Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Παιχνίδια του μυαλού


    Και φίλοι μου δε μιλάμε για απλά παιχνίδια, διασκεδαστικά και αθώα. Παιχνίδια που μας κάνουν να γελάμε και να περνάμε καλά. Μιλάμε για παιχνίδια που εισχωρούν τόσο βαθιά στην ψυχή μας που στο τέλος μετατρέπονται σε συναισθήματα και πονάνε. Πότε όμως έρχεται η στιγμή να κάνει το τόσο μικρό αλλά παράλληλα σημαντικό κλικ το μυαλό μας και να αλλάξουν όλα;

     Αρχικά, σκεφτόμαστε τόσα πολλά μέσα σε τόσο λίγα δευτερόλεπτα που αναρωτιόμαστε: « Αν το μυαλό μας είχε γρανάζια, με τι ταχύτητα θα πήγαιναν αυτά; » Μας φαίνεται απίθανο πόσα πολλά όνειρα και πόσες πολλές σκέψεις μπορούμε να κάνουμε μόνο σε ελάχιστες στιγμές. Και ακόμη πιο απίθανη και αξιοπερίεργη μας φαίνεται η μετατροπή των σκέψεών μας σε συναισθήματα, και χειρότερα ίσως, σε εμμονή.

    Συνήθως,  δεν καταλαβαίνουμε ότι έχουμε περάσει την τόσο λεπτή διαχωριστική γραμμή μυαλού- συναισθημάτων, και πιστεύουμε ότι όλα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε μόνο με τη σκέψη μας. « Αν μου γυρίσει εμένα το μυαλό» λέμε, «δε με σταματάει τίποτα!» Εκείνη τη στιγμή, όμως, που ξεστομίζουμε αυτήν την κουβέντα, δεν έχουμε καταλάβει πόσο βαθιά ριζωμένα μέσα μας είναι κάποια γεγονότα, κάποιες σκέψεις, και φυσικά, κάποια συναισθήματα.

    Και μετά, ξεκινάει το δύσκολο. Οι σκέψεις μας γίνονται όλο και πιο έντονες, τις σκέψεις αυτές ακολουθούν, καλώς ή κακώς, συγκεκριμένα συναισθήματα που τις περισσότερες φορές μας κόβουν την ανάσα και ασυναίσθητα τελείως κλείνουμε τα μάτια. Πλέον έχει γίνει ίσως παιχνίδι της καρδιάς και όχι του μυαλού. Τώρα, λοιπόν, τι κάνουμε;

      Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητώ τη δύναμη του μυαλού, ούτε στο να μας προξενήσει διάφορα συναισθήματα και διάφορες εμμονές, αλλά φυσικά, και ούτε στο να τις αποσύρει και να είμαστε καλά. Ίσως για κάποιους το καλύτερο είναι να ακολουθούν για το οτιδήποτε πιστά ό, τι τους λέει το μυαλό τους. Ίσως για κάποιους άλλους πάλι  η ομορφιά να έγκειται στα συναισθήματα που προκύπτουν από τις πολλαπλές ζυμώσεις των σκέψεών μας. Όπως και να έχει πάντως, σίγουρα ένα κλικ είναι, είτε της καρδιάς είτε του μυαλού, που αλλάζει τα πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου