια προς διάψευση όλων όσων ακούστηκαν και σα να μην έφτανε αυτό, είχαν κυκλοφορήσει ήδη απομαγνητοφωνημένα τα ακριβή λόγια της προς αποφυγή παρεξηγήσεων..

Στο σημείο αυτό αρχίζει η ελληνική παράνοια. Ο κόσμος χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα: Η μια πλευρά είναι τα πρόβατα που τρώνε αμάσητο ό,τι τους πλασάρει το ιντερνετ (με αυτή τη λογική φίλε..λύκε κι εσύ δικός μας είσαι που ενημερώνεσαι -και- από blogs και ιστοτόπους και άρα δεν έχεις δικαίωμα δια να ομιλείς) και η άλλη πλευρά είναι αυτή που προσπαθεί να κρατήσει κόντρα με το ''μήπως να εξετάσουμε και την άλλη εκδοχή''.

Ναί, λοιπόν, ως νοήμονες άνθρωποι θα προτιμήσουμε να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα πριν καταδικάσουμε ή υποστηρίξουμε μια άποψη. Αυτό που με θυμώνει πρωτίστως όμως είναι η ευκολία με την οποία καταπίνει κουτόχορτο ο άνθρωπος, αλλά εξίσου με θυμώνει και η ευκολία με την οποία πιστεύει ό,τι τον εξυπηρετεί ανάλογα με την περίσταση. Εγώ να δεχτώ οτι τα γεγονότα είναι διαφορετικά και δεν έγιναν όπως παρουσιάστηκαν. Ωστόσο, μόνο και μόνο το γεγονός οτι τα λόγια της απομαγνητοφώνησης απέχουν αιώνες από αυτά που γράφτηκαν αρχικά, με βάζει σε υποψίες.

Παρ' όλ΄ αυτά, ακόμα κι αν παραβλέψουμε αυτό το γεγονός μένει η περίπτωση της ευκολίας με την οποία τεντώνουμε το δάχτυλο και δείχνουμε. Για να μη το κουράζουμε λοιπόν αγαπητό.. ελληνάκι (γιατί το ''ελληνάρας'' δεν σου ακούγεται ωραίο) πρόβατα είμαστε κι εσύ κι εγώ. Όσο εσύ πιστεύεις οτι μας ψεκάζουν κι εγώ πιστεύω οτι ακόμα και άνθρωποι του πνεύματος λένε τερατολογίες, είμαστε και οι δύο πρόβατα και μάλιστα έτοιμα προς σφαγή.

Όταν ανοίξει το μυαλό μας και λάβουμε γνώση από τα βιβλία, από την επιστήμη, από τις τέχνες και από τη ζωή, όταν καταλάβουμε το κοινό μας συμφέρον, το ενδιαφέρον μας για το καλό αυτού του πλανήτη και πάψουμε να τρωγόμαστε σαν τα σκυλιά, τότε θα μεταμορφωθούμε. Μέχρι τότε η νύχτα θα μας κυκλώνει από παντού και το χειρότερο είναι οτι με τα χρόνια αυτό το σκοτάδι γίνεται περισσότερο.

1 σχόλιο:

  1. η παρακάτω "ρατσιστική " φράση της Κικής Δημουλά "Στα δε παγκάκια κάθονται άνθρωποι ξένοι - πολύ φυσικό βέβαια πώς να περάσουν την ώρα τους - και παίζουν κάτι δικά τους χαρτιά και με χαρτάκια γεμίζει ο τόπος." επιβεβαιώνει τον κανόνα,καλύτερος φίλος του ρατσιστή είναι ο χούλιγκαν αντιρατσιστής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή