Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Το βάρος της ευθύνης

......του Νώντα Λειβαδίτη



 Ζούμε ίσως μια από τις μεγαλύτερες καμπές στην ιστορία της χώρας μας και σαφώς έχει επηρεάσει τις ζωές, αλλά και τις αντιλήψεις όλων μας, ή τουλάχιστον όσων θέλουν να θεωρούν τους εαυτούς τους σκεπτόμενους ανθρώπους.

Υπήρξαν φορές, μέσα από αυτό εδώ το blog, που τόνισα την ανάγκη που υπάρχει να αναλογιστεί ο κάθε πολίτης την ευθύνη του απέναντι σε όλο αυτό που αντιμετωπίζουμε, όπως επίσης και τι του έχει απομείνει να κάνει ώστε να αντιδράσει. Δυστυχώς όμως υπάρχει μια γενικότερη αδρανοποίηση, με τον καθένα από τους Έλληνες πολίτες να προσπαθεί να ρίξει το φταίξιμο οπουδήποτε αλλού εκτός από τον εαυτό του. Σαφώς και πέσαμε θύματα απάτης αλλά και κοροϊδίας από εκείνους που έχουν αναλάβει να μας εκπροσωπούν, όμως ήμασταν εμείς εκείνοι που τους τοποθετήσαμε ξανά και ξανά στις ίδιες θέσεις, χωρίς να παίρνουμε τοις μετρητοίς την αποδεδειγμένη ανικανότητά τους.

Είναι πολύ εύκολο λοιπόν να αποδίδουμε τις ευθύνες αλλού και όχι στους εαυτούς μας, γιατί μ' αυτόν τον τρόπο θα παραδεχόμασταν ότι κάθε έθνος έχει τους πολιτικούς που του αξίζουν. Τόσα χρόνια αγνοούσαμε το δικαίωμα που μας δίνονταν να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, υιοθετώντας «απολιτίκ» στάσεις, μη τυχόν και μας κατηγορήσουν ότι ανήκουμε σε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία. Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε όμως και θέλω να πιστεύω ότι θα αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε και το δικό μας μερίδιο ευθύνης. Ο κλασικός ελληνικός τρόπος προσέγγισης των πραγμάτων ότι «για όλα φταίνε οι άλλοι» δε νομίζω ότι μας βοηθάει πια.

4 σχόλια:

  1. Πολύ σωστά...
    Η λύση που έχω υιοθετήσει είναι να προσπαθώ συνεχώς για το καλύτερο.
    Σε προσωπικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο.
    Για να προοδεύσει η χώρα πρέπει πρώτα να αναβαθμιστούν τα άτομα, να γίνουμε αλλά και να προσπαθούμε συνεχώς να είμαστε καλύτεροι άνθρωποι ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Den einai toso apla ta pragmata. To problima einai domiko ki afora stis pelateiakes sxeseis, den isxuei ayto poy les oti pesame thumata kapoiwn...

    ΑπάντησηΔιαγραφή