Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Κυπριακή ΑΟΖ, ένα δυνατό χαρτί και πως πρέπει να το εκμεταλλευθούμε

....του Θράσου Στυλιανού



Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου.
Εθνική κυριαρχία και γεωστρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο



Η αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) ορίστηκε για πρώτη φορά στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, στην 3η σχετική διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 1982. Αποτελεί τη θαλάσσια ζώνη, η οποία εκτείνεται από μια προσεκτικά καθορισμένη ακτογραμμή ή γραμμή βάσης (baseline) του κάθε κράτους μέχρι 200 ναυτικά μίλια (370,4 χλμ.) από τις ακτές του και εντός της οποίας το κράτος έχει -μεταξύ άλλων- και τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και των υδρογονανθράκων.

Η ύπαρξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου, στη περιοχή που καθορίζεται από τη κυπριακή ΑΟΖ, όπως ειπώθηκε είναι ανάλογο του Ισραηλινού και ενδεχομένως μεγαλύτερο, ανακοινώθηκε ημιεπίσημα από εμπειρογνώμονα του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίων (ΒΕΙCΙΡ), ο οποίος είναι και εκ των συμβούλων της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα κοιτάσματα σε συνέδριο εμπειρογνωμόνων στην Νέα Ορλεάνη, προσελκύοντας το μεγάλο ενδιαφέρον των ειδικών. Το κοίτασμα φυσικού αερίου βρίσκεται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου νοτιοδυτικά της Πάφου, στα "ανεπίσημα" όρια που διαχωρίζουν τις ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας και είναι εξαιρετικά σημαντικό, ενδεχομένως ανάλογο του ισραηλινού «Λεβιάθαν». Επιπρόσθετα σύμφωνα με πληροφορίες από τους Κύπριους ειδικούς που ασχολούνται με το θέμα, στην ΑΟΖ της Κύπρου υπάρχουν περισσότερα από 10 κοιτάσματα πέραν του «Οικοπέδου 12», που απομένει να διαφανεί το μέγεθος και η εκμεταλλευσιμότητά τους. Το ακριβής μέγεθος του κοιτάσματος θα είναι γνωστό περίπου στο τέλος του 2011 δηλαδή σε ένα δυο μήνες περίπου . Πάντως από τα μέχρι τώρα δεδομένα το κοίτασμα είναι πολύ πιο μεγάλο και από τους πιο αισιόδοξους μέχρι τώρα υπολογισμούς .

Το τελευταίο καιρό στη περιοχή έχει παρατηρηθεί και παρατηρείται κλιμακούμενη προκλητικότητα από τη τουρκική πλευρά με τον θαλάσσιο πλου πολεμικών φρεγατών καθώς και του ερευνητικού “Πίρι Ρέις” σε ορισμένες περιπτώσεις εντός των υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι δεδομένο ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους καπιταλιστές, αφού διαθέτει τεράστιο πλούτο υδρογονανθράκων ενώ ταυτόχρονα αποτελεί «πέρασμα» ενεργειακών δρόμων και θαλάσσιων διαύλων. Η κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη της περιοχής αλλά και ευρύτερα ,για να εξασφαλίσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας της, προχωρά σε νέες συμμαχίες, διαλύει άλλες, επαναδιαπραγματεύεται την πολιτική της στάση στα σοβαρά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Παλαιστινιακό, το Κυπριακό .Στο καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε , όλα στο παγκόσμιο χάρτη κινούνται βάση συμφερόντων ,χωρίς να λαμβάνονται υπόψη προηγούμενες συμφωνίες συμμαχίας. Σήμερα ο ένας είναι «φίλος» μας αύριο δεν είναι.

Τώρα εμείς έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να καταφέρουμε να βάλουμε εμείς τους όρους που θέλουμε στη σκακιέρα ,να σταματήσουν οι επαναλαμβανόμενες υποχωρήσεις , ολισθήσεις και εθνικές εκπτώσεις, να αρνηθούμε κάθε λύση στο κυπριακό που μας θέλει υπόδουλους , να χαράξουμε τη δική μας γραμμή και να απαιτήσουμε μια λύση δίκαιη και βιώσιμη , που να μην εξισώνει το 18% με το 82% , όπως δυστυχώς θέλουν οι κομματοπατέρες μας , μια λύση όπου ο κάθε πολίτης να είναι ισότιμος με τον άλλο , να πούμε όχι στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) , μια λύση την οποία είχαν σχεδιάσει και ήθελαν οι Τούρκοι και οι Εγγλέζοι από το 1956 για το μέλλον του νησιού , μια λύση που δυστυχώς επιδιώκουν και οι πολιτικοί μας ηγέτες , λέγοντας ότι « δεν είναι ότι καλύτερο ,αλλά δε μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα παραπάνω». Δυστυχώς από ότι φαίνεται δεν έχουν καταλάβει ότι μια λύση ΔΔΟ ,θα είναι δυσλειτουργική και σε μερικά χρόνια μετά την επίτευξη της θα έρθει αναγκαστικά η διχοτόμηση του νησιού και πλήρης , διεθνής αναγνώριση του ψευδοκράτους , ή το έχουν καταλάβει και εξυπηρετούν συμφέροντα αλλονών .

Να απαιτήσουμε μια λύση ενιαίου κράτους ,όπου Έλληνες και μουσουλμάνοι της Κύπρου να μπορούν να ζήσουν μαζί σε όλη την επικράτεια του νησιού . Όσο οι «τουρκοκύπριοι» μένουν στο παράνομο ψευδοκράτος , το στηρίζουν και το συντηρούν , όπως και κάθε Έλληνας που επισκέπτεται συχνά τα κατεχόμενα , συμπεριφέρεται ενάντια του θεσμού τη Κυπριακής Δημοκρατίας , αφού αναγνωρίζει και στηρίζει το ψευδοκράτος . Να τεθούν οι βάσεις ούτως ώστε οι «Τουρκοκύπριοι» να φύγουν από το παράνομο ψευδοκράτος και να έρθουν στις ελεύθερες περιοχές. Να μπορούν να γυρίσουν όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους καθώς και να αναλάβει η Τουρκία το θέμα όλων των εποίκων όπως προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης .

Τώρα έχουμε ένα πολύ δυνατό διπλωματικό χαρτί και πρέπει να το αξιοποιήσουμε σωστά. Ήδη η ισραηλινή πλευρά εξέφρασε την άποψη ότι σύμφωνα πάντα με τα νέα δεδομένα η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν είναι η αρμόζουσα για την Κύπρο. Η σημαντικότητα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που υπάρχουν στη κυπριακή ΑΟΖ καθώς και η δύναμη που μπορεί να έχει η Κύπρος τώρα , φτάνει να την αξιοποιήσει σωστά , φαίνεται από τις κινήσεις των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Χαρακτηριστική είναι η στάση που κρατούν οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Ρωσίας για τα ζητήματα στην περιοχή ,καθώς ασκούν πίεση σε διπλωματικό επίπεδο στην Τουρκία ενώ ταυτόχρονα στηρίζουν την κυπριακή γεώτρηση, αφού οι γαλλικές εταιρείες “Τόταλ” και η “Γκαζ ντε Φρανς” αλλά και η ρωσική “Γκάζπρομ” βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την Κύπρο για την πώληση πληροφοριών για κοιτάσματα φυσικού αερίου, με σκοπό σε δεύτερη φάση την εξαγορά τους. Επιπρόσθετα κοντά στο χώρο όπου έχει εγκατασταθεί η πλατφόρμα για την εξόρυξη του φυσικού αερίου , πλέουν σκάφη των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας με το βλέμμα φυσικά στραμμένο στην εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της περιοχής ,επίσης τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν πτήσεις ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών έως τις νότιες ακτές της Τουρκίας, αφού πρώτα είχαν εξασφαλίσει άδεια διέλευσης από το FIR της Κύπρου.

Η Ε.Ε. είναι εξαρτημένη σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία ,έτσι στο πρόσωπο της Κύπρου βλέπει τώρα ότι θα μπορεί να παράγει το φυσικό αέριο για τις ανάγκες των κρατών της εκ των έσο και θα σταματήσει να είναι εξαρτημένη στην ρωσική αγορά.

Ακόμη ένας ευνοϊκός παράγοντας , είναι διαμάχη που υπάρχει μεταξύ Τουρκίας – Ισραήλ , αφού αμφότεροι και οι δύο θέλουν να έχουν το ρυθμιστικό ρόλο στη περιοχή της Μεσόγειου και ευρύτερα της Μέσης Ανατολής και αυτός είναι ένας μεγάλος αποτρεπτικός παράγοντας για μεταξύ τους συμμαχία , όπως είχαν προηγουμένως .

Οι Τούρκοι έχουν αρχίσει να κάνουν σπασμωδικές κινήσεις ,κινήσεις αμηχανίας ,αυτό φαίνεται από τις δηλώσεις που κάνουν .Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία να τερματίσει αμέσως τις εργασίες για εξεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ανέφερε πως θα ξεκινήσουν οι έρευνες της Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίου της Τουρκίας (ΤΡΑΟ) προσθέτοντας ότι το τούρκικο ερευνητικό πλοίο θα συνοδεύσουν τουρκικά πολεμικά πλοία. Τη σκυτάλη των απειλών πήρε λίγο αργότερα και ο ηγέτης των «Τουρκοκυπρίων» Ντερβίς Έρογλου .

Αναχωρώντας για τη Νέα Υόρκη, δήλωσε πως η επιμονή της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στις έρευνές της για φυσικό αέριο θα επηρεάσει και τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, "αφού οι έρευνες γίνονται μονόπλευρα". "Έχω ήδη πει στον κ. Χριστόφια ότι αν δεν αναβληθούν οι εργασίες, τότε και εμείς (η τουρκοκυπριακή πλευρά) θα πάρουμε τα δικά μας μέτρα και σίγουρα θα επηρεαστούν και οι διαπραγματεύσεις" πρόσθεσε . Αυτές είναι δηλώσεις προϊόντα φόβου ,αφού βλέπουν νέα δεδομένα στο στρατηγικό χάρτη της μεσόγειου και δεν είναι υπέρ τους ,δεδομένα που δίνουν στη Κύπρο μια μεγάλη δύναμη να κινήσει νήματα ,μια δύναμη που μέχρι τώρα φάνταζε αδύνατη , όμως πάνω από όλα πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά και να μην πεταχτεί σαν καμένο χαρτί .

Τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κράτη θα ακλουθούν πάντα το χρήμα , το κυνηγούν σαν λυσσασμένα σκυλιά .Το χρήμα ταυτίζεται με το συμφέρον , για αυτούς το συμφέρον τη δεδομένη στιγμή ,είναι να εξορύξουν το φυσικό πλούτο που βρίσκεται στη κυπριακή ΑΟΖ ,και από τα μέχρι τώρα στοιχειά φαίνεται πολύ μεγάλος , και είναι διατεθημένοι να κάνουν τα πάντα ώστε να τον εξορύξουν αυτοί , δεν έχουν ούτε αρχές , ούτε αναστολές , η μονή τους αρχή είναι το χρήμα. Αυτό εμείς πρέπει να το εκμεταλλευτούμε σωστά και αφού το συμφέρον τους είναι μαζί μας , πρέπει να απαιτήσουμε να μας στηρίξουν στο κυπριακό , να απαιτήσουν από τη Τουρκία να αποσυρθεί από τη Κύπρο και να πουν όχι σε μια λύση ΔΔΟ , αλλά αυτό σε πρώτο στάδιο πρέπει να το καταλάβουν οι πολιτικοί μας ηγέτες ,και αν δεν αλλάζουν αυτοί μπορούμε να τους δείξουμε εμείς το δρόμο .


Ο Θράσος Στυλιανού είναι Κύπριος, φοιτητής Γεωλογίας στο ΑΠΘ. Το άρθρο γράφτηκε τον Οκτώβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου