Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Οι «κρυμμένοι θησαυροί» της διεθνούς οικονομίας

....του Ρίζου Καϊάφα

Εν μία σχεδόν νυκτί διάβασα το άκρως διαφωτιστικό πόνημα του δημοσιογράφου και ερευνητή φορολογικών υποθέσεων Nicholas Shaxson, που κυκλοφορεί στα ελληνικά με τίτλο offshore: τα νησιά των θησαυρών, από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Πρόκειται στην ουσία για μια ανατομία των φορολογικών παραδείσων και του πολυσήμαντου, αν και συστηματικά παραγνωρισμένου, ρόλου που έπαιξαν στη δημιουργία της οικονομικής κρίσης. Με γλώσσα απλή και σαφή ο συγγραφέας επιχειρεί να ξεκλειδώσει τα κρυμμένα θησαυροφυλάκια του παγκόσμιου πλούτου, διηγούμενος παράλληλα μια σχεδόν απίστευτη αλλά πέρα για πέρα αληθινή ιστορία απληστίας και απάτης.


Εξαρχής μαθαίνουμε τι πραγματικά είναι ένας φορολογικός παράδεισος: μια επικράτεια φόβου, μυστικοπάθειας και αυταρχισμού, όπου θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα έχουν καταλυθεί πίσω από τις πλάτες των πολιτών της. Κι όμως, οι μεγαλύτερες επικράτειες αυτού του είδους δεν βρίσκονται σε κάποια απομακρυσμένα νησιά με ατροφικούς πολιτικούς θεσμούς αλλά στην καρδιά του κατά τα άλλα δημοκρατικού κόσμου, στις Η.Π.Α. και τη Μεγάλη Βρετανία. Από την καρδία του City του Λονδίνου και της Wall Street ξεκινά ένας «ιστός της αράχνης», που περικλείει σχεδόν όλα τα κράτη κι όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις αυτού του κόσμου. Μεταξύ άλλων, στη διαδρομή ανακαλύπτουμε πώς οι πολυεθνικές εταιρίες αποκρύπτουν τα κέρδη τους, εμφανίζοντας στη θέση τους ζημίες, πώς κερδίζονται τεράστιες περιουσίες χωρίς κανένα πραγματικό κεφάλαιο και πώς 15 χώρες, σχεδόν όλες φορολογικοί παράδεισοι, βοήθησαν τους Έλληνες φοροφυγάδες να εξαφανίσουν τα χρήματά τους την ώρα που η χώρα μας τα είχε περισσότερη ανάγκη από ποτέ.

Τα νησιά των θησαυρών δεν είναι ένα βιβλίο για οικονομολόγους, με στριφνούς ορισμούς και ακατανόητους όρους. Απευθύνεται σε όλους όσοι δεν αρκούνται στις θεωρητικές εξηγήσεις κι αναζητούν μια πιο καθημερινή, χειροπιαστή αλήθεια. Κι επιπλέον, έχει τη δομή και την πλοκή ενός οικονομικού θρίλερ με πραγματικούς δολοφόνους και θύματα. Η ανάγνωσή του θα σας κάνει να δείτε καθαρότερα το πιο σκοτεινό κι αθέατο κομμάτι του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, αυτό που «όποιοι κι αν είστε, όπου κι αν ζείτε, ό,τι κι αν κάνετε, σας επηρεάζει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου