Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

O Πιανίστας

   Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του Πωλονο-εβραίου πιανίστα Βλαντισλάβ Σπίλμαν, ο οποίος κατάφερε να επιβιώσει στο γκέτο της Βαρσοβίας χάρη στην φήμη του ως μουσικού, προσπαθώντας ταυτόχρονα να παραμείνει ψυχρός θεατής των φρικαλεοτήτων που συνέβαιναν γύρω του. Μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, με συγκλονιστικές σκηνές βουτηγμένες σε μία καφκική ατμόσφαιρα.



Ο Πιανίστας είναι μια ταινία του Ρόμαν Πολάνσκι, παραγωγής 2002, με πρωταγωνιστή τον Έντριαν Μπρόντυ. Αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά της ομώνυμης αυτοβιογραφίας του Εβραίου Πολωνού μουσικού, Βλαντισλάβ Σπίλμαν.

Η ταινία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ των Καννών με τον Χρυσό Φοίνικα, ενώ διεκδίκησε επτά βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου (Όσκαρ), ανάμεσα στα οποία και αυτό της καλύτερης ταινίας. Τελικά κέρδισε τρία: Καλύτερης σκηνοθεσίας, Διασκευασμένου Σεναρίου και Α’ Ανδρικού Ρόλου, με τον Μπρόντυ να αποτελεί το νεαρότερο ηλικιακά ηθοποιό που έχει λάβει το βραβείο αυτό. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως η ταινία κέρδισε επίσης επτά Βραβεία Σεζάρ, ανάμεσα στα οποία αυτά της Καλύτερης ταινίας, Καλύτερης σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού Ρόλου, χαρίζοντας στον Μπρόντυ ακόμη μια ασυνήθιστη πρωτιά: αυτή του πρώτου Αμερικανού που παίρνει αυτή τη διάκριση.


1 σχόλιο:

  1. Ηλίας Βασιλειάδης4 Ιουλίου 2012 στις 9:04 π.μ.

    Δεν είναι μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, αλλά σίγουρα η καλύτερη του Πολάνσκι από την εποχή της "Tess" (1979). Έχει ορισμένα εκπληκτικά διαστήματα, όπου μέσα από την απόλυτη σιωπή του πρωταγωνιστή αναδεικνύεται η φρίκη του πολέμου και ο παραλογισμός του ολοκληρωτισμού. Αξίζει οπωσδήποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή