Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Leonard Cohen-Songs from a room

.....του Γιάννη Γιαννικουρή

Το 1969, 2 χρόνια μετά τον πρώτο του δίσκο, ο Leonard Cohen κυκλοφόρησε το “Songs from a room” με παραγωγό τον Bob Johnston (παραγωγό των Bob Dylan, Johnny Cash κ.α.) θέλοντας έναν ακόμη πιο λιτό ήχο από αυτόν του πρώτου του δίσκου. Έτσι, όντως, το δεύτερο άλμπουμ του είναι πιο λιτό, μάλλον πιο σκοτεινό και μελαγχολικό, πιο κοντά στην country και ίσως τελικά πιο δύσκολο στο άκουσμα εξαιτίας και της ερμηνείας του Cohen νομίζω ότι είναι χειρότερη σε σύγκριση με αυτήν στο “Songs of Leonard Cohen”.



Ο δίσκος ανοίγει με ένα από τα πλέον κλασικά του κομμάτια, το “Bird on the wire” και τον υπέροχο στίχο «Like a bird on the wire, like a drunk in a midnight choir I have tried, in my way, to be free.” 


Υπάρχουν αρκετά τραγούδια στον δίσκο που έχουν σχέση με τον πόλεμο, όπως το «Story of Isaac»  και το «The partisan». 


Χρειάστηκε να ακούσω αρκετές φορές τον δίσκο αλλά είναι κατά τη γνώμη μου και αυτός πολύ ωραίος χωρίς όμως να φτάνει τον προηγούμενο. Αν ακούσατε τα τραγούδια από το προηγούμενο άρθρο και σας άρεσαν φαντάζομαι πως θα σας αρέσουν και αυτά... 


Τέλος, στο οπισθόφυλλο υπάρχει μια φωτογραφία από το σπίτι του Cohen στην Ύδρα στο οποίο έμεινε την δεκαετία του ’60 όταν ήταν ακόμη συγραφέας και δεν είχε ασχοληθεί με την μουσική. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου