Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Ο Καπιταλισμός είναι νομιμοποιημένη ληστεία!

Γιατί ο Μαρξ παρά τα λάθη της θεωρίας του αποδεικνύεται πιο επίκαιρος από ποτέ. Σε ένα λεπτό εμφανίζεται το παράδοξο του καπιταλισμού που αποτύπωσε με την θεωρία του ο Μαρξ. Γιατί το σύστημα που ονομάζουμε καπιταλισμό είναι ουσιαστικά μια νομιμοποιημένη ληστεία.




4 σχόλια:

  1. Πολύ απλοικό το περιεχόμενο στο βιντεάκι. Εκτός αυτού η απάντηση ''πούλησα προιόντα'' στην ερώτηση ''που βρήκες τα λεφτά'' είναι κάτι που η ίδια η πραγματικότητα το διαψεύδει, καθώς υπάρχει μεγάλο ποσοστό επιχειρηματιών που ξεκινά από χαμηλά και αγοράζει τον εξοπλισμό του ρισκάροντας με μεγάλα δάνεια. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που καρπώνεται την υπεραξία. Το πόση υπεραξία καρπώνεται και αν αυτό είναι σωστό είναι θέμα άλλης μεγάλης συζήτησης. Κώστας Παπαγγελόπουλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απλοϊκό πράγματι, αλλά διαφωτιστικό. Εννοείς πως νομιμοποιείται να λάβει την υπεραξία λόγω του ρίσκου που ενέχει η επένδυση; Γιατί και πάλι η υπεραξία προκύπτει από την εκμετάλλευση του εργαζόμενου. Και συνήθως οι επενδύσεις έχουν ένα πολύ μικρό ρίσκο. Το video είναι ελλιπές γιατί δε θίγει την μετεξέλιξη του καπιταλισμού στο νεοφιλελεύθερο χρηματοπιστωτικό παρασιτικό τέρας. Όχι πως αυτό που θίγει είναι λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όντως δεν θίγει το χρηματοπιστωτικό τέρας που αναφέρεις στο οποίο έχει μετεξελιχθεί ο καπιταλισμός. 'Ομως η αλήθεια είναι πως, τουλάχιστον μέχρι το 2010 -σε κάποιες χώρες ακόμη- μεγάλη μερίδα εργαζομένων δεν αισθανόνταν ότι εκμεταλλεύεται. Υποθέτω πως το γνωρίζετε, αλλά στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες δεν υπάρχουν μόνο προλετάριοι-εργάτες και εκμεταλλευτές καπιταλιστές. Υπάρχουν και μικρομεσαία και ανώτερα στελέχη με εξειδίκευση τα οποία αμείβονται με αξιοπρεπή 'ή μεγάλα ποσά, και τα οποία συνιστούν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Oι άνθρωποι αυτοί συνιστούν μια κοινωνική τάξη που δεν αναφέρεται πουθενά στο video, και αυτό είναι που το καθιστά ελλιπές. Οι άνθρωποι αυτοί, μεταξύ τους και εγώ, πιστεύω ότι προτιμούν ένα σύστημα που -με τα όσα κακά του- προσφέρει έστω κάποιες ευκαιρίες ανέλιξης, οικονομικής και κοινωνικής, από ένα σύστημα ισοπεδωτικά εξομοιωτικό, όπως τουλάχιστον έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα. Κώστας Παπαγγελόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή