Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Μουσική ανασκόπηση 2012

... του Στέλιου Μουρατίδη

Το 2012 μας αφήνει σιγά σιγά και όπως όλοι μας λίγο πολύ κάνουμε τους απολογισμούς της χρονιάς που φεύγει, έτσι και εγώ θα κάνω έναν μουσικό απολογισμό από αυτά που ακούσαμε αλλά και αυτά που δεν ακούσαμε (ακόμα).


Αυτά που ακούσαμε

Ξεκινήσαμε γνωρίζοντας τον εξαιρετικό Σλοβένο μουσικό και παραγωγό Gramatik που κυμαίνεται σε funk-jazz ρυθμούς αλλά και πειραματισμούς στην ηλεκτρονική μουσική (playlist εδώ).
Στην συνέχεια κάναμε μια βόλτα στον κόσμο της hip-hop μουσικής μέσα από το άρθρο του Νώντα για τον rapper Common και για τον νέο του δίσκο “The Dreamer/The Believer”.

Επιστροφή στην ηλεκτρονική μουσική αυτή τη φορά γνωρίζοντας τους Νορβηγούς Royksopp [royksopp=μανιτάρι (ακούστε μια μέρα την δισκογραφία τους και θα καταλάβετε γιατί μανιτάρι)]. Οι Νορβηγοί ίσως μας ξαναπασχολήσουν μέσα στο 2013 με τον δίσκο που ετοιμάζουν (ακούστε playlist εδώ, και μια γεύση από το επόμενο cd εδώ).
Σλοβενία, funk/jazz/soul ήχοι και JK Soul με τα Dinner with the Beatz Vol.1 και Vol.2 (playlist εδώ).

Dub FX. Ο Αυστραλός street performer που έγινε γνωστός μέσα από το διαδίκτυο για το ταλέντο του στο free style αλλά και για τον απλοικό τρόπο ζωής του (playlist εδώ).
Όταν έχεις συνέργαστει με ονόματα όπως David Byrne, Grace Jones και Al Foster, τότε σίγουρα έχεις μια αξιόλογη καριέρα να παρουσιάσεις. Ο λόγος για τον Jun Miyake με της alternative και experimental μουσικές από την Ιαπωνία (playlist εδώ).

Μέσα Μαρτίου και γνωρίζουμε τον πολυπρόσωπο Yonderboi (playlist εδώ) και το άλμπουμ 24 Ώρες του ταλαντούχου Αθέατου επιστρέφοντας στον κόσμο της hip hop.
Pianochocolate και μουσικό ταξίδι μέσα από της μελωδίες και την καλογραμμένη ηλεκτρονική τους μουσική (playlist εδώ).
Στην συνέχεια οι Νορβηγοί Kings of Convenience μας αποδεικνύουν πως πολλές φορές αρκούν μια κιθάρα και 2 φωνές για να ταξιδέψεις, να ερωτευθείς, να αγαπήσεις (playlist εδώ).

Συνέχεια με τον Κ.Βήτα, κατα την άποψη μου, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους μουσικούς και καλλιτέχνες που έχει να παρουσιάσει η Ελλάδα (playlist εδώ).
Αργότερα γνωρίζουμε τον Λαμιαίο dj και παραγωγό της Deep/Tech House, Alex Dimou μέσω της συνέντευξης που μας παραχώρησε (playlist εδώ), ενώ στην συνέχεια ανηφορίζουμε προς την Θεσσαλονίκη για να γνωρίσουμε τους Your Hand in Mine με της παραμυθένιες μουσικές τους (playlist εδώ).
Last but not least, οι αξιόλογοι Fleet Foxes με τα ωραία και ταξιδιάρικα indie κομμάτια τους (playlist εδώ).

Αυτά που δεν ακούσαμε

Πολλές φορές ήμουν σε δίλημμα ανάμεσα σε 2 ή 3 συγκροτήματα, και έτσι πολλά από αυτά δεν τα ακούσαμε. Κάποια θα τα γνωρίσουμε τώρα και θα κάνουμε εκτενέστερο αφιέρωμα αργότερα.

BoogieBelgique

Ο Βέλγος μουσικός και παραγωγός μας μεταφέρει με την μουσική του στις δεκαετίες του 20 και 30 με τους electroswing ρυθμούς του συνδιασμένα με samples τραγουδιών της εποχής εκείνης. Θυμίζει πολύ Parov Stelar και άλλα αντίστοιχα συγκροτήματα του είδους με πολύ προσεγμένες παραγωγές.

Ultraista

Όταν ο παραγωγός των Radiohead, Nigel Godrich συνάντησε μουσικά τους Joey Waronker και Laura Bettinson, δημιουργήθηκαν οι ultraista (προφέρεται ultr-ee-sta). Με afrobeat ρυθμούς και επηρροές από την ευρύτερη electro σκηνή, κατα την άποψη μου έχουν δημιουργήσει ένα από τα καλύτερα debut album των τελευταίων ετών, το ομόνυμο ultraista. Πολύ αξιόλογοι, σίγουρα θα τους συναντήσουμε μπροστά μας.

menta

Το να μιλάμε για ελληνική Pop-Rock είναι λιγάκι αστείο. Οι menta όμως με φρέσκια και παιχνιδιάρικια μουσική, αποφεύγοντας να εμπορικοποιηθούν, δίνουν μια νότα που λείπει από τα ελληνικά ακούσματα (παρά ελάχιστων περιπτώσεων).

The National Fanfare of Kadebostany (πλέον Kadebonstany)

Τον τελευταίο καιρό γίνονται όλο και πιο γνωστοί μέσα από το 2ο άλμπουμ τους με τίτλο “Walking with a ghost” και κυρίως για το ομόνυμο κομμάτι. Με ένα πάντρεμα της Βαλκανικής μουσικής με τον ηλεκτρονικό ήχο, σίγουρα ακούς κάτι αρκετά πρωτότυπο αλλά ωραία δομημένο.

Dear Prudence

Βρετανία και οι Dear Prudence με την φωνή της Madi Poncia μας δίνουν μια αίσθηση της παλιάς καλής Britpop/Brit-rock. Με επηρροές από κλασσικά ροκ συγκροτήματα όπως Cure, Who αλλά και απο την πιο σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική, δημιουργούν ένα αξιόλογο σύνολο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου