Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Γιατί ψήφισα την Χρυσή Αυγή



Συζητώντας με δυο νέους ανθρώπους, διαφορετικών αντιλήψεων, διαφορετικών τάσεων μα με ένα κοινό χαρακτηριστικό. Στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν και οι δυο το κόμμα της Χρυσής Αυγής... Ο σκοπός της συζήτησης αυτής δεν είναι να αντιπαρατάξουμε τα δικά μας επιχειρήματα απέναντί τους, μα να ακούσουμε τα δικά τους, ώστε να αντιληφθούμε τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύουν το πολιτικό- κοινωνικό σύστημα και τον λόγο για τον οποίο επέλεξαν να ψηφίσουν ένα κόμμα με εμφανή νεοναζιστικά χαρακτηριστικά. Μας μίλησαν για τον φασισμό, για τα ΜΜΕ, την ελληνική κοινωνία, τη θεωρία των άκρων και πολλά ακόμα…

Πώς ορίζεις εσύ την έννοια του φασισμού;


Θ: Φασισμός είναι η συμμετοχή πολλών ανθρώπων και η δημιουργία μιας ομάδας που υπερασπιζόμενη μια ιδεολογία , ή κάποια συμφέροντα, σκοπό έχει να ενώσει τον κόσμο της και να υπάρχει αλληλουποστήριξη.

Γ: Ο φασισμός στην Ελλάδα επανεμφανίστηκε το 2012 εξαιτίας της κρίσης. Αυτό είναι κάτι το οποίο κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Είμαι σίγουρος πως θα συνεχίσει να υπάρχει, διότι είναι ένα προϊόν που πουλάει. Και στις μέρες μας όταν ένα προϊόν πουλάει, δεν το βάζεις στην άκρη, αλλά το προωθείς (και όσο καλύτερα μπορείς). Φασισμός για μένα είναι αυτό που λέμε "με το έτσι θέλω". Όταν επιβάλλεις μια γνώμη ή μια κατάσταση χωρίς να ενδιαφέρεσαι για τα "θέλω" των υπολοίπων, τότε λειτουργείς φασιστικά.


Θεωρείς πως η ελληνική κοινωνία έχει εκφασιστεί; Γιατί συνέβη αυτό;

Θ: Η ελληνική κοινωνία έχει εκφασιστεί με την κακιά έννοια γιατί υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είτε είναι απελπισμένοι από τις συγκυρίες ,είτε έχουν έλλειψη αυτοπεποίθησης ακόμα και έλλειψη κριτικής σκέψης και καταφεύγουν εκεί . Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, άνθρωποι με αγάπη για ζωή , άνθρωποι με όνειρα και ιδανικά , να αγωνίζονται στην ζωή τους για ένα καλύτερο αύριο , να βλέπουν την ζωή τους να καταστρέφεται από την ανευθυνότητα του κράτους ( αυτοκτονίες , βλέπε βιασμούς, ληστείες , εισροές πολλών φυλετικών ομάδων στην ίδια περιοχή με αποτέλεσμα την ύπαρξη ρατσισμού και έχθρας μεταξύ τους, βλέπε δολοφονίες). Και αυτά είναι σαφώς λογικό να υπάρχουν άνθρωποι που τρέφουν τον φασισμό.

Γ: Έχω ακούσει αρκετές απόψεις. Αρκετοί λένε "...να βγει η Χ.Α. μπροστά να ξεβρωμίσουμε". Άλλοι λένε ότι "...στην Ελλάδα του '13 δεν έχουν θέση οι νεοναζί". Δυο απόψεις και μοιραία δυο αλήθειες. Όταν ένας άνθρωπος λέει ότι η χώρα του χρειάζεται να ξεβρωμίσει, σημαίνει ότι ο ίδιος και κάποιος άλλος, την άφησαν να βρωμίσει (ας κοιτάξουμε στους καθρέφτες μας να βρούμε τις απαντήσεις). Όταν η άλλη πλευρά λέει ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι νεοναζί, πάει να πει ότι η ιστορία αυτό έχει δείξει. Ότι οι πράξεις τους, έχουν χιτλερική καταγωγή. Θέλετε λοιπόν να πιστέψω ότι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής είναι νεοναζί; Και ας πούμε ότι ένας μικρός αριθμός είναι. Οι υπόλοιποι; Ας μην γελιόμαστε. Μία εκδίκηση είναι όλο αυτό. Μια εκδίκηση αρχικά σε αυτούς που μας οδήγησαν εδώ που είμαστε σήμερα και κατ επέκταση μία εκδίκηση στους ίδιους μας τους εαυτούς.


Ποιους θα χαρακτήριζες φασίστες στην ελληνική κοινωνία;


Θ: ΌΛΟΙ είναι φασίστες ο καθένας με διαφορετικό χρώμα.


Είναι η Χ.Α φασιστικό κόμμα;


Θ: Ναι είναι φασιστικό κόμμα όπως είναι και όλα τα υπόλοιπα. Το μόνο που αλλάζει είναι με ποιο τρόπο είναι ο καθένας τους .

Γ: Είναι ένα κόμμα που βασικό συστατικό του στοιχείο είναι ο φασισμός. Αλλά εγώ θέλω να αντιστρέψω την ερώτηση. Ποιο ελληνικό κόμμα δεν είναι φασιστικό; Ή καλύτερα, ποιο ελληνικό κόμμα, δεν έχει λειτουργήσει μία φορά τουλάχιστον με φασιστικό τρόπο;


Πώς κρίνεις την άνοδο των ποσοστών της και που πιστεύεις πως οφείλεται;


Θ: Η Χρυσή Αυγή υποστηρίζεται κυρίως από νέους καθώς έχουν όλοι αντιληφθεί την μεγάλη διαφθορά , ανευθυνότητα, ανυπαρξία του κράτους και πιστεύουν ότι είναι αυτή που θα βάλει τέλος σε θέματα δεξιάς πλευράς. Όπως κλείσιμο των συνόρων του κράτους απαγόρευση της παράνομης μετανάστευσης , θέσπιση αρχών και νόμων , εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του εθνικού μας χώρου από εμάς και για εμάς.

Γ: Τα ποσοστά πιστεύω θα ανεβούν και άλλο. Το επικοινωνιακό κομμάτι το διαχειρίζονται πολύ καλά...


Πώς πιστεύεις ότι μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση; Θεωρείς πως η βία μπορεί να φέρει αποτέλεσμα;


Θ: Η κατάσταση θα βελτιωθεί μόνο αν αναλάβουν άνθρωποι με δίψα να κυβερνήσουν και τόλμη για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των πολιτών τους. Με την θέσπιση αρχών και νόμων , με την πραγματική τάξη , οργάνωση που απαιτείται για να λειτουργεί ένα κράτος , με την τήρηση και την υπακοή.

Γ: Σε καμία περίπτωση η βία δεν είναι λύση. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι ο "εμφύλιος" μόνο πόνο θα επιφέρει και κανένα αποτέλεσμα. "Μυαλά" πρέπει να αλλάξουμε. Και συνήθειες. Πριν μερικές μέρες αγόρασα από ένα περίπτερο ένα μπουκαλάκι νερό για να πιω τελικά δυο-τρεις γουλιές και να το πετάξω (ουσιαστικά γεμάτο) ασυναίσθητα στο καλάθι των αχρήστων. Εκεί κατάλαβα δυστυχώς για ακόμα μια φορά, πόσο νεοέλληνας είμαι. Αυτό πρέπει να αποβάλλουμε. Τον "ιό του νεοέλληνα".


Πιστεύεις στην λογική των δυο άκρων; Ότι είναι το ίδιο ΚΚΕ και Χ.Α π.χ; Ποια η ομοιότητά τους;


Γ: Το να ψηφίζεις για μένα ακροδεξιά, είναι το ίδιο ακριβώς με το να ψηφίζεις ακροαριστερά. Και οι δυο λέξεις, περιλαμβάνουν μέσα τους τον όρο "άκρο". Όταν σε μια κλωστή επιλέγεις το ένα άκρο, δεν μπορείς να κατακρίνεις το άλλο με τόσο μεγάλη άνεση. Διότι μπορεί μεν κακώς το ένα άκρο να θεωρεί πως τα προβλήματα της χώρας θα λυθούν με το να γεμίσεις μελανιές έναν άνθρωπο διαφορετικού χρώματος, το δε άλλο όμως, επίσης κακώς, αποφασίζει πως τα προβλήματα λύνονται με αυτοσχέδιες βόμβες και μολοτοφ. Δεν θυμάμαι το 2008 που κάηκε η Αθήνα να διαφημιζόταν πουθενά το όνομα της Χρυσής Αυγής. Σε μια Ελλάδα λοιπόν που δεν έχει θέση -και σωστά δεν θα πρέπει να έχει θέση- η Χ.Α., δεν θα πρέπει να έχει θέση και η μολότοφ. Όταν με φασιστική άνεση λες, ότι πετάω την μολοτοφ και ότι βάζω την βόμβα δεν έχεις δικαίωμα να κρίνεις κανέναν. Αλλά εκεί όλα γίνονται με έναν αόρατο μανδύα. Εκεί δεν τα κάνουν αυτά εκπρόσωποι κομμάτων και βουλευτές. Βάζουν μπράβους. Και οι μπράβοι ποιοι είναι; Η νεολαία. Η εύκολη λεία. Χρησιμοποιούν τους αναλώσιμους νέους που βράζει το αίμα τους, για να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα. Και αντί να τους μορφώσουν, τους δίνουν μια μολότοφ, τους δίνουν και την ευχή τους και τους ρίχνουν στην μάχη της λεγόμενης αντι-βίας και ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Αλλά εκεί δεν έχουμε φασισμό. Εκεί έχουμε επανάσταση. Εκεί τα βλέπουμε απ' την τηλεόραση και είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε, αλλάζουμε σταθμό και πάλι πίσω στα δικά μας. Γιατί; Γιατί εκεί εξοικειωθήκαμε. Γιατί είναι γνώριμο και όχι ξένο. Ο άλλος όμως που διαφωνεί, βλέπει ως θεόσταλτη την Χ.Α., και την ψηφίζει για να εκδικηθεί. Για να τη "σπάσει" σε αυτούς που του την "έσπασαν". Όταν το 2008 δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, η κοινωνία αποφάσισε ότι κάθε χρόνο, τέτοια μέρα θα μαζεύονται οι νέοι και θα διαδηλώνουν στην μνήμη του αδικοχαμένου νέου. Η κοινωνία αποφάσισε να δώσει το όνομα του σε μία οδό. Και πολύ καλά έκανε. Όταν το 2011 δολοφονήθηκαν οι δύο αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έγιναν τηλεοπτικά αφιερώματα, συζητήσεις, αλλά μέχρι εκεί. Δυο μέρες κράτησε η αγάπη μας και η ανθρωπιά μας, εκεί. Και θέλετε να πιστέψω ότι μία κοινωνία που αντιμετωπίζει δυο νεκρά 22χρονα "παιδιά" ως ωμό κρέας, είναι ικανή να αγαπήσει και να συμπαρασταθεί στον άγνωστο από το Μπαγκλαντές; Ας γελάσω!


Πώς κρίνεις τη στάση των ΜΜΕ απέναντι σε τέτοιου είδους χώρους;


Θ: Τα ΜΜΕ απλά κάνουν παραπληροφόρηση ελέγχουν την σκέψη και κινούν την πολιτεία σε κατάσταση του να ξεχνάμε ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Δεν υπάρχει πραγματική δημοσιογραφία στην Ελλάδα

Γ: Βούτυρο στο ψωμί τους. Όλοι και όλα στον βωμό της τηλεθέασης. Ούτε εγώ μπορώ να θυμηθώ πόσες φορές είδα το χαστούκι του Κασιδιάρη στην Κανέλλη την 07/06/2012. Αυτή η δίψα των ΜΜΕ για βία και αντι-βία, δεν θα πάψει να υπάρχει ποτέ.


Είναι η Χ.Α αντισυστημικό κόμμα; Αν ναι, τί σε κάνει να το πιστεύεις;


Θ: Ναι είναι. Γιατί ανέβηκαν τα ποσοστά της από αυτά που βιώνει η ελληνική κοινωνία σήμερα και εκτελεί ακόμα και τώρα που δεν έχει ουσιαστική ισχύ σημαντικό έργο για την πολιτεία.

Γ: Πιστεύω πως όχι. Ξέρουν καλά να παίζουν το παιχνίδι του συστήματος. Βέβαια αυτό που δεν έχουν καταλάβει ακόμα είναι ότι είναι αλαζόνες. Κάνουν αυτό ακριβώς που κατηγορούν τους άλλους ότι κάνουν. Είναι μια μεγάλη φούσκα η Χ.Α.. Ένα διάλειμμα της κοινωνίας. Αργά ή γρήγορα θα επιστρέψουμε πίσω στα δικά μας


Γιατί πιστεύεις πως η χ.α βρίσκει ανταπόκριση σε νεαρές ηλικίες;


Θ: Γιατί ο νέος έχει κριτική σκέψη και αναλογίζεται ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος .Βλέπει την κατάντια της χώρας του , και θέλει να πάει μπροστά με ιδανικά και αρχές. Γιατί ο νέος έχει όνειρα και βλέψεις που δεν ταιριάζουν με το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης.

Γ: Για μένα περισσότερο η βία έχει ανταπόκριση σε νεαρές ηλικίες και όχι ο φασισμός. Τα πάντα είναι θέμα μόρφωσης και όχι παραμόρφωσης και θέμα αγωγής. Η Ελλάδα του 2013 θεωρώ πως είναι η νούμερο ένα αμόρφωτη χώρα σε ολόκληρο τον χάρτη. Πιστεύω ότι οι 12χρονοι Ζουλού και Ούγκα έχουν μεγαλύτερη πειθαρχία και ευγένεια από τους δικούς μας 25αρηδες. Σε μια χώρα που το να σπάσεις το θρανίο στο σχολείο, να κάψεις την Ελληνική Σημαία στο Σύνταγμα, να πετάξεις μολοτοφ, να ξυλοκοπήσεις τον αλλοδαπό, να αποκαλέσεις τον αστυνομικό "κωλόμπατσο", θεωρείται επανάσταση, δείχνει έλλειψη παιδείας και αγωγής που την παίρνεις καθαρά από το σπίτι σου. Όταν το σπίτι εις το όνομα της προόδου και της δημοκρατίας σε αφήνει ανεξέλεγκτο, να πράττεις όπως θεωρείς εσύ σωστά, χωρίς καθοδήγηση, σε κατατάσσει στους πλέον αμόρφωτους δεν 'πα να έχεις διαβάσει ολόκληρες εγκυκλοπαίδειες. Λυπάμαι, αλλά μάλλον πάψαμε να αγαπάμε την πατρίδα, να σεβόμαστε την οικογένεια και να πιστεύουμε στον Θεό. Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια. Μέσα σε λίγα χρόνια καταφέραμε να χάσουμε τις αξίες μας. Και όλα αυτά γιατί χάσαμε το χρήμα. Αξίζει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου