Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Ασυνείδητο και όνειρα για τον Freud, Ιδεολογία για τον Marx. Οι επιρροές τους στο σύγχρονο άνθρωπο Μέρος Β΄

Το ασυνείδητο έχει να κάνει με τα όνειρα όχι μόνο με την συνείδηση. Τι συμβαίνει εκεί; Είμαστε ανώμαλοι που ονειρευτήκαμε ότι συνουσιαστήκαμε με την/τον καλύτερη/ο μας φίλη/ο ή ότι βρήκαμε πάνω σε ένα βιβλίο καρφωμένο ένα στιλέτο; Η απάντηση φυσικά είναι όχι. Η ψυχή, το ασυνείδητο, έχει κάτι να μας πει τρυπώνοντας από μια χαραμάδα με κώδικες, μιλάει με πράγματα καθημερινά του παρόντος, ένα όνειρο, για πράγματα του παρελθόντος. 

Κάθε άνθρωπος έχει κάποιες ψυχωτικές δυσμορφίες οι οποίες κρύβονται στο ασυνείδητο παρόλα αυτά μπορούν και επηρεάζουν τους ανθρώπους και αυτό γίνεται κατανοητό στις ψυχονευρωτικές διαταραχές, όπου οι ψυχικές διαταραχές μετατρέπονται σε πρακτικές. Οι αντιδράσεις του σώματος μπορεί να είναι ένα σπασμωδικό τικ. Θα πει κάποιος καλά άμα ήταν όλοι έτσι ο Μητσοτάκης και ο Γιαννόπουλος θα ήταν κανονικοί άνθρωποι. Θυμηθείτε όμως πως αντιδράτε σε ορισμένα πράγματα. Λέει κάποιος εκεί είναι η κόκκινη γραμμή μου. Τι τον οδήγησε εκεί; Η απάντηση είναι στο παρελθόν. 


Τα όνειρα είναι τα δώρα της ψυχής και του ασυνείδητου στο είναι του πραγματικού μας χρόνου. Αυτό δε σημαίνει ότι απλοποιεί τα πράματα για μας. Απλά μας δείχνει τον δρόμο που όμως είναι κριμένος από κλαδιά και άλλα εμπόδια. Κάποιος θα πει καλά κι όλα τα προφητικά μου όνειρα; Εκείνα; Τι ήταν; Αυτή η παλαιά δοξασία μοιάζει να έχει μια δόση αλήθειας. Το όνειρο μας παρουσιάζει μια επιθυμία ως εκπληρωμένη, μας οδηγεί οπωσδήποτε στο μέλλον αλλά αυτό το μέλλον, που ο ονειρευόμενος το εκλαμβάνει ως παρόν, είναι διαμορφωμένο από την ακατάλυτη επιθυμία ως ομοίωμα εκείνου του παρελθόντος. Και μην έχετε αυταπάτες δεν μπορεί κανείς να σβήσει ένα όνειρο πρώτον διότι δεν το έφτιαξε ο ίδιος, δεύτερον διότι ανήκει στην ανεξάρτητη σφαίρα του ασυνείδητου και τρίτον αυτό φαίνεται εμπειρικά, δηλαδή φαίνεται ένα όνειρο ακατόρθωτο όμως αν οι συνθήκες δημιουργηθούν έτσι ώστε να γίνει ''ένα βήμα'' προς την περάτωσή του θα το δείτε να επιστρέφει από το παρελθόν με ενισχυμένες αξιώσεις.

Για να μπούμε τώρα στον κόσμο της ιδεολογίας του Μαρξ θα πρέπει να πούμε κάτι για τους προ-φροϋδικούς συγγραφείς που αναφέρουν το όνειρο ως αυθαίρετα μαστορέματα- μικρο κατασκευές σε ένα καθαρά φαντασιακό περιβάλλον χωρίς κάποια αποτύπωση στην πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου