Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Ενοικιάζεται

.....της Αναστασίας Λαδοπούλου


Ο θόρυβος απο τις εκλογές που τόσο καιρό περιμέναμε αρχίζει να κοπάζει ,ο προβληματισμός πλέον για τους περισσότερους είναι το "απο δώ και πέρα ". Το εκλογικό σώμα καλώς ή κακώς έκανε τις όποιες επιλογές του ,ασφαλώς περιθώρια για γκρίνιες και παράπονα δεν υπάρχουν διότι η ευθύνη είναι αποκλειστικά λαϊκή.



Το παράδοξο φαινόμενο των εκλογών της 6ης Μαίου είναι η σημαντική αποδυνάμωση του δικομματισμού ( "επιτέλους " θα πούνε αρκετοί ) και πρίν προλάβει να αναρωτηθεί κανείς " μα γιατί παράδοξο ; " Η απάντηση είναι πως ναί ,είναι πραγματικά παράδοξο πώς ο έλληνας που επί ολόκληρες δεκαετίες ταύτισε τη συνείδησή του με Πασοκ και Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να ακυρώσει και τα δύο. Οι δυο αυτές (πρώην ισχυρές και μεγάλες ) παρατάξεις μοιάζουν πια με μαγαζιά της Τσιμισκή που έχουν κολλημένη της αφίσα .. " ενοικιάζεται "  .

Οι αναλύσεις που μπορούν να γίνουν πάνω στο φαινόμενο αυτό είναι πολλές και μάλλον περιττές κατά τη γνώμη μου ,η μία και ουσιώδης είναι η εξής απλή : ο λαός αποφάσισε πως τα αστεία και τα ψέματα τελείωσαν ,αποφάσισε να δώσει μια απάντηση σε όλους όσους τον απαξίωσαν. Ωστόσο προβληματισμό (και όχι φόβο όπως θέλουν να περηφανεύονται οι ακραίοι ) προκαλεί το γεγονός της εισόδου στη Βουλή ακροδεξιών κομμάτων .Στην Ευρώπη απο χρόνια υπάρχουν μέσα στα κοινοβούλια τέτοιων πεποιθήσεων κόμματα και μάλιστα έχοντας λάβει ποσοστά που αγγίζουν μέχρι και 20% .Είναι όλο αυτό ένα πυροτέχνημα ,μια "φούσκα " ή αποτελεί μια οργισμένη απάντηση που ήρθε για να μείνει ; Σίγουρα ο καιρός θα το δείξει.

Στην Ελλάδα το γεγονός αυτό προκάλεσε εντύπωση κυρίως γιατί η κοινωνία δεν είχε συνηθίσει σε τέτοια πολιτικά φαινόμενα .Απο την άλλη πλευρά είναι μάλλον αστείο να μιλάμε για ενίσχυση και εδραίωση ακραίων σχηματισμών ,αν αναλογιστεί κανείς οτι τα ποσοστά αυτών μέχρι πρότινος ήταν σχεδόν ανύπαρκτα .

Αυτό που πρέπει να προβληματίσει και να χαροποιήσει ταυτόχρονα όλους είναι η αποδυνάμωση των πάλαι ποτέ ισχυρών κομμάτων και η δειλή ανάδειξη δυνάμεων προοδευτικών ιδεών .Μόνος φόβος απο δώ και πέρα ; Η διατήρηση αυτών των ιδεών ,γιατί και οι παλιοί έτσι ξεκίνησαν ,αλλά στην πορεία χάθηκαν ,αφού η εξουσία είναι γλυκιά και δυστυχώς η συνείδηση (ειδικά αν σχετίζεται κανείς με την πολιτική ) έχει ένα καλό : με τα χρόνια περνάει ..Σε κάθε περίπτωση η ελπίδα θα γεννηθεί ξανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου