Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Μυρίζει σαν….1960’s

.....του Λάζαρου Καραβασίλη




   Μέσα σε 15 μέρες το πολιτικό σκηνικό κατάφερε να αλλάξει σελίδα και να οδηγηθούμε στη συγκρότηση της δεύτερης κυβέρνησης, συνασπισμού πολιτικών δυνάμεων, στα χρονικά της μεταπολίτευσης. Η κυβέρνηση Παπανδρέου αναγκάσθηκε να παραιτηθεί και έτσι προχωρήσαμε σε μια κυβέρνηση με τη συγκατάθεση τριών από τα πέντε μεγάλα κόμματα της Βουλής με το ευρύ φάσμα της αριστεράς να είναι εναντίον της κυβέρνησης και απών φυσικά από αυτήν. Αυτή η κυβέρνηση προορίζεται να έχει διάρκεια μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου, δηλαδή περίπου 100 μέρες, που έχει οριστεί ως ημερομηνία εκλογών.


Είναι λίγο ως πολύ γνωστό, σε όποιον ασχολείται με την ιστορία, ότι μερικές φορές επαναλαμβάνεται και για να δούμε ομοιότητες με μια άλλη πιο δύσκολη εποχή πρέπει να ανατρέξουμε στα γεγονότα των τελευταίων τριών ετών. Το Δεκέμβριο του 2008 ένα αγόρι δολοφονείται στην Αθήνα επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή του νεώτερου. Τον Οκτώβριο του 2009 τον διαδέχεται ο Γιώργος Παπανδρέου και αναγκάζεται όπως προαναφέρθηκε να παραιτηθεί πριν λίγες μέρες οδηγώντας σε κυβέρνηση συνασπισμού. Σας φαίνονται γνωστά; Ίσως επειδή είναι.

Θα ανατρέξουμε πίσω στο 1963. Εκείνη τη χρονιά δολοφονήθηκε ο βουλευτής Γρηγόρης Λαμπράκης από παρακρατικούς επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή δημιουργώντας, έντονες διαμαρτυρίες από τον λαό. Την ίδια χρονιά τον διαδέχεται στην πρωθυπουργία ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος θα κυβερνήσει για περίπου 2 χρόνια μέχρι τον εξαναγκασμό της παραίτησης του λόγω της φυγής 15 βουλευτών από το κόμμα του. Αφού τον διαδέχθηκαν διάφορες κυβερνήσεις με πολύ μικρή ημερομηνία λήξης και αφού είχαν προγραμματιστεί εκλογές για τις αρχές Μαΐου του 1967, ήρθε η 21η Απριλίου και η συνέχεια είναι λίγο πολύ σε όλους γνωστή.

Μέχρι στιγμής τα περισσότερα γεγονότα είναι σχεδόν ίδια. Φυσικά, σήμερα είναι μάλλον απίθανο ότι θα καταλήξουν και με τον ίδιο τρόπο. Ωστόσο, αυτή η σύγκριση δύο διαφορετικών περιόδων με τόσα κοινά σημεία, μας επιτρέπει να βλέπουμε με διαφορετική οπτική γωνία τα γεγονότα των καιρών μας και να μην επαναπαυόμαστε τώρα που έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας αλλά να είμαστε σκεπτικοί απέναντι σε αυτήν και προετοιμασμένοι για ότι ακολουθήσει μετά τις εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου