Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

2011 Reloaded

....του Χρήστου Παπά


Μετά από διαμαρτυρίες για την απαισιοδοξία του άρθρου «Δώδεκα και μισή. Πώς πέρασεν η ώρα. Δώδεκα και μισή. Πώς πέρασε ο χρόνος.» και κάποιες αναφορές εκ μέρους μου που δεν έγιναν ποτέ σε σημαντικά γεγονότα του 2011, υπεύθυνα αναλαμβάνω ευθύνη και ελπίζω πώς το ακόλουθο συμπλήρωμα θα καλύψει τις όποιες ατέλειες. Με πιο σκωπτική διάθεση το sequel του άρθρου (όπως φαίνεται και από την επιλεγμένη φωτογραφία).


Έχουμε και λέμε επιγραμματικά:

Κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών από 300 μετανάστες. Ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση από μια μερίδα της κοινωνίας. Αντίδραση από άλλες κοινωνικές και πολιτικές ομάδες. Το μεταναστευτικό στην επικαιρότητα.

Η Ελλάδα των προβλημάτων έχει υποψήφια καλύτερη ξενόγλωσση ταινία στα Όσκαρ, τον "Κυνόδοντα" του Γιώργου Λάνθιμου.

"Μια τοπική εξέγερση με καθολική σημασία."

"Όταν το άδικο γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον"

Κάποια από τα γνωστά σλόγκαν στην εμπόλεμη Κερατέα όπου είχαμε τους κατοίκους της περιοχής να συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της Πολιτείας να δημιουργήσει εκεί ΧΥΤΑ.

3 Μαϊού 2011. Η Ελλάδα χάνει το χαμόγελό της. Πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών, ο αγαπημένος Έλληνας κωμικός Θανάσης Βέγγος. Ξαναγίνεται αναφορά στον "καλό μας άνθρωπο", και να ξαναγίνει,και θα ξαναγίνει...

Στις 8 Μαϊου ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται Πρωταθλητής Ευρώπης για έκτη φορά στην ιστορία του και τρίτη τα τελευταία πέντε χρόνια. Στο Παλάου Σαν Τζόρντι της Βαρκελώνης οι πράσινοι νίκησαν στον τελικό της Ευρωλίγκα τη Μακάμπι με 78-70. Παρότι γαυροσυμπαθών, αυτά να τα λέμε.

Παραδόξως ξέχασα να αναφέρω το "καμαριέρα γκέιτ" και τον φίλτατο πρώην επικεφαλή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρός Κάν. Τα τίναξε καλά τα spread και τον γυάλισε τον μηχανισμό (στήριξης) εκείνο το βράδυ.

Άλλωστε: "Η αγαπημένη στάση του Ντομινίκ είναι η στάση πληρωμών."

Δουνουπουτανικός γίναμε.

Υ.Γ. Αχτύπητο δίδυμο ο Παπανδρέου και ο Στρος Καν, ο ένας δεν ξέρει που βάζει την υπογραφή του και ο άλλος που βάζει το πουλί του!

11 Ιουλίου, η Κύπρος συγκλονίζεται από ισχυρή έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Ζύγι. Σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 60.

Οι έλληνες βρίσκουν ένα λόγο να χαμογελάσουν, καθώς στις 29/7 η Εθνική πόλο των Γυναικών στέφεται Παγκόσμια πρωταθλήτρια. Τα κορίτσια της εθνικής μας ομάδας νίκησαν 9-8 στον τελικό την Κίνα και κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο. Αυτό και εάν ήταν επιτυχία. Μπράβο στα κορίτσια.

Τέλος ακινήτων;

Άλλη μια ευχάριστη είδηση έρχεται στις 11 Οκτωβρίου από το μέτωπο του ελληνικού αθλητισμού, καθώς η Εθνική ποδοσφαίρου εξασφαλίζει την πρόκρισή της στο Euro 2012.

Η Ελλάδα "πανηγυρίζει" στις 26/10, καθώς επέρχεται συμφωνία για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους κατά 50%, μετά από μαραθώνιες συνομιλίες στις Βρυξέλλες, κάτι που αντιστοιχεί σε ποσό ύψους 100 δισ. ευρώ. Ακόμη και σήμερα είναι άγνωστο αν θα εφαρμοστεί...

Οι αντιδράσεις, πάντως, συνεχίζονται στην Ελλάδα, παρά την είδηση για το "κούρεμα" και οι παρελάσεις για την επέτειο του "ΟΧΙ", μετατρέπονται σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Στη Θεσσαλονίκη μάλιστα η παρέλαση ακυρώνεται και αποχωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οι αντιδράσεις αυτές αναγκάζουν τον Γ. Παπανδρέου να οδηγηθεί στην απόφαση για δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση της 26ης Οκτωβρίου και ξεκίνησε το... ντόμινο σε όλη την Ευρώπη

Ο τελευταίος μήνας του έτους ξεκινά με μία είδηση που σοκάρει. Εκπαιδευτικός και προπονητής μπάσκετ συλλαμβάνεται στο Ρέθυμνο για παιδεραστία.

H χρονιά κλείνει με την προφυλάκιση Εφραίμ για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου και οι κόντρες δίνουν και παίρνουν για τη συγκεκριμένη απόφαση. Στο παιχνίδι μπαίνει δυναμικά και η Ρωσία, η οποία αντιδρά για την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης.

Όσο για την τελευταία δημοσκόπηση της χρονιάς, που δημοσιεύθηκε στο Βήμα, αποτυπώνεται και πάλι η δυσαρέσκεια των ελλήνων πολιτών για τα κόμματα εξουσίας. Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 21,4%, το ΠΑΣΟΚ 12,6%, το ΚΚΕ 9,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6,2%, ΛΑΟΣ 5,3%, η Δημοκρατική Αριστερά 5%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι 2,8%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,5% και το Άρμα Πολιτών 1% -άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 4,4.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου