Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Δημοκρατία σ' αγαπώ

.....της Κάλλις Κολόζη


    Τι νομίζετε ότι είναι η Δημοκρατία μωρέ; Νομίζετε ότι μπορείτε να την χρησιμοποιείτε κατά βούληση; Να την εκμεταλλεύεστε κατά περίσταση; Ανάλογα με τα συμφέροντά σας; Τι πιστεύατε τόσα χρόνια ότι αντιπροσωπεύει; Γιατί σας κάνει εντύπωση που αποτυπώνει αλλοπρόσαλλα αποτελέσματα; Γιατί την λέτε σάπια και ανεξέλεγκτη; Γιατί θεωρείτε ότι οι ψηφοφόροι δεν παίρνουν προφυλάξεις κατά της διάρκεια της χρήσης της; Τι είναι για να πάρουν προφυλάξεις; Μίασμα; Πόρνη;


Την καταντήσαμε ένα βιασμένο κουρέλι και τώρα στεκόμαστε πάνω από το αδύναμο κορμί της και την κλωτσάμε, ζητώντας της τα ρέστα που δεν μας έφερε τα αποτέλεσματα που επιθυμούσαμε. Επειδή δεν πήραμε εκβιαστικά αυτό που είχαμε ανάγκη από εκείνη. Λες και τα αποτελέσματα είναι δική της ευθύνη. Πολίτες, ελεύθεροι πολίτες που έχετε την ευτυχία να ζείτε σε μια Δημοκρατική χώρα, έπρεπε να γνωρίζετε ότι τα αποτελέσματα δεν τα δίνει η Δημοκρατία, αλλά εμείς οι ίδιοι μέσω αυτής. Το ότι θέλουμε να την τροποποιούμε για να μας ευνοεί ή να μας εξασφαλίζει νίκες ή σίγουρες ήττες, είναι αποκλειστικά και μόνο δικό μας σφάλμα το οποίο τελικά μόνο εις βάρος μας μπορεί να εξελιχθεί. Και δεν μπορεί κανείς κρίνοντας από το αποτέλεσμα να κατηγορεί την Δημοκρατία, ούτε μπορεί να θεωρεί ότι ο ίδιος ο θεσμός είναι αυτός που μας καταστρέφει με την υπερβολική του ελευθερία.

Η Δημοκρατία στέκει μόνη της, επιβλητική και ρωμαλέα. Κανένας χαρακτηρισμός δεν μπορεί να σταθεί δίπλα στην Δημοκρατία. Όταν την νοθεύουμε με τις σαθρές ιδέες μας και με τα ύπουλα συστήματα μας, αυτή θα βρει τρόπο να εκφραστεί με τον πιο ανορθόδοξο τρόπο. Και μην σας κάνει καμία εντύπωση, γιατί έτσι είναι η Δημοκρατία. Εντυπωσιακή. Μοναδική. Σαν κανένα άλλο πολίτευμα στον κόσμο. Και δεν θα ήθελα να ζήσω κάτω από κανένα άλλο καθεστώς. Γιατί η Δημοκρατία είναι το πιο υπέροχο πολίτευμα του κόσμο αλλά τελικά και το πιο κακοποιημένο..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου