Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Αλήθεια, υπάρχει αλήθεια;

.....του Νίκου Καμπούρη


-Η αλήθεια είναι πως το Μνημόνιο απέτυχε.
-Μα τι λες αγαπητέ; Το Μνημόνιο εάν εφαρμόζονταν σωστά, θα πετύχαινε!

-Η αλήθεια είναι πως το Ευρώ μας έχει ωφελήσει πολλαπλώς.
-Μα τι λές βρε αθεόφοβε; Το Ευρώ μας κατέστρεψε!

-Η αλήθεια είναι ότι η θάλασσα είναι πιο όμορφη απ’το βουνό.
-Μα τι λές ρε άσχετε; Ανέβα στον Όλυμπο και θα δεις!

-Η αλήθεια είναι πως ο Αλλάχ θα σώσει τον κόσμο.
-Μα τι λες ρε άπιστε; Αν σε ακούσει ο Βούδας, κάηκες!

-Η αλήθεια είναι ότι η Μέρκελ είναι κακάσχημη. 
-Τι λες ρε γκάβακα; Έχεις δει τη φάτσα σου στον καθρέφτη;

Η αλήθεια είναι....

Αλήθεια, υπάρχει αλήθεια;
Ο κόσμος μας γεμίζει μέρα με τη μέρα, όλο και πιο πολλούς αυτόκλητους τιμητές της ‘αλήθειας’. Της δικής τους αλήθειας. Μιας αλήθειας, τα θεμέλια της οποίας αν δεν είναι ανύπαρκτα, είναι  τουλάχιστον σαθρά. Κι αυτό, γιατί σχεδόν ποτέ δεν έψαξαν κάθε πιθανή πτυχή του θέματος, για να βγάλουν το πόρισμα της αλήθειας τους. Μιας αλήθειας που στην τελική, είναι τόσο αληθινή όσο και το στήθος της Έλενας Παπαβασιλείου (η οποία, παρεμπιπτόντως, υποστηρίζει πως είναι αληθινό. Είδατε; Έκαστος με την ‘αλήθεια’ του...)
Τώρα θα μου πείτε, κάτι μας είπες.
Κι όμως, αν είχαμε συνειδητοποιήσει πως η προσωπική μας άποψη, δεν είναι θέσφατο ότι είναι και η μοναδική αλήθεια, ο κόσμος θα είχε γλιτώσει από μερικές χιλιάδες εγωιστικούς χωρισμούς, θα είχε αποφύγει κάποιους πολέμους και θα είχε σταματήσει ο Άδωνης να τσιρίζει σαν μαϊμού της Αφρικής, προσπαθώντας να μας πείσει πως για όλα φταίνε οι Εβραίοι και οι Κομμουνισταί.

Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα αρχίσεις να φωνάζεις και να λες πως ‘ΕΓΩ ΕΧΩ ΔΙΚΙΟ’ σκέψου λίγο καλύτερα. Μπορεί και να μην έχεις. Και στην τελική, αν όντως έχεις, η πραγματική σου αλήθεια, αργά ή γρήγορα θα βγει στην επιφάνεια...

2 σχόλια:

  1. Γιατί εθελοτυφλείς Νίκο; Στη χώρα των πεφωτισμένων έχουμε 10 εκατομμύρια αυθεντίες. Και όποιος πει το αντίθετο να ξέρει πως έχει άδικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «...Οποιος γνωρίζει μόνο τη δική του άποψη για ένα θέμα, γνωρίζει ελάχιστα. Ισως διαθέτει ατράνταχτα επιχειρήματα, που δεν μπορεί κανείς να αναιρέσει. Αλλά αν δεν μπορεί κι αυτός να αναιρέσει τα επιχειρήματα της αντίθετης πλευράς, αφού δεν γνωρίζει ποια ακριβώς είναι, δεν έχει κανένα λόγο να προτιμήσει οποιαδήποτε από τις διιστάμενες γνώμες... Πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ακούσει (τα επιχειρήματα των αντιπάλων) από εκείνους, που όντως τα πιστεύουν, που τα υπερασπίζονται με σοβαρότητα και αγωνίζονται γι’ αυτά. Πρέπει να τα γνωρίσει στην πιο αληθοφανή και πειστική τους μορφή· πρέπει να αισθανθεί σε όλη της την έκταση τη δυσκολία, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσει και να εξαλείψει η αληθινή άποψη για το θέμα, γιατί αλλιώς ποτέ δεν θα γνωρίσει πραγματικά εκείνη την πλευρά της αλήθειας που αντιμετωπίζει κι εξαλείφει αυτή τη δυσκολία...»

    ΤΖΟΝ ΣΤΙΟΥΑΡΤ ΜΙΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή