Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Ελλάς το μεγαλείο σου…

....του Νώντα Λειβαδίτη

Όποιος νοήμων και σκεπτόμενος άνθρωπος παρακολούθησε τα γεγονότα έξω από το θέατρο «Χυτήριο», σίγουρα θα αναρωτήθηκε σε ποια εποχή ζούμε. Γιατί σε καμία περίπτωση τέτοιες γελοιότητες δεν συμβαίνουν σε μια δημοκρατική και ελεύθερη χώρα, αλλά αντίθετα μπορεί να τα συναντήσει κανείς μόνο σε χώρα που τελεί υπό χουντικό καθεστώς. Το αν αυτοί οι άνθρωποι που τα δημιουργούν έχουν τη στήριξη του κράτους, της αστυνομίας, αλλά και απλών πολιτών, δεν θα το αναλύσω. Τα συμπεράσματα δικά σας…

 Έχω ξαναγράψει και ίσως έχω γίνει κουραστικός, ότι το να θεωρούμε τους εαυτούς μας πολιτισμένους, δημοκράτες και Ευρωπαίους, ενώ στην πραγματικότητα οι πράξεις μας αποδεικνύουν περίτρανα το αντίθετο, είναι από ουτοπικό μέχρι γελοίο. 

Η πραγματικότητα, από την ψευδαίσθηση στην οποία ζούμε απέχει πάρα πολύ και καλά θα κάνουμε να το καταλάβουμε. Βέβαια, όλα αυτά τα συναντά κανείς από πολίτες οι οποίοι δήλωναν «αριστεροί» σε μια περίοδο που η Αριστερά δεν έπαιρνε ούτε 10 %. Επομένως, τα λόγια και οι πράξεις δεν συμβαδίζουν πουθενά τελικά. Το να τρέφουμε λοιπόν φρούδες ελπίδες ότι αυτός ο λαός μπορεί να αντιδράσει και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, είναι χάσιμο χρόνου. Στο τέλος, αυτοί οι ίδιοι ευθυνόφοβοι, θα στέψουν λαοπλάνους βασιλιάδες εν μία νυκτί και θα «καταπιούν» τα μεγάλα λόγια και τις υποσχέσεις.

Τα τελευταία χρόνια έχουν καταπατηθεί και απαξιωθεί, συστηματικά, αξίες και θεσμοί, όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, ο σεβασμός και πολλά άλλα. Άρα, είναι αστείο να παραξενευόμαστε που οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν γνώμη, δεν αντιδρούν, δεν αμφιβάλλουν. 

Ο σημερινός Νεοέλληνας ξεπούλησε την Τέχνη και τον Πολιτισμό για ένα ωραίο αυτοκίνητο, μια μονοκατοικία, μια θέση στο δημόσιο και μια πιστωτική. Η ανοχή σε ενέργειες από το φασιστικό παρελθόν, στο οποίο υπήρξαμε θύματα, είναι αποτέλεσμα της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια.

Η ελληνική φιλοξενία, το σουβλάκι, το τζατζίκι και η χωριάτικη σαλάτα είναι πολύ ωραία στις ταινίες, αλλά στην πραγματικότητα έχουμε αλλοτριωθεί σαν άνθρωποι και σαν προσωπικότητες γι αυτό και το να περηφανευόμαστε για τον ένδοξο παρελθόν μας έχει καταντήσει πια γραφικό. 

Ας αφήσουμε λοιπόν τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και τον Σοφοκλή στην ησυχία τους, γιατί σίγουρα θα τρίζουν τα κόκαλά τους με αυτά που συμβαίνουν σήμερα. Η σύγχρονη Ελλάδα δεν έχει να επιδείξει τίποτα από πολιτισμό, ήθος, αξίες και παιδεία, γι' αυτό και πάντα ευδοκιμούν σκοταδιστικές και μεσαιωνικές τεχνικές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη χώρα μας με την πλούσια ιστορία, την οποία αγνοούμε παραδειγματικά. Καλορίζικοι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου