Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Blood in Mobile

Αγαπάς το κινητο σου; Ξανασκέψου το!

Αγαπάμε τα κινητά μας τηλέφωνα. Οι δυνατότητές μας να επιλέξουμε μεταξύ διαφορετικών μοντέλων, ποτέ δεν ήταν μεγαλύτερη. Αλλά η παραγωγή κινητών κρύβει μια σκοτεινή, γεμάτη αίμα, ιστορία.

Η κύρια πηγή υλικών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κινητών τηλεφώνων προέρχονται από τα ορυχεία του ανατολικού Κονγκό. Ο Δυτικός κόσμος αγοράζει αυτά τα αποκαλούμενα "ορυκτά της σύγκρουσης" και έτσι χρηματοδοτεί έναν εμφύλιο πόλεμο, που σύμφωνα με Οργανώσεις υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι η πιο αιματηρή σύρραξη από τον Β' ΠΠ. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η σύρραξη αυτή έχει κοστίσει περισσότερες από 5 εκ. ζωές, ενώ 300 χιλιάδες γυνάικες έχουν βιαστεί. Ο πόλεμος θα συνεχιστεί για όσο οι ένοπλες ομάδες μπορούν να χρηματοδοτούν τη μάχη, πουλώντας τον ορυκτό αυτό πλούτο.

Αν ρωτήσετε τις εταιρείες παραγωγής κινητών τηλεφώνων από που προμηθεύονται τα υλικά κατασκευής, κανείς τους δεν μπορεί να εγγυηθεί πως δεν αγοράζουν τα υλικά αυτά από το Κονγκό.

Tο ντοκιμαντερ Blood in the Mobile δείχνει τη σχέση μεταξύ των κινητών μας και του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στο Κονγκό. Ο σκηνοθέτης Frank Poulsen ταξιδεύει στο Κονγκό για να δει τις παράνομες εξορύξεις και τη βιομηχανία που έχει στηθεί, με τα ίδια του τα μάτια. Αποκτά πρόσβαση στο μεγαλύτερο παράνομο ορυχείο, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο διαφορετικών πολεμικών ομάδων και όπου παιδιά δουλεύουν για μέρες σε στενά τούνελ και αντίξοες συνθήκες για να ξεθάψουν τα υλικά που καταλήγουν στα κινητά μας τηλέφωνα.

Αφού επισκέφτηκε τα ορυχεία ο Frank Poulsen επιδιώκει να μιλήσει στη Nokia , τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεφώνων. Απαιτεί από αυτή να εγγυηθεί πως δεν αγοράζει υλικά από το Κονγκό. Αλλά η Nokia δεν μπορεί να του δώσει καμία διαβεβαίωση.

Το Blood in Mobile είναι μια ταινία για την δική μας ευθύνη στην συνέχιση του εμφυλίου πολέμου στο Κονγκό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου