Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Μια συνέντευξη από τον Άγγελο Τόλκα.

     Παρουσιάζουμε σήμερα την εφ' όλης της ύλης συνέντευξη με τον βουλευτή Ημαθίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ,  Άγγελο Τόλκα. Το αξιοσημείωτο της συνέντευξης αυτής αποτελεί το γεγονός πως όλες ανεξαιρέτως οι ερωτήσεις έχουν τεθεί από τους αναγνώστες του Dubium με στόχο να επιτευχθεί ένας αδιάβλητος διάλογος μεταξύ αυτών και του βουλευτή και να τεθούν ατόφια τα πολλά ερωτήματα που ταλανίζουν τους νέους και την κοινωνία σήμερα. 
Καθυστερήσαμε αρκετά αφότου αποφασίσαμε να την πραγματοποιήσουμε . Ωστόσο ηταν τόσο πυκνά τα γεγονότα και ο χρονος που και ο ίδιος μας πρότεινε και μας ζήτησε να την καθυστερησουμε ώστε να εχουμε την πλήρη εικόνα των οικονομικών συμφωνιών για την χώρα και την ψήφιση των απαραίτητων μέτρων.



1.  Η κυβέρνηση του Πα.σο.κ ανήλθε στην εξουσία με το σύνθημα «Λεφτά υπάρχουν» και με δεσμεύσεις για κοινωνικές παροχές. Στη συνέχεια εφάρμοσε εντελώς διαφορετικές πολιτικές. Δεν υπήρχε ζήτημα νομιμοποίησης εξ’ αρχής; Όταν το τέλμα της οικονομίας φανερώθηκε, δεν θα έπρεπε να ζητήσετε τη γνώμη των πολιτών πριν προχωρήσουμε στη λύση του ΔΝΤ και της Τρόικας;

   Η κυβέρνηση εκλέχθηκε με διαφορετικό πρόγραμμα. Αυτό ακριβώς το πρόγραμμα προσπάθησε να εφαρμόσει τους πρώτους τρεις μήνες της θητείας της – μέχρι τον Ιανουάριο 2010. Η έκταση όμως του προβλήματος, το οποίο δεν είχε εκτιμηθεί σωστά, οδήγησε σε μία βίαιη αλλαγή των πολιτικών αλλά και των προγραμματικών μας θέσεων. Όπως όλες οι απότομες αλλαγές πορείας έτσι και αυτή προκάλεσε μεγάλο πόνο και απελπισία σε πολλούς πολίτες αλλά και σφοδρές αντιδράσεις κατεστημένων συμφερόντων.
Τον Μάρτιο του 2010 φανερώθηκε η πλήρης εικόνα του προβλήματος που ήταν αφόρητο και πιεστικό. Τότε δεν υπήρχαν περιθώρια, δεν υπήρχαν πολλές δυνατότητες και προείχε το να γλιτώσει η χώρα από την ορατή πλέον χρεοκοπία. Πράγματι ίσως τότε να συνέφερε στο ΠΑΣΟΚ να γίνουν εκλογές, δεν συνέφερε όμως στη χώρα που έπρεπε άμεσα να βρεθούν χρήματα και να φτιαχτούν νέοι θεσμοί. Εξάλλου – σχετικά με την νομιμοποίηση – να θυμίσω ότι στις τοπικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010 είχε δοθεί και αυτός ο χαρακτήρας πολιτικής αναμέτρησης για την πορεία της χώρας και της οικονομίας. (παραθέτω το πολιτικό πλαίσιο των εκλογών εκείνων http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/184e01ac-b216-4454-b4ea-6412a8ec3d03 )


2. Γνωρίζατε την κατάσταση της χώρας; Διότι ο Ντομινίκ Στρος Καν σε ένα δημοσίευμα αναφέρει πως η κατάσταση ήταν γνωστή προεκλογικά στον πρωθυπουργό; Αυτό δεν είναι σκάνδαλο πολιτικής ηθικής;

   Προσωπικά γνώριζα τα στοιχεία που παραλάβαμε από την Τράπεζα της Ελλάδας και την απερχόμενη κυβέρνηση το 2009 όπου μιλούσαν για έλλειμμα 6% . Αυτό αποδείχτηκε (λίγους μήνες μετά) ότι ήταν περίπου 16%. Αντίστοιχες αποκλίσεις υπήρχαν σε όλα τα οικονομικά μεγέθη. 
Ο τότε πρωθυπουργός έχει απαντήσει ο ίδιος αν γνώριζε και τί ( παραπέμπω σε τελευταία ομιλία του http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/eea90023-a81c-4b67-bb08-e3cf326ccb5f ). Θυμόμαστε όμως όλοι τις προσπάθειες της κυβέρνησης του 2009-2010. Ότι τους πρώτους μήνες έγινε μια υπερπροσπάθεια σε παγκόσμια κλίμακα για να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας ως χώρα και να μπορούμε να απευθυνόμαστε και πάλι σε αγορές και άλλα κράτη που μας είχαν απομονωμένους. Και πάντως θεωρώ ότι το μεγάλο σκάνδαλο αφορά αυτούς που δημιούργησαν και απέκρυψαν το πρόβλημα, τα ελλείμματα, τα χρέη.


3. Σκεφτήκατε να καταψηφίσετε κάποιο από τα Μνημόνια, Μεσοπρόθεσμο κλπ νομοσχέδια;

   Τα μνημόνια είναι οι όροι μιας συμφωνίας. Οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε για να μας χορηγηθούν χρήματα τα οποία είχαμε άμεση ανάγκη. Άρα από την μια πλευρά είχαμε αυτούς τους όρους και από την άλλη όμως πολλά δισεκατομμύρια τα οποία μας ήταν και είναι απαραίτητα. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι διαλέγουμε να πάρουμε μόνο τα χρήματα και να μην αναλάβουμε καμία υποχρέωση; Αυτό είναι εκτός πραγματικότητας.
Στα παραπάνω νομοσχέδια βρέθηκα μπροστά σε κρίσιμα διλήμματα και κρίσιμες αποφάσεις που έπρεπε να ζυγίσω το τί διακυβευόταν. Όμως δεν υπήρχαν άλλες επιλογές και κανείς δεν πρότεινε κάτι διαφορετικό και ρεαλιστικό.
Αν καταψήφιζα θα γινόμουν ο ήρωας των λίγων ημερών ίσως εβδομάδων. Ωστόσο όμως ποιος θα αναλάμβανε την ευθύνη για το πού θα πήγαινε η χώρα μετά; Ποιος θα αναλάμβανε την ευθύνη να μην υπάρχουν τα χρήματα να καλύψουμε βασικές ανάγκες και να εισάγουμε βασικά προϊόντα όπως το πετρέλαιο, τρόφιμα, φάρμακα κλπ. Από πού θα χρηματοδοτούνταν η λειτουργία σχολείων, νοσοκομείων και δημόσιας διοίκησης γενικά; Πώς θα προστατεύονταν τα χαμηλά εισοδήματα που έχουν υποθηκευμένες περιουσίες σε τράπεζες; Πώς θα δίνονταν οι μισθοί και οι συντάξεις ; Πιστεύει κανείς ότι υπήρχαν τα χρήματα για όλα αυτά; Προφανώς και όχι.
Η απόφασή μου ήταν να μην αφήσω να συμβούν τα παραπάνω. Γι' αυτό επέλεξα τον δύσκολο δρόμο να αναλάβω τη δική μου ευθύνη. Την υπερψήφιση – όπως και όλοι οι βουλευτές του Νομού Ημαθίας. Ο εύκολος δρόμος θα ήταν να καταψηφίσω. Αυτό θα με έκανε πιο ευχάριστο για ένα μικρό διάστημα αλλά την πραγματικότητα πολύ πιο ζοφερή λίγο αργότερα. 


4. Με ποια κριτήρια υπερψηφίσατε αυτά τα νομοσχέδια; Λόγω ενδεχόμενης απώλειας της βουλευτικής σας έδρας, λόγω κομματικής πειθαρχίας, ή λόγω πίστης σε αυτό το πρόγραμμα;

   Υπερψήφισα για όλους τους λόγους που ανέφερα παραπάνω. Γιατί είμαστε σε κατάσταση ανάγκης. Γιατί δεν είναι στιγμές για επικίνδυνα πειράματα ούτε για λεονταρισμούς. Γιατί η χώρα είχε τεράστιες ανάγκες και από πουθενά δεν υπήρχε άλλη πηγή χρημάτων και πόρων. Γιατί για να κάνουμε το επόμενο βήμα για την ανάπτυξη έπρεπε πρώτα να διασφαλίσουμε μια δημοσιονομική σταθερότητα. Όσο για δικαιολογίες τύπου Βουλευτικής έδρας, πειθαρχίας κτλ. μπορούν να είναι μόνο λαϊκιστικά επιχειρήματα κάποιου που δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα τις περιόδου. Εξάλλου με αυτές τις δύσκολες αποφάσεις ανέλαβα κόστος για πράγματα που δεν φέρω την ευθύνη και δημιουργήθηκαν εδώ και πολλές δεκαετίες, εκτός κι αν νομίζει κανείς ότι μέσα σε 2,5 χρόνια που είμαι βουλευτής θα μπορούσαν να γίνουν όσα δεν έγιναν δεκαετίες. Επέλεξα να αναλάβω τις ευθύνες μου και όχι να αποδράσω. Είναι πολύ εύκολο για κάποιον να λέει “καταψηφίστε” αλλά το λέει χωρίς να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες για την πορεία μιας ολόκληρης χώρας.


5. Θεωρείτε λογικό να πλήττονται τόσο βάναυσα οι μικρομεσαίες τάξεις, που αποτελούν και τη κινητήριο δύναμη της κοινωνίας και της οικονομίας; Είναι ορθό να περικόπτεις μισθούς και να επιβάλλεις χαράτσια χωρίς μέριμνα για τις οικογένειες αυτές;

   Ούτε λογικό ούτε ορθό είναι. Πληρώνουμε δυστυχώς αμαρτίες προηγούμενων δεκαετιών και διεφθαρμένων πολιτικών που δεν σεβάστηκαν το δημόσιο χρήμα και τους πολίτες. Όμως για την διαφθορά του παρελθόντος, δεν θα αναλάβω την ευθύνη. Αντίθετα, είμαι εδώ για να την αλλάξω. Όλα αυτά τα βιώνουμε γιατί σήμερα ήρθε η ώρα να πληρώσουμε για τον υπερδανεισμό του παρελθόντος. Η δικιά μας γενιά πρέπει να βγάλει το κάρο από τη λάσπη αν θέλουμε να ξαναφτιάξουμε την κοινωνική μέριμνα και πρόνοια στη χώρα μας, αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε και πάλι πλούτο και δυνατότητες, κοινωνικές παροχές και ασφάλεια.


6. Οι περισσότεροι Έλληνες έχτισαν και αγόρασαν κατοικίες με στεγαστικά δάνεια. Πώς θα αποπληρωθούν αυτά όταν ενώ οι μισθοί κόβονται , οι δόσεις μένουν ίδιες; Υπάρχει κάποια μέριμνα γι’ αυτούς;

   Για τις παραπάνω περιπτώσεις πρότεινα μαζί με άλλους βουλευτές το κούρεμα κατά 30 % των ιδιωτικών δανείων. (Παραθέτω τη σχετική επιστολή στον Πρωθυπουργό http://www.tolkas.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=208:-25-&catid=13:deltiatypou-category&Itemid=167 )


7. Πως ορίζεται η έννοια ανάπτυξη στον πολιτικό σας σχεδιασμό και τι προτείνετε για την έξοδο από τη κρίση;

   Ανάπτυξη για τη χώρα μας σημαίνει δημιουργία θέσεων εργασίας, παραγωγή νέου πλούτου που θα καλύπτει τις ανάγκες μας, δημιουργία πλεονασμάτων ώστε να παράγουμε περισσότερα από όσα καταναλώνουμε. Ανάπτυξη είναι η δημιουργία μιας αυτοδύναμης Ελλάδας ώστε να μπορεί να υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα, την κοινωνική της συνοχή, την οικονομική της ανάπτυξη και να στηρίζει όσους το έχουν πραγματική ανάγκη.
Για την έξοδο από την κρίση χρειαζόμαστε ανάπτυξη με την παραπάνω έννοια. Χρειάζεται όμως να προσπαθήσουμε γιατί αλλιώς με την άρνηση και την αδιαφορία συντείνουμε στην καταστροφή. Χρειάζεται να καταθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις και όλη μας την ψυχή, πολίτες και πολιτικοί.
Περαιτέρω υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς στην χώρα που μπορούν να αναπτυχθούν και είναι κυρίως ο αγροτοδιατροφικός και κτηνιατρικός τομέας, ο τουρισμός και οι μεταφορές, η ναυτιλία, η ανάπτυξη καινοτόμων και εξειδικευμένων αγροτικών προϊόντων, η ενέργεια και η διαχείριση αποβλήτων.



8. Τα μέτρα είναι υφεσιακά. Πώς αναμένεται η ανάπτυξη όταν δεν υπάρχουν πόροι και τί κίνητρα υπάρχουν για τους νέους επιχειρηματίες;

     Μα ακριβώς αυτό λέμε. Ότι επειδή η ύφεση είναι εκτεταμένη δεν μπορεί να υπάρξουν άμεσα επενδύσεις για ανάπτυξη. Όσοι λένε το αντίθετο απλά λένε ψέματα. Ποιός επιχειρηματίας θα επένδυε σε μια χώρα που την αξιολογούσαν διεθνείς οίκοι στα επίπεδα χρεοκοπίας; Άρα λοιπόν χρειάζεται να δημιουργήσουμε μια δημοσιονομική σταθερότητα, να υπάρχουν θετικότερες αξιολογήσεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας και να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τις επενδύσεις που τόσο χρειαζόμαστε. Αυτό το στάδιο περνούμε σήμερα στη χώρα. 
Κίνητρα για νέους επιχειρηματίες υπάρχουν. Μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ και θα βρεθούν δεκάδες. Πρόχειρα παραθέτω πρόγραμμα που έτρεξε για τη νέα γενιά http://www.mindev.gov.gr/?p=4917  , καθώς και για τη Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα http://www.ependyseis.gr/sub/neakepix/neakepix.htm . Δύο από τα προγράμματα ενώ έτρεξαν και πολλά ακόμη.


9. Πού οφείλεται κατά την άποψή σας η αγανάκτηση των πολιτών; Είναι δικαιολογημένη; Λαμβάνετε υπόψιν τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις του λαού;

   Η αγανάκτηση των πολιτών είναι δικαιολογημένη γιατί μειώνονται εισοδήματα, υπάρχουν περικοπές, γιατί χάνονται κεκτημένα που μέχρι σήμερα θεωρούνταν δεδομένα. Όταν λαμβάνονται μέτρα που έχουν αντίκτυπο στο πορτοφόλι υπάρχει αγανάκτηση. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι αυτά είναι τα αποτελέσματα όλων των προηγούμενων δεκαετιών παθογένειας.
Οι αντιρρήσεις, οι διαφωνίες είναι θεμιτό να εκδηλώνονται, χωρίς να αποτελούν διαλυτικά στοιχεία της κοινωνίας και της δημοκρατίας μας αλλά να συμβάλλουν στην ανάγκη αλλαγής. Να διατυπώνουν και μια θετική πρόταση και να μην είναι απλά και μόνο απορριπτικές. Αυτά οφείλουμε και τα λαμβάνουμε υπόψιν.
Ωστόσο πρέπει να ξεχωρίσουμε αυτήν την αγανάκτηση από την υποκινούμενη αντίδραση κατεστημένων που χάνουν τα προνόμιά τους. Και τέτοια υπάρχουν πολλά. Βλέπουμε για παράδειγμα τον τελευταίο καιρό να αποκαλύπτονται περιπτώσεις που είχαν ως σκοπό την οικονομική αφαίμαξη του κράτους προς όφελος κάποιων επιτήδειων. Ή βλέπουμε συντεχνιακές κάστες να αντιδρούν σε κάθε αλλαγή. Όλα αυτά πρέπει να μας βρίσκουν απέναντι και με διάθεση διαρκούς αγώνα για την ανατροπή τους.



10. Ποια η γνώμη σας για τα κινήματα των αγανακτισμένων; Σας επηρέασαν τα κινήματα αυτά στις πολιτικές αποφάσεις σας;

   Ευθύνη και υποχρέωση των πολιτών αποτελεί η καθημερινή άσκηση κριτικής και πίεσης προς τα μέλη του πολιτικού προσωπικού. Οι κινητοποιήσεις, οι πορείες, η ζύμωση των ιδεών με επηρεάζουν και καθημερινά με απασχολούν. Ωστόσο όμως η στείρα άρνηση, η έλλειψη θετικής πρότασης, η απόρριψη και η παραίτηση μας γυρνούν χρόνια πίσω και δεν βοηθούν. Θα ευχόμουν αυτή η αγανάκτηση να γινόταν και συγκεκριμένη θετική δράση και συμμετοχή.


11. Οι πολίτες της Ημαθίας εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την υπερψήφιση των μνημονίων, για τη διάψευση των ελπίδων που είχαν εναποθέσει σε εσάς λόγω του νεαρού της ηλικίας σας. Τί απαντάτε;

    Εξήγησα παραπάνω γιατί η μεγάλη πλειοψηφία της βουλής κι εγώ επίσης υπερψηφίσαμε την αποδοχή της δανειακής σύμβασης, την εκταμίευση χρημάτων, το κούρεμα 100 δισεκατομμυρίων, την ενίσχυση του τραπεζικού κλάδου, την επιμήκυνση της αποπληρωμής των χρεών, την μείωση των επιτοκίων, το πακέτο στήριξης της ανάπτυξης για την Ελλάδα.
Υπάρχει κάποια άλλη πρόταση που να δημιουργούσε την παραμικρή ελπίδα; Μήπως εάν έχουμε έστω την παραμικρή ελπίδα να σωθεί η χώρα είναι η αποδοχή των παραπάνω προϋποθέσεων; Με ανταλλάγματα, με θυσίες, αλλά δεν άκουσα καμία άλλη πρόταση πέραν από αυτήν που διαμορφώσαμε.
Κι επίσης, ποτέ δεν ζήτησα καμία επιείκεια λόγω του νεαρού της ηλικίας μου. Απεναντίας. Κρίνομαι μέσα σε μια κρίση την οποία δεν δημιούργησα αλλά την βρήκα. Και παρόλα αυτά δεν φυγομάχησα αλλά ανέλαβα ευθύνες που δεν με αναλογούσαν. Γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να υπάρξει ξανά ελπίδα. Με την ενεργό συμμετοχή και διεκδίκηση. Και σήμερα ζητώ να κριθώ για ό,τι έχω προσφέρει εδώ και μόλις 2,5 χρόνια, για ό,τι έκανα για τον τόπο μου και γιατί ακριβώς μέσα από το έργο μου δεν διέψευσα τους συμπολίτες μου.



12. Ορισμένοι σας κατηγορούν για την μη επαφή σας με τη βάση που σας εξέλεξε και πως δεν υπήρξατε μέλος της εργατικής τάξης και δεν μπορείτε να την εκπροσωπήσετε διότι δεν την πονάτε. Τι έχετε να τους απαντήσετε;

    Πώς εννοείτε την μη επαφή με την βάση; Προσωπικά είμαι κάθε εβδομάδα στον τόπο μας, κοντά στους ανθρώπους του, έξω στα χωριά και σε δημόσιους χώρους και άμεσα προσβάσιμος σε κάθε έναν που με χρειάστηκε. Αλλά και μέσα από πολιτικές διαδικασίες και προσωπικές συγκεντρώσεις που οργάνωσα αυτά τα 2,5 χρόνια. Άρα λοιπόν η δήθεν κατηγορία για μη επαφή μάλλον αλλού απευθύνεται.
Όσον αφορά την εργατική τάξη, έχετε να μου υποδείξετε την τελευταία 30ετία στην Ημαθία κάποιον γνήσιο εκπρόσωπο της εργατικής τάξης που υπήρξε και βουλευτής? Αλλά και εκτός Ημαθίας, ακόμη και στο ΚΚΕ αλλά και σε όλα τα κόμματα δυσκολεύομαι να εντοπίσω κάποιον.
Ωστόσο προέρχομαι από μια γενιά δικηγόρων και συνολικά επαγγελματιών που περνάει δύσκολα και δεν γνώρισε τις πολυτέλειες του παρελθόντος, δεν προέρχομαι από κανένα πολιτικό τζάκι ή μεγάλη οικογένεια, δεν είχα κομματικό στρατό ή προσωπικό μηχανισμό και η μικρή μου πορεία στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε προσπάθεια, αγώνα και προσωπικές θυσίες. Και αυτά είναι χαρακτηριστικά που σε κρατούν δίπλα στον τόπο σου και τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.



13. Υπερασπιστήκατε με πάθος τις αποφάσεις του κ. Παπανδρέου. Σήμερα βλέποντας από απόσταση την προηγούμενη θέση σας πιστεύετε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε λάθη; Κι αν έκανε, ποια είναι αυτά;

     Υπερασπίστηκα τις αποφάσεις τις κυβέρνησης όσο ήμουν κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αυτός ήταν ο ρόλος μου. Το ίδιο έκανε και το σύνολο των υπόλοιπων υπουργών. Από εκεί κι έπειτα, ως βουλευτής, υπερασπίστηκα κάθε σημαντική αλλαγή και μεταρρύθμιση που έκρινα σωστή, ορθολογική και προοδευτική. Αμφισβητεί άραγε κανείς σήμερα ότι έπρεπε να γίνει ο Καλλικράτης – με τα όποια προβλήματα έχει κάθε μεγάλη αλλαγή – ώστε να φτιάξουμε μεγάλους και δυνατούς δήμους; Αμφισβητεί σήμερα κανείς ότι στην Ελλάδα του 2012 δεν μπορούμε να έχουμε σχολεία διθέσια όπου τα παιδιά δεν διδάσκονται το πλήρες πρόγραμμα διδασκαλίας και όλα τα μαθήματά τους;
Όσον αφορά τα λάθη, ναι. Και λάθη έγιναν και καθυστερήσεις υπήρξαν και άστοχοι χειρισμοί. Κυρίως όμως η προηγούμενη κυβέρνηση πληρώνει τις ατολμίες που έδειξε μπροστά σε κατεστημένα συμφέροντα και παγιωμένες νοοτροπίες ή αντιλήψεις.



14. Τι έχετε να πείτε για το νέο νόμο για τα πανεπιστήμια; Για τη κατάργηση του ασύλου, για το συμβούλιο εξωπανεπιστημιακών, καθώς και για την άδεια σε ιδιώτες να χρηματοδοτούν την έρευνα; 

   Ο νέος νόμος ΑΕΙ ΤΕΙ ψηφίστηκε από ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αυτή η συναίνεση αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση στον κρίσιμο χώρο της παιδείας που για καιρό αναζητούνταν από την κοινωνία μας. Μάλιστα είχα την τύχη να είμαι εισηγητής του νόμου μέχρι την ολομέλεια. Τον γνωρίζω λοιπόν πολύ καλά και κρίνω ότι είναι ένας νόμος πνοή που χτυπά την παθογένεια των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ. Βέβαια μεγάλη μερίδα πανεπιστημιακών και κυρίως όσον ασκούν διοικητικά καθήκοντα τον πολέμησε και τον πολεμάει λυσσαλέα. Χαρακτηριστική είναι και η τελευταία άκομψη προσπάθεια του νέου Υπουργού Παιδείας να αποσυνδέσει την χρηματοδότηση από την κατάθεση συγκεκριμένων οικονομικών στοιχείων και υποχρεώσεων που επιτρέπουν τον έλεγχο των ιδρυμάτων. Αναρωτιέμαι εάν υπάρχει κανείς που θεωρεί ότι τα ΑΕΙ και ΤΕΙ πρέπει να παραμένουν δίχως έλεγχο και κυρίως δίχως στόχους. Εκτός κι αν κανείς υποστηρίζει ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας είναι η καλύτερη δυνατή.
Για το άσυλο. Πιστεύω ότι το άσυλο ιδεών δεν το πλήττει και δεν το προσβάλλει κανείς. Όταν όμως το άσυλο γίνεται κρησφύγετο εγκληματικών ενεργειών νομίζω προέχει η ζωή και η ασφάλεια φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων σε αυτά. Φτάνει πια να ζούμε με παιδικές ασθένειες και φόβους στη χώρα μας που έχει κατακτήσει τη δημοκρατία.
Για το συμβούλιο εξωπανεπιστημιακών. Καταρχήν η πλειοψηφία του συμβουλίου διοίκησης δεν είναι εξωπανεπιστημιακή αλλά πλειοψηφούν τα μέλη του ιδρύματος. Θεωρώ όμως ότι προσωπικότητες και άνθρωποι έμπειροι, ανά θεματική εξειδίκευση του κάθε ιδρύματος μπορούν να στηρίξουν το ΑΕΙ ή ΤΕΙ και να βοηθήσουν στον προσανατολισμό του και την επαγγελματική στόχευση των αποφοίτων του. Εξάλλου κάτι τέτοιο ισχύει σε όλον τον κόσμο και σε όλα τα κορυφαία πανεπιστήμια.
Τέλος σχετικά με την χρηματοδότηση της έρευνας από εταιρίες ένα θέλω να πώ. Είναι ίσως μόνο η Ελλάδα και πρώην σοβιετικές χώρες που απαγορεύουν τη συνεργασία Ιδρυμάτων και επιχειρήσεων. Σε όλον τον άλλον κόσμο γίνεται και μάλιστα με θεαματικά αποτελέσματα. Για αυτούς τους λόγους τα πανεπιστήμιά μας είναι αποκομμένα από την έρευνα και οι απόφοιτοι ανακαλύπτουν νέους δρόμους δυνατοτήτων στο εξωτερικό. Τα μεγαλύτερα projects προέκυψαν από τέτοιες συνέργειες.



15. Πιστεύετε ότι εξορθολογίζεται το σύστημα της ανώτατης εκπαίδευσης; Διότι σε μεγάλη μερίδα του πανεπιστημιακού κόσμου υποστηρίζει πως οι αποφάσεις αυτές πάρθηκαν εις των βωμό της περικοπής των δημοσίων δαπανών;

   Ναι θεωρώ ότι βάζει σε σωστή βάση την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η αλλαγή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν αναγκαία και δεν χωρούσε αναβολή ανεξάρτητα από οποιαδήποτε ανάγκη περικοπών. Είναι ένα πεδίο που είχαμε τονίσει ότι πρέπει να μεταρρυθμιστεί και το κάναμε, χωρίς κανείς να το επιβάλλει. Από κει και έπειτα αναφέρθηκα παραπάνω στις αντιδράσεις των πανεπιστημιακών και κυρίως αυτών που ασκούν διοίκηση.


16. Πώς μπορεί μια κυβέρνηση ‘σοσιαλιστική’ να προβαίνει σε περικοπές στην υγεία και την παιδεία, να εξαλείφει κάθε ίχνος κοινωνικής πολιτικής στον βωμό του συμμαζέματος του σπάταλου κράτους και να ταυτίζεται με τον νεοφιλελευθερισμό;

   Σε τέτοιες περιόδους κρίσης μια κυβέρνηση έχει ένα και μόνο καθήκον. Το πατριωτικό καθήκον να αποφύγει την κατάρρευση και την απόγνωση στη χώρα. Υπήρξαν ανεπιθύμητες αλλά αναγκαίες περικοπές στην κοινωνική πολιτική όχι όμως κυρίως για το συμμάζεμα του σπάταλου κράτους. Αλλά για να διατηρηθούν αυτές οι κοινωνικές παροχές έστω και με αισθητές μειώσεις. Γιατί κανείς δεν θα προτιμούσε την πλήρη διάλυση της υγείας και της παιδείας στην οποία οδηγούμασταν εάν δεν λαμβάνονταν τα μέτρα αυτά που σίγουρα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν σοσιαλιστικά.


17. Τι περικοπές έχουν γίνει-με αριθμούς- εν μέσω κρίσης, σε Υπουργούς, βουλευτές και υπουργεία;


    Δεν μου είναι εύκολο να απαντήσω συνολικά σε αυτό το ερώτημα. Με μια πρόχειρη έρευνα σας παραπέμπω σε στοιχεία που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα (http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231117602)
Μπορώ όμως να αναφερθώ με στοιχεία στο τι παρέδωσα στους τρεις μήνες της υπηρεσίας μου στην κυβέρνηση:

 Ο προϋπολογισμός των δύο γενικών γραμματειών, οι οποίες εποπτεύονταν από εμένα μειώθηκε κατά 10 εκατομμύρια ευρώ

 Aπό τις 20 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις στο γραφείο μου κάλυψα μόλις τις 8 μειώνοντας το κόστος λειτουργίας του κατά 60%

 Εντοπίσθηκε και απολύθηκε διπλοθεσίτης δημόσιος υπάλληλος και υποχρεώθηκε να επιστρέψει πίσω μισθούς ως αχρεωστήτως καταβληθέντες.

 Φτιάξαμε ένα μεγάλο πλάνο αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ το οποίο όμως δεν προωθήθηκε από τον επόμενο Υπουργό

 Καταργήσαμε τα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση μέχρι το 2009 έκανε χρήση

 Διαμορφώθηκε νέος οργανισμός λειτουργίας των γενικών γραμματειών εξορθολογίζοντας την λειτουργία των υπηρεσιών και μειώνοντας το κόστος από τις θέσεις ευθύνης – προϊσταμένους / διευθυντές κατά 20%.



18. Αν δεν ήσασταν μέλος της κυβέρνησης , μα ένας απλός πολίτης και δικηγόρος πώς θα αντιδρούσατε με την κατάσταση; Δεν θα εξοργιζόσασταν με το πολιτικό προσωπικό;

   Αλήθεια ποιός επιλέγει το πολιτικό προσωπικό; Από το πουθενά έρχεται; Τους πολιτικούς τους εκλέγουμε και έχουμε την ευθύνη να κρίνουμε ποιον ψηφίζουμε. Και να απαντούμε σε συγκεκριμένα ερωτήματα: Τί έκανε ο κάθε πολιτικός για τον τόπο, πόσο βοήθησε στην αντιμετώπιση της κρίσης, έδωσε αφορμές για κατηγορίες για αδιαφάνεια και αλλότρια κίνητρα; Ως απλός πολίτης λοιπόν θα αναλάμβανα την ευθύνη να ψηφίσω αυτόν που μπορεί να εκπροσωπήσει καλύτερα τον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Η ευθύνη και η επιλογή είναι δικιά μας. Κανείς δεν μας επιβάλλει την ψήφο, κανείς δεν την ελέγχει. Αυτούς που θεωρούμε κακούς πολιτικούς τους αλλάζουμε. Και αυτό γίνεται με τη συμμετοχή. Ούτε με την αποχή ούτε με την οργή.


19. Πιστεύετε, ότι ο κ. Παπανδρέου είχε γνώση των αποφάσεων που έπρεπε να ληφθούν μα δεν μπορούσε να πράξει; Τι ήταν αυτό που τον εμπόδιζε;

   Ο κ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ από τους πρώτους μήνες του 2010 αναγνώρισαν τη σοβαρότητα της κατάστασης και τους κινδύνους που υπήρχαν μπροστά. Έλαβαν κρίσιμες και αναγκαίες αποφάσεις για να μην καταρρεύσει η χώρα και κάτι τέτοιο απετράπη παρά τις Κασσάνδρες. Εμπόδια υπάρχουν πάντα όταν προσπαθείς να κάνεις αλλαγές και τίθενται από τις δυνάμεις της συντήρησης. Ωστόσο ένα προοδευτικό κόμμα κι ένας προοδευτικός πολιτικός οφείλει να προσπερνάει εμπόδια και να μάχεται για τις αρχές του.


20. Σχετικά με την εξόρυξη πετρελαίων στο Ιόνιο. Θα είναι για τη δική μας ανάπτυξη ως χώρα ή θα τα πουλήσουμε σε εξευτελιστικές τιμές στους Αμερικάνους, συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο να είμαστε τα "τσιράκια" τους;

   Όσον αφορά τα πετρέλαια. Τόσα χρόνια στην Ελλάδα ακούμε για πετρέλαια και μεγάλα κοιτάσματα χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να υπήρξε καμία ενέργεια προς εκμετάλλευσή τους ή έστω έρευνα ύπαρξης ή όχι. Μόλις το 2011 δόθηκαν οι πρώτες άδειες έρευνας για τις ποσότητες πετρελαίου και κατά πόσο αποδίδουν σε τρεις περιοχές στο Ιόνιο. Η διαδικασία προχωράει.
Οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι της χώρας ανήκουν στον λαό της. Ύψιστος εθνικός στόχος το να γίνουν αντικείμενο διαχείρισης με τρόπους που θα εξασφαλίζουν ένα καλύτερο μέλλον για την παρούσα γενιά αλλά κυρίως για τις επόμενες.
Με αυτό το σκεπτικό οφείλουμε να επιλέξουμε αυτούς – ανεξάρτητα εθνικότητας - που θα κάνουν την καλύτερη πρόταση σε διεθνή διαγωνισμό ο οποίος γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις.



21. Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να μπει στο ΔΝΤ ενώ υπήρξε προθυμία για βοήθεια από Κίνα και Ρωσία;

   Χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε κάτι ώστε να μην ζούμε με γοητευτικές θεωρίες συνωμοσίας. Ούτε η Κίνα ούτε η Ρωσία προσφέρθηκαν από μόνες τους να βοηθήσουν πραγματικά την χώρα μας. Μάλιστα στο ΔΝΤ – όπου συμμετέχουν και εκπρόσωποι των χωρών αυτών – δεν έχουν πάντα και την πιο θετική τοποθέτηση για την Ελλάδα. Ο μηχανισμός στήριξης (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ) για Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ιρλανδία είναι συγκεκριμένος και κοινός για όλες τις χώρες. Άρα λοιπόν μόνο η Ελλάδα επέλεξε να προσφύγει στον τριμερή μηχανισμό στήριξης? Άρα λοιπόν η Ρωσία και η Κίνα γιατί δεν προσέφεραν βοήθεια και στις παραπάνω χώρες? Πρέπει να επιλέξουμε ως έθνος να δούμε την αλήθεια κατάματα και όχι να περιμένουμε την βοήθεια από κάπου αλλού πάντα.


22. Ποια είναι η άποψή σας για την βουλευτική ασυλία; Πρέπει να καταργηθεί;

   Η βουλευτική ασυλία αφορά ποινικά αδικήματα βουλευτών. Έχω από καιρό τοποθετηθεί υπέρ της κατάργησης της βουλευτικής ασυλίας τόσο προσωπικά ως βουλευτής όσο και θεσμικά ως Γραμματέας του Τομέα Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να φροντίσουμε να μην εμποδίζεται η κοινοβουλευτική λειτουργία. Για παράδειγμα, έχουν υπάρξει περιπτώσεις μήνυσης βουλευτών για συκοφαντική δυσφήμηση επειδή άσκησαν κοινοβουλευτικό έλεγχο για συγκεκριμένα πρόσωπα. Προσωπικό μου παράδειγμα επίσης είναι αγωγή δεκάδων χιλιάδων ευρώ εναντίον μου και εναντίον άλλων επίσης βουλευτών επειδή καταθέσαμε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου για μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο με πολιτικές διαστάσεις που απασχολεί την ελληνική κοινωνία (http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=667de8d6-0e42-472e-8516-79f86672cd96 ).


23. Στις επόμενες εκλογές ψηφίζουμε πολιτικούς αντιπροσώπους ή διαμεσολαβητές ανάμεσα σε μας τη τρόικα και την ΕΕ; Ποια τα περιθώρια κινήσεών σας ως εκλεγμένοι πολιτικοί; Χωράνε οι ιδεολογίες ή είσαστε μαριονέτες στις εξωτερικές επιταγές και κατευθύνσεις του γαλλογερμανικού άξονα;

   Στις επόμενες εκλογές περισσότερο από ποτέ επιλέγουμε αυτούς τους ανθρώπους που μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη και να διαχειριστούν την μεγάλη κρίση. Στα δύσκολα παιχνίδια δεν πάμε με την δεύτερη ή τρίτη ομάδα. Πάμε με την πρώτη. Ψηφίζουμε πολιτικούς που μπορούν να παίρνουν αποφάσεις και να μην κρύβονται πίσω από χάιδεμα των αυτιών. Να τοποθετούνται θετικά και να μην υπολογίζουν με βάση το μικροκομματικό τους συμφέρον.
Ψηφίζουμε πολιτικούς που θα καταθέσουν το εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις και τις συμβατικές ευθύνες μας. Γιατί την Ελλάδα εμείς θα την σώσουμε και κανένας άλλος. Και εάν οι “κατευθύνσεις” της Ευρώπης είναι ένα αναπόφευκτο κομμάτι, υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο το οποίο εξαρτάται από εμάς, το σχέδιό μας και τις αποφάσεις μας. Και την ευθύνη για το ποιούς θα επιλέξει την έχει ο λαός με την ψήφο του στις επόμενες εκλογές. Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας για όλους. Η Κυριακή των εκλογών κρίνει και το μέλλον της χώρας μας. Εάν θα είναι προς την ανάπτυξη ή προς την κατάρρευση. Εάν θα είναι μέσα ή έξω από την Ευρώπη.



24. Συμφωνείτε με την πολιτική που άσκησε ο Παπανδρέου με τη διαγραφή όλων των αντιφρονούντων; Αν ναι γιατί δεν αντιδράσατε;

   Τη συγκεκριμένη περίοδο χρειαζόταν ομοψυχία και συστράτευση δυνάμεων. Το σύνολο των στελεχών αυτό το αναγνώρισε. Υπήρξαν επίσης και αξιόλογα στελέχη που γνώριζαν τις συνέπειες, διαφώνησαν με την πολιτική και αποδέχτηκαν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι μέλη του κόμματος που ασκεί μια συγκεκριμένη πολιτική. Αυτό δεν είναι κάτι περίεργο στην πολιτική, είναι συνηθισμένο και όλοι κρινόμαστε από τις αποφάσεις και τη συνέπειά μας.


25. Τι θα κάνει το Πα.σο.κ για να ξανακερδίσει του χαμένους του ψηφοφόρους και ποιες πρέπει να είναι οι αλλαγές στην πολιτική του πλατφόρμα;

   Μα ακριβώς εάν θέλουμε ξανά να εκφράσουμε μαζικά την ελληνική κοινωνία είναι αναγκαίο να αλλάξουμε πολιτική πλατφόρμα. Αλλιώς δεν υπάρχει μέλλον στην προσπάθεια προοδευτικής μετεξέλιξης της χώρας μας. Όπως έχω ήδη αναφέρει έγιναν λάθη, καθυστερήσεις και παραλείψεις, χάσαμε κοινωνικά στρώματα που παραδοσιακά μας στήριζαν αλλά δεν μπορούμε να παραβλέπουμε και τη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί.
Η πολιτική μας πλατφόρμα – επιγραμματικά - πρέπει να αφορά συγκεκριμένο και προγραμματισμένο πλάνο ανάπτυξης και επενδύσεων, κοινωνική στήριξη των στρωμάτων που βρίσκονται σε ανασφάλεια, ανατροπή της σημερινής δημόσιας διοίκησης και δημιουργία ενός διαφορετικού δημόσιου τομέα, εμβάθυνση της δικαιοσύνης, δημόσια και ποιοτική παιδεία και υγεία.

14 σχόλια:

  1. ...κριμα(ντροπη) στo blog για την επιλογη του.ας εργαστει ο κ.Τ.ενα χρονο ως δικηγορος να καταλαβει πως εξασφαλιζεται ο επιουσιος και μετα ας δωσει και συνεντευξη να τη διαβασουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν θεωρείτε τον διάλογο ντροπή, λυπούμαστε μα δεν συμμεριζόμαστε την άποψή σαν αγαπητέ άγνωστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εννοω (εγω οαγνωστος )οτι ως νεα παιδια εχετε και καλυτερα να κανετε απο το να γλυφετε (και ο νοων νοητω)εκτος εαν η κριση δεν ηρθε στο σπιτι σας,ή γραψατε το σχολιο σας με το πνευμα της Μ.Παρασκευης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπορείτε να μας διευκρινίσετε που ακριβώς διαπιστώνετε το γλύψιμο στην παρούσα συνέντευξη αγαπητέ άγνωστε;

    Όλες ανεξαιρέτως οι ερωτήσεις τέθηκαν από αναγνώστες του blog που ακριβώς επειδή τους έχει αγγίξει η κρίση θέλησαν να εκφραστούν και να θέσουν επωνύμως τα ερωτήματα τους. Αν τη διαδικασία του ανοιχτού, δίχως λογοκρισία διαλόγου εσείς την θεωρείτε γλύψιμο λυπούμαστε αλλά και πάλι δε συμμεριζόμαστε την άποψή σας.

    Η ίδια ακριβώς διαδικασία θα ακολουθηθεί και σε παρόμοιες συνεντεύξεις με ανθρώπους από οποιονδήποτε κοινωνικό και πολιτικό χώρο, που επιθυμούν να ανοίξουν διάλογο με τους αναγνώστες του blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εγω ο αγνωστος που παρακολουθω την φρεσκαδα σου με αγωνια διαπιστωνω μετα λυπης μου δυο πραγματα.ΠΡΩΤΟΝ ΟΤΙ ΣΤΗ ΕΠΙΠΟΛΗς ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΑΙ ΑΣΣΟΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΟΤΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΛΗΘΗΚΑ ΑΠΟ ΤΟ BLOG NA ΘΕΣΩ MIA XAZH ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΟΝΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΣΑΝ ΚΙ ΑΥΤΟΝ ΜΟΝΟ Ο ΚΑΝΕΝΑΣ επανερχομαι λοιπον στα πρωτα μου σχολια τονιζοντας οτι οι αναγνωστεςσου και μυαλο διαθετουν και ελπιδα.ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ άγνωστε προφανώς άρχισες προσφάτως να παρακολουθείς το blog, ειδάλλως θα γνώριζες πώς για τις ερωτήσεις απευθύναμε ανοιχτή πρόσκληση όχι στον κάθε αναγνώστη ξεχωριστά και ατομικά, μα συλλογικά μέσα από τη σελίδα μας στο facebook και το blog.

    Ευχαριστούμε πολύ. Καλή σου Ανάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ καλή η συνέντευξη! Καλή συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ...ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΕΜΠΕΔΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΑΣΙΑΣ.ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. *Γνωρίζω καλύτερα από εσάς τι είναι η ακρασία και δεν χρειάζομαι καμιά εμπέδωση.
    *Η ερώτηση 19 αφορά στην ακρασία και απαντήθηκε από τον κ. Τόλκα (την επάρκεια της απάντησής του θα την κρίνετε εσείς).
    *Αδυνατώ πραγματικά να καταλάβω την εμπάθειά σας. Θα ακολουθήσουν κι άλλες συνεντεύξεις πολιτικών από διάφορους πολιτικούς χώρους, αλλά και απλών πολιτών διαφορετικών κοινωνικών ομάδων.

    Αληθώς ανέστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τελικα... φωνη βοωντος εν τη ερημω...η μηπως ξανα,ΖΗΤΩ ΤΟ ΚΟΜΜΑ!παντως πολλοι απο την παρεα εδω δεν πηραμε απολυτως καμμια απαντηση,εκτος αν δεν καταλαβαινουμε πλεον ελληνικα ,(ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΜΠΑΘΕΙΑ-ΤΟΥΝΑΝΤΙΟΝ ΧΑΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΟΣΟ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ άγνωστε αν είχες το σθένος να θέσεις επωνύμως την ερώτησή σου, όποια και αν αυτή ήταν, θα είχες και τη χαρά να λάβεις απάντηση.
    Αν από την άλλη εννοείς απλά πως η απάντηση δεν σε κάλυψε, το blog δε φέρει ευθύνη γι' αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. και φυσικα εχω το σθενος( και οταν θα ερθει η ωρα θα το δεις)και χαιρομαι που το blog εχει αποφασισει να ασχοληθει και με αλλους πολιτικους. περιμενω την επομενη φορα να θεσω ερωτηση.μεχρι τοτε,να ειμαστε καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η συνέντευξη δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας υπό την έννοια ότι δεν διαβάσαμε κάτι που δεν γνωρίζαμε ήδη. Μέχρι εδώ, συμπαθητικώς λοιπόν.

    Με μια δεύτερη, πιθανώς και προσεκτικότερη ματιά όμως, είναι ένα πραγματικό ευτύχημα το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι προβληματίζονται, γράφουν, ρωτούν, συμμετέχουν. Κάποιοι όντας ακόμη στα λυκειακά τους χρόνια. Εδώ, Ο/Η Ανώνυμε, έχει καλώς. Πολύ καλώς.

    Είναι ένα ευτύχημα το γεγονός πώς οι ερωτήσεις και οι ανησυχίες τους διαβάστηκαν και απαντήθηκαν από τον τοπικό εκπρόσωπο της πόλης-περιοχής, για κάποιους, ή τον εκπρόσωπο του κοινοβουλίου της χώρας τους, για κάποιους άλλους. Αυτή η σχέση λίγη σημασία έχει εντέλει όταν η πολιτική τους επηρεάζει όλους εξίσου.

    Και η ανοιχτή πρόσκληση υποβολής ερωτήσεων, έγινε. Εδώ:

    http://www.dubiumn.blogspot.com/2011/12/blog-post_4567.html

    Στο δια ταύτα. Ο κ. Τόλκας είναι ένας δήθεν εκπρόσωπος της "νέας γενιάς" πολιτικών. Και λέω δήθεν γιατί αυτή η νέα φουρνιά δεν ήρθε ποτέ. Και δεν μιλάω με ηλικιακούς όρους αλλά με όρους οράματος και πολιτικού βάρους. Εδώ έχει κακώς. Πολύ κακώς. Πολύ κακός δυστυχώς.

    Η συνέντευξη ήταν μια μάχη. Και μια νίκη. Μια νίκη με αντιπάλους τον χρόνο, την απόσταση, τις διαφωνίες, την αυτολογοκρισία, την αδιαφορία, τον ισοπεδοτισμό, τον φόβο περί πολιτικής.. Δεν ήταν επική αλλά ήταν νίκη. Ο αγώνας συνεχίζεται.

    Και επειδή στηρίζω την προσπάθεια και αναγνωρίζω τα παιδιά και το blog ώς οικογένεια, δεν δέχομαι τις προσβολές, πόσο μάλλον ανώνυμα.

    Ευτυχώς τα συναισθήματα του καθενός δεν αποτελούν συνδικαλιστικό δικαίωμα ώστε να είναι κοινά, κατοχυρωμένα και δεδομένα.

    Και κάτι τελευταίο. Οι σωστές ερωτήσεις δίνουν τις σωστές απαντήσεις. Το θέμα είναι αν γίνονται.

    Αυτό ίσως είναι και μια κριτική αλλά οι ερωτήσεις λείπουν από το πολιτικό DNA της χώρας.

    Υ.Γ. Η ατομική συνείδηση θα αναστηθεί επιτέλους; Ώστε να βαδίσουμε πρός την συλλογική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. αυτο λεω κι εγω ο αγνωστος.η ατομικη συνειδηση θα αναστηθει επιτελους΄????δεν με πεισατε αγαπητε μου φιλε οτι τα σχολια μου ηταν προσβλητικα και μαζι μου συμφωνουν κι αλλοι.την καλημερα μου σε αυτην την ανοιξιατικη γιορτινη μερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή