Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Ψέμα ή αλήθεια

....της Νικολέττας Τσακίρη

Πότε μπορούμε να πούμε πως πρωτοεμφανίστηκε το ψέμα στη ζωή μας; Μήπως, όταν οι πρωτόπλαστοι δεν ακολούθησαν τις εντολές του Θεού, του είπαν ψέματα και δοκίμασαν τον απαγορευμένο καρπό της γνώσης; Δηλαδή το ψέμα αποτελεί το φύτευμα του διαβόλου στις ζωές μας και στις ψυχές μας; Και άμα ψευδολογήσουμε, σημαίνει αυτόματα πως κατατασσόμαστε στην Κόλαση; Ποιος κρίνει την κατάταξή μας και στα πόσα ψέματα ουσιαστικά καιγόμαστε;


Η λέξη ‘’ψέμα’’ προέρχεται από το ρήμα ‘’ψεύδομαι’’ και σημαίνει την απόκρυψη της αλήθειας. Πόσο καταδικαστέο είναι να κρύβουμε ή να παραποιούμε την αλήθεια; Πολλές φορές η πράξη αυτή συνεπάγεται με διαζύγια, καβγάδες, αποξένωση από αγαπημένα μας πρόσωπα. Όμως, το ψέμα δε συνεπάγεται απαραιτήτως πάντα με την εξαπάτηση. Είναι φορές που αναγκαζόμαστε να κρύψουμε τα πραγματικά συμβάντα είτε γιατί ντρεπόμαστε είτε γιατί φοβόμαστε τις συνέπειες μιας αποκάλυψης. Υπάρχουν στιγμές που το ψέμα και η αλήθεια ανήκουν στην κατηγορία του επώδυνου. Μας πονά το ίδιο η απάνθρωπη αλήθεια και το ξεδιάντροπο ψέμα και αυτό μας προκαλεί διλήμματα για το ποιο δρόμο πρέπει να βαδίσουμε στη ζωή μας.

Το χειρότερο βέβαια και πιο οδυνηρό είναι που κάποιοι άνθρωποι πικραμένοι από τη ζωή τους και τους συνανθρώπους τους επιλέγουν εκούσια και συνειδητά τον κόσμο του φανταστικού και του ψεύτικου. Πλάθουν με τη δύναμη της φαντασίας τους τη δική τους ευτοπία που στην ουσία καταντά ουτοπία. Λένε ψέματα για το ποιοι είναι και τι κάνουν, ακολουθώντας παιδικά όνειρα που δεν κατόρθωσαν εξαιτίας της ραθυμίας τους, της απροθυμίας τους, της δυσκολίας του εγχειρήματος και της απαγόρευσης. Πίσω από αυτές τις λυπηρές καταστάσεις κρύβονται ψυχολογικά αίτια. Ποιος ο λόγος να παριστάνεις κάποιον που δεν είσαι; Αν δεν είσαι περήφανος για τον εαυτό σου, στο χέρι σου είναι να τα αλλάξεις όλα. Δε θέλει μόνο κόπο αλλά και τρόπο. Δε χρειάζονται χρήματα αλλά προθυμία, κότσια, πείσμα, φιλοδοξία και πίστη στις δυνάμεις σου. Όλα ξεκινούν από μέσα μας, από την αυτοεκτίμησή μας, τον αυτοσεβασμό μας και την εμπιστοσύνη που έχουμε στον εαυτό μας. Και στις περιπτώσεις αυτές σημαντικό ρόλο παίζει και η υγιής αυτοκριτική χωρίς υπερβολές και εξάρσεις.

Όσες φορές, λοιπόν, ένα ψέμα μας καλύπτει, μας ξελασπώνει, μας βγάζει από τη δύσκολη θέση και μας κάνει να νιώθουμε ωραία, πρέπει να συνειδητοποιούμε πως αυτό είναι παροδικό. Τίποτα δε μένει διαπαντώς κρυφό και όλα μια μέρα συναντούν το εκτυφλωτικό και ανακριτικό φως του ήλιου. Όσο πονά μια αλήθεια είναι προτιμότερη από ένα ψέμα και αυτό το αντιλαμβανόμαστε και το εκτιμούμε καλύτερα με την πάροδο του χρόνου. Εξάλλου, μαγκιά δεν είναι το αράδιασμα τεράτων της αχαλίνωτης φαντασίας μας αλλά η ντομπροσύνη, η ευθύτητα και η ειλικρίνεια.. Δοκιμάστε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου