«Ευρωπαίο πολιτικό της χρονιάς για το 2012 ανακηρύττει τον Αντώνη Σαμαρά η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, υπό το αιτιολογικό ότι στις δύσκολες στιγμές αντελήφθη τι απαιτούσε το συμφέρον της χώρας του και ανταποκρίθηκε στην πρόκληση.»
Η παύση των ακροάσεων για τη λίστα Λαγκάρντ ενώπιον της Επιτροπής
Θεσμών και Διαφάνειας, που αποφάσισαν προχθές κατά πλειοψηφία οι
βουλευτές μέλη της Επιτροπής, γεννά κάποιες σκέψεις για τη λειτουργία
της Βουλής και για την ενε γένει λειτουργία του πολιτικού συστήματος.
Κάποτε διάβασα μια λεζάντα κάτω από μια φωτογραφία που απεικόνιζε ένα γερασμένο σφιχταγγαλιασμένο ζευγάρι, η οποία έλεγε «Ζήσαμε σε μια εποχή που ό,τι χαλούσε το φτιάχναμε, δεν το πετούσαμε».
Μια ακόμα χρονιά φτάνει στο τέλος της. Ένας κόσμος που μέσα από το χρόνο αλλάζει, μέσω μιας διαδικασίας επίπονης και σκληρής. Φυσικές καταστροφές, ανθρώπινες πράξεις και τραγωδίες, στιγμές αιχμάλωτες στο φακό.
Είχαμε δεν είχαμε, το φάγαμε κι αυτό το έτος! Καλό ή κακό, ας το κρίνουν άλλοι. Ας βάλει ο καθένας ξεχωριστά το θετικό ή το αρνητικό πρόσημο, ανάλογα με το τι του επεφύλασσε η ζωή τη χρονιά που μας πέρασε.
Το συλλογικό 2012 όμως, δεν ήταν καλό. Το πρόσημό του δεν ήταν θετικό. Οι λόγοι προφανείς, χιλιοειπωμένοι και πολλαπλώς αναλελυμένοι.
Το σαββατοκύριακο ο αττικός ουρανός έχασε τη γλαυκή του διαύγεια. Βαριά αιθαλομίχλη, διοξείδιο και μονοξείδιο του άνθρακος σκέπασε την πόλη. Τζάκια, ξυλόσομπες και καυστήρες έκαιγαν κούτσουρα, κλαδιά, δαδιά, μπρικέτες πέλετ και πορτοπαράθυρα υλικά κατεδαφίσεων. Το αιθαλοσέντονο σιωπηλό, απειλητικό, πνιγηρό, πολυσήμαντο εσκέπαζε τη μητρόπολη των μικρομεσαίων, γυρνούσε τους επήλυδες κατοίκους της στις αγροτοποιμενικές τους ρίζες, στο λησμονημένο παρελθόν της σπάνης και τη ανάγκης.
Μια ακόμα χρονιά φτάνει στο τέλος της. Ένας κόσμος που μέσα από τον χρόνο αλλάζει, μέσω μιας διαδικασίας επίπονης και σκληρής. Φυσικές καταστροφές, ανθρώπινες πράξεις και τραγωδίες, στιγμές αιχμάλωτες στον φακό.
Μια φορά και έναν καιρό, σε μια χώρα μακρινή ζούσε ένα αγόρι, διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Το όνομά του ήταν Ευτύχης. Όλα κυλούσαν ομαλά στην ζωή του, μέχρι που μια μέρα πριν από πολλά χρόνια ένα περιστατικό τον έκανε να δει τη ζωή από διαφορετική σκοπιά. Και ξαφνικά ένα μεγάλο μυστικό αποκαλύφθηκε.
Πώς να κάνεις απολογισμούς για το 2012; Αν αρχίσεις να θυμάσαι, να
μετράς, να καταγράφεις, το συνολικό φορτίο θα βγει υπερβολικά βαρύ, τα
άγχη θα ανέβουν στο λαιμό και θα σε πνίξουν, οι ειδήσεις θα κάτσουν στο
λαιμό και θα γυρίσουν τρεις βόλτες το στομάχι.
Το 2012 μας αφήνει σιγά σιγά και όπως όλοι μας λίγο πολύ
κάνουμε τους απολογισμούς της χρονιάς που φεύγει, έτσι και εγώ θα κάνω έναν
μουσικό απολογισμό από αυτά που ακούσαμε αλλά και αυτά που δεν ακούσαμε (ακόμα).
Καθώς κοντεύουμε να κλείσουμε τρία χρόνια βύθισης στην κρίση, και ενώ
διανύουμε ήδη την δεύτερη μνημονιακή εποχή, με την τρίτη κατά σειρά
κυβέρνηση, αντιλαμβανόμαστε ότι, παρ’ όλα τα πάθη και τον πόνο, είμαστε
τουλάχιστον λίγο σοφότεροι πολιτικά.
'' Καλά, αποκλείεται να το είπε αυτό! αφού είναι πολύ ήρεμος άνθρωπος, ποτέ δεν μιλάει άσχημα''. ''Είπες κάτι τέτοιο και δεν αντέδρασε; εμένα θα με είχε σκοτώσει! ''.
To κύμα συλλήψεων μεγαλοεπιχειρηματιών και διευθυντικών στελεχών για
το σκάνδαλο της τράπεζας Proton συμπίπτει χρονικά με την εκταμίευση της
δόσης από την Ε.Ε. και υπό όρους θα μπορούσε να συμβάλει συμβολικά στη
μεταστροφή της βαριάς, ηττοπαθούς διάθεσης που καταπλακώνει την
κοινωνία.
Ο συναγερμός καλύπτει τις φωνές και ο μόνος ήχος που διακρίνω είναι αυτός των βημάτων μου στη λάσπη. Τρέχω να τους ξεφύγω. Χάνομαι μες στο σκοτάδι. Βήματα πλησιάζουν.
Το πρωί στο αυτοκίνητο το cd κολλάει. Πατάω το επόμενο, το
παραεπόμενο αλλά δεν παίζει τίποτα. Βάζω ραδιόφωνο. Ακούγεται το σημείο
που λέει «το καραβάνι τρέχει μες στη σκόνη». Δυναμώνω.
Δύο από τους σημαντικότερους
ηθοποιούς της γενιάς τους ο SamuelL. Jackson και
ο TommyLeeJones (ο οποίος υπογράφει
και τη σκηνοθεσία) συνθέτουν μια από
τις πιο «μίνιμαλ» ταινίες που έχω δει
τα τελευταία χρόνια.
Το έχω πεί και θα το πώ μάλλον πολλές φορές ακόμα: τα λεωφορεία και ο δρόμος είναι να τα καλύτερα σχολεία, τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που διαθέτει ένα κράτος. Ιστορίες καθημερινής τρέλας που σε κάνουν να χαμογελάς, να μειδιάς ή να σκέφτεσαι πολύ σοβαρά, διαδραματίζονται σχεδόν κάθε μέρα γύρω μας.
Το διαφαινόμενο τέλος της κυβέρνησης Μόντι στην Ιταλία και η προκήρυξη εκλογών τον Μάρτιο ξαναδείχνουν τον βαθύτατα πολιτικό χαρακτήρα της ευρωπαϊκής κρίσης. Ο κορυφαίος αναλυτής των Financial Times, μετριοπαθής φιλελεύθερος Βόλφγκανγκ Μούνχαου, επισημαίνει ότι οι έπαινοι προς τον κ. Μόντι «βασίστηκαν στην ιδέα ότι τα προβλήματα της Ιταλίας θα μπορούσαν να λυθούν εάν παραμεριστεί η πολιτική, εάν επιβληθούν λίγες μεταρρυθμίσεις και αρκετή λιτότητα». Ομως μετά ένα χρόνο διακυβέρνησης Μόντι η ιταλική οικονομία βυθίζεται στην ύφεση, ενώ το χρέος δεν έχει γίνει ευκολότερα διαχειρίσιμο· οι πολιτικοί καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο Μούνχαου στηλιτεύει επίσης την υποχωρητική στάση του κ. Μόντι έναντι της Αγκελα Μέρκελ στο θέμα του ευρωομολόγου: η υποχώρηση εξυπηρετεί το πολιτικό συμφέρον της Γερμανίδας καγκελαρίου, αλλά υπονομεύει το συμφέρον της Ιταλίας.
Αφενός πρόκειται για ένα μικρό αγόρι που εξοικονομεί χρήματα για να αγοράσει ένα κατοικίδιο. Αφετέρου πρόκειται για μια ταινία που μιλά για για μια κοινωνία που εκτιμά την εμφάνιση περισσότερο από την ουσία. Μια ταινία του Μιχάλη Ζανέλη.
Γράφω τούτες τις αράδες, ενώ ο καιρός παίζει απίστευτα τερτίπια έξω..Ενώ μετά από τρεισήμισι χρόνια φοιτητικού βίου στην Φλώρινα, συνειδητοποιείς ότι η χειμερινή μετάβαση του τόπου σε Σιβηρία είναι γεγονός για κανα τρίμηνο, παρ’ όλα αυτά για έναν Καταυλακιώτη, όπως η αφεντιά μου, οι εικόνες θα είναι πάντα πρωτόγνωρες. Φούλ στόπ και να με συγχωρείτε για την παρέκβαση…..
Αναρωτιέμαι
μερικές φορές: είμαι εγώ που σκέφτομαι καθημερινά πως η ζωή μου είναι
μία; Όλοι οι υπόλοιποι το ξεχνούν; Ή πιστεύουν πως θα έχουν κι άλλες,
πολλές ζωές, για να κερδίσουν τον χρόνο που σπαταλούν;
Ακόμη και την υστάτη ώρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι
αρχηγοί των συγκυβερνώντων κομμάτων έχουν την ευκαιρία να στείλουν στον
δοκιμαζόμενο και απαισιόδοξο ελληνικό λαό ένα εγκαρδιωτικό και ενωτικό
μήνυμα:
Μετά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής ο Αντώνης Σαμαράς συνόψισε την ελληνική στάση, λέγοντας πως «δώσαμε μάχη ώστε να αυξηθεί το ποσό για την Ελλάδα, κυρίως δώσαμε τη μάχη να υπάρξει μια ειδική μεταχείριση της χώρας μας ακριβώς λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και των προβλημάτων που διανύουμε [sic]». Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι αναφερόταν σε κάποια «εθνική επιτυχία», που επιτεύχθηκε μετά κόπων και βασάνων. Όμως όχι, αυτή η κοινότοπη υπερβολή χρησιμοποιήθηκε για το κατόρθωμα της χώρας μας να διεκδικήσει 20% μικρότερη μείωση στα κοινοτικά κονδύλια που της αναλογούν για τα επόμενα χρόνια.
Χαμένοι στην ύλη, στην όψη, στο γυαλί
χάσαμε αυτό που λένε την ουσία,
αιχμάλωτοι και μεθυσμένοι σε μια αντίληψη στρεβλή,
πως δήθεν κυνηγάμε ιδανικά, δημοκρατία.
Με πόση ευκολία- αφέλεια- κυνικά αυτοσαρκάζεσαι
και μοιάζεις
υπεράνω, δεν είναι αλήθεια
πραγματικά αποζητάς ιδιοτελώς το κάτι παραπάνω
ΔΙΣΤΑΖΕΙΣ.
Μερικοί διανοούμενοι σήμερα, πρώην αριστεροί ή αριστερίζοντες (κατά βάθος ΠΑΣΟΚίζοντες), παίζουν τον ρόλο που έπαιξαν στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν διανοούμενοι όπως ο Σπύρος Μελάς, μεταξικός ήδη από τον Μεσοπόλεμο και αντιδραστικός για πάντα, ο Ανδρέας Καραντώνης μετεμφυλιακά μέχρι που τον απόκοψε και ο Σεφέρης, ακόμη και ο Στράτης Μυριβήλης ως απολογητής του Ψυχρού Πολέμου.
Ήθελα να γράψω εδώ και καιρό κάτι για όλους τους πρώην κεντρώους που κατέληξαν απ’ το 2008 και μετά απολογητές (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) κάθε δεξιού ή αντιδραστικού επιχειρήματος, αλλά όλο σκέφτομαι τον ΚΚΜοίρη και κάτι που έγραψε για τα φάρμακα τις προάλλες.
Δε με παίρνει να μη μπώ κατευθείαν στο ψητό και σίγουρα, σε
κανέναν δεν έλειψαν οι φλύαρες εισαγωγές μου, άλλωστε .δεν θα ασχολούνται όλοι
τώρα με τα δικά μου.
Σε μία συνάντηση αυτού του κύκλου σεμιναρίων
άκουσα κάποιον να λέει ότι αν σταματήσεις να αφηγείσαι κάτι (πχ. μια
συλλογικότητα ή για να το τραβήξω ένα γεγονός), αυτό θα σταματήσει να
έχει υπόσταση.
Η μικρού μήκους ταινία «Κι εγώ για μένα» διηγείται το 24ωρο ενός νέου ανθρώπου, που έχει χάσει σε αυτοκινητικό δυστύχημα και τα δυο του χέρια. Μια ταινία που μιλά για τον αποκλεισμό, τη δύναμη ψυχής, την ενσυναίσθηση, τη δύναμη του χιούμορ ως αντίδοτο στις δυσκολίες της ζωής.
“Fear and loathing in Las Vegas”,”Cape Fear”,”The Sum of all fears”,”A fantastic fear of everything”, ”Fear of the Dark….τόσες ταινίες, τόσα τραγούδια, τόσα βιβλία για το πιο παράξενο συναίσθημα…Το συναίσθημα που καθορίζει περισσότερο από οτιδήποτε τον τρόπο και την αντίληψη της ζωής μας…Παράγοντας ανασταλτικός για κάποιους, προωθητικός για άλλους….Ο Φόβος μας ωθεί σε υπερβολικές ενέργειές ή μας αδρανοποιεί εντελώς….μας κρατάει σε εγρήγορση ή μας υπνωτίζει….Είναι λένε ορισμένοι το καλύτερο μέσο χειραγώγησης της μάζας, το πιο δυνατό όπλο…ο φοβισμένος είναι έτοιμος να φτάσει ακόμα και σε ακρότητες προκειμένου να απαλλαγεί από την ανασφάλειά του. Και ο χειραγωγός το γνωρίζει αυτό.
«Eστιν δε πίστις ελπιζομένων υπόστασις, πραγμάτων έλεγχος ου βλεπομένων».
Ακουσα τον ορισμό της πίστεως κατά τον Απόστολο Παύλο στο ραδιόφωνο,
ψάχνοντας μουσικές ανάμεσα σε καθηλωμένα αυτοκίνητα. Θαύμασα τη
διατύπωση, σαφή αλλά και ευρεία· πατάει στον ορατό κόσμο, ανοίγεται στη
ζωή με τα ελπιζόμενα, αλλά κρατάει ανοιχτή και τη δυνατότητα για έλεγχο
των ου βλεπομένων.
Ένα βράδυ σαν κι αυτό, κι ενώ με είχε πιάσει μια σπαρίλα άνοιξα το fb να χαζέψω και να ξεχαζωθώ στο κοτσομπολιό. Και είδα ένα post που είχε κάνει ένας από τους διαδυκτιακούς μου φίλους το πρωί της ίδιας μέρας στο οποίο έλεγε: "Ενός κακού μύρια έπονται. Καλημέρα.
Με χρονική υστέρηση ως προς τις κοινωνικές μετατοπίσεις και τους
ψυχοπνευματικούς μετασχηματισμούς, ακόμη και ως προς τα εκλογικά
αποτελέσματα, οι πολιτικοί οργανισμοί εισέρχονται και αυτοί σε φάση
έντονων αναζητήσεων και ανασυγκρότησης.Παρά την πρωτοφανή (τείνουσα
προς τη μηδενική) κρίση εμπιστοσύνης προς τα κόμματα, τις τελευταίες
ημέρες είχαμε μείζονες διεργασίες σε δύο υπάρχοντα κόμματα και ανάδυση
δύο νέων μορφωμάτων.
Αχ αυτές οι μυρωδιές! Ζεστά ρούχα,σκουφάκια και εκείνες οι υπέροχες πλεχτές μπλούζες που η
καλή μου η γιαγιά έφτιαχνε με τόσο μεράκι για να με θωρακίσει απ' το
κρύο.Ήρθε ο καιρός να τα φορέσω πάλι,να ντυθώ ζεστά και να χαθώ στο
παραμύθι αυτής της εποχής.
Την στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές, η Καταλονία εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να διασφαλίσει ένα δημοψήφισμα που θα της επιτρέψει να αποσχισθεί από την Ισπανία, στην ίδια οικονομικά πολύπαθη χώρα οι Βάσκοι επιθυμούν την αυτονομία τους ενεργότερα από ποτέ. Η Σκοτία συμφώνησε με το Ηνωμένο Βασίλειο για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2014 για την ανεξαρτητοποίηση της. Οι Φλαμανδοί Βέλγοι δρομολογούν εδώ και καιρό την απόσχιση τους από τους γαλλόφωνους Βαλόνους και επιπλέον οι Βόρειοι Ιταλοί διεκδικούν την απόσχιση τους από τον Ιταλικό Νότο.
Αυτή την κρίσιμη ώρα, ώρα θλίψης και ηττοπάθειας, η κυβέρνηση είχε μια ευκαιρία να τονώσει αδαπάνως το φρόνημα των πολιτών: να νομοθετήσει ένα φορολογικό σύστημα δίκαιο, αποτελεσματικό και ευεφάρμοστο. Δεν το έκανε. Μέχρι στιγμής, ό,τι διαρρέει ως νέα φορολογική νομοθεσία δεν φαίνεται να είναι ούτε απλούστερη ούτε δικαιότερη· αντιθέτως, τιμωρεί φορολογικά τις οικογένειες με παιδιά, σε ένα πληθυσμό υπό δημογραφικό μαρασμό, ενώ ταυτοχρόνως δεν μαθαίνουμε για κάποιο νέο δραστικό μηχανισμό προς ανάσχεσιν της φοροδιαφυγής.
Μεταξύ παράδοσης και εκσυγχρονισμού. Ανασκοπώντας τη σχέση της Ελλάδας και των Βαλκανίων 100 χρόνια μετά τους πολέμους του 1912-13
Σε ένα άρθρο του στο Έθνος, με τίτλο «Μισθοί Βουλγαρίας», ο δημοσιογράφος Γιώργος Δελαστίκ τονίζει «Πάει και τελείωσε! Η απόφαση της τρόικας είναι τελεσίδικη. Τέτοιους μισθούς θέλει και για τους Έλληνες. Μας το λένε και μας το επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία οι εκπρόσωποί της […] Η Ελλάδα ανήκει στα Βαλκάνια και θα ξαναγίνει τόσο εξαθλιωμένη όσο οι υπόλοιπες βαλκανικές χώρες».[1] Από όλες τις αυτο-ταπεινωτικές αναφορές της εποχής μας η Βουλγαρία, ως μέτρο σύγκρισης και ο υποβιβασμός της πατρίδας μας από «ευρωπαϊκή» σε «βαλκανική χώρα» είναι οι συχνότερες. Είναι πάγια τακτική του Τύπου να υποδαυλίζει την οργή, βάζοντας το δάχτυλο στην πιο βαθειά πληγή. Και ο πόνος είναι μεγαλύτερος, όταν αναλογίζεται κανείς πόσο πρόσφατη είναι η εποχή που η Ελλάδα επαναπροσέγγιζε τα Βαλκάνια με τον αέρα μιας επιτυχημένης ευρωπαϊκής χώρας. Τόσο πρόσφατη, ώστε ακόμη επιβιώνουν τρία πανεπιστημιακά τμήματα, που σκοπό είχαν να προετοιμάσουν τους χειριστές αυτής της φιλόδοξης διείσδυσης. Προφανώς η σημασία των συγκρίσεων αυτών έγκειται στο γεγονός ότι η σχέση Ελλάδας Βαλκανίων είναι ιδιάζουσα. Δεν πρόκειται για απλή γειτονία. Θα προσπαθήσω να αναδείξω το βαθύτερο χαρακτήρα της και να επιχειρηματολογήσω πως την πιο σημαντική τομή της, κατά τη γνώμη μου, αποτελούν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι του 1912-13.
Έστριψα αριστερά, εκεί που απαγορεύεται, μα στρίβει όλη η γειτονιά, εκεί που απαγορεύεται, μα το κάνουν όλοι, εκεί που απαγορεύεται μα φέτος μόνο έχουν γίνει 6 θανατηφόρα τροχαία. Δεν γκρίνιαξα πολύ στον τροχονόμο, άδικο είχα έτσι κι αλλιώς, τί να του πω; Μου είπε, πλήρωσε την κλήση και πήγαινε στο τμήμα να δεις για το δίπλωμα. Σκεφτόμουν ότι χρειάζομαι το αυτοκίνητο για τη δουλειά.
Έως αργά το βράδυ, όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, το Eurogroup δεν είχε ανακοινώσει την απόφασή του για την πορεία του ελληνικού χρέους. Δυόμισι χρόνια μετά την πρώτη επιχείρηση διάσωσης, που υποσχόταν ότι θα επέλυε διά μιας την κρίση χρέους, η Ελλάδα παραμένει βυθισμένη στην αβεβαιότητα, πολύ χειρότερα από ποτέ. Διότι το θέμα πια δεν είναι αν θα λάβουμε την ήδη πολυκαθυστερημένη δόση του δεύτερου πακέτου διάσωσης, αλλά αν θα τερματιστεί το αφόρητο καθεστώς αβεβαιότητας και ομηρίας, που έχει παραλύσει την οικονομία και πληγώνει διαρκώς την κοινωνία.
Αγαπάμε τα κινητά μας τηλέφωνα. Οι δυνατότητές μας να επιλέξουμε μεταξύ διαφορετικών μοντέλων, ποτέ δεν ήταν μεγαλύτερη. Αλλά η παραγωγή κινητών κρύβει μια σκοτεινή, γεμάτη αίμα, ιστορία.
Διάχυτη αίσθηση: κάναμε ό,τι μπορούσαμε, και πέρα από το όριο
αντοχής. Ματώσαμε, και διαρκώς αιμορραγούμε από ανεργία, ύφεση και
ξενιτεμό. Κάναμε ό,τι μας είπανε, σοκαρισμένοι, σπαρταρώντας. Τώρα;
Πόσα παιδιά μπορούν να χωρέσουν σε μια τάξη; Πόσα παιδιά, έξυπνα,
καλά, με άποψη, επιχειρήματα, με διαφορετικά βιώματα; Πόσα παιδιά
χαρούμενα κι ευτυχσμένα, πόσα παιδιά πονεμένα και θλιμμένα; Κάθε παιδί
και μια διαφορετική ιστορία. Κάθε παιδί με διαφορετικό παρόν και
παρελθόν. Κάθε παιδί με διαφορετικό μέλλον. Και αυτό εξαρτάται σε μεγάλο
βαθμό από εμάς, τους δασκάλους και τις δασκάλες, εκτός από τους γονείς
τους. Πόσο μεγάλη ευθύνη είναι αυτή για έναν ή μία εκπαιδευτικό; Το πόσο
έχει αντιληφθεί την ευθύνη αυτή είναι αυτό που καθορίζει το πόσο καλός ή
καλή
είναι.
Φωτογραφίες από ένα 2012 δύσκολο, γεμάτο συναίσθημα, συγκίνηση, πόνο, χαρά, πόλεμο, θάνατο, ζωή, δημιουργία, καταστροφή. Ένα ακόμα βήμα ενός κόσμου που αλλάζει, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμα προς ποια κατεύθυνση.
Τελικά η οξυδέρκεια οδηγεί στην αυτοκαταστροφη;;;; ποιά είναι η λεπτη γραμμη αναμεσα στην ιδιοφυια κ την τρελλα;;;; ειναι η τρελλα μια εξοδος διαφυγης;μια βαλβιδα εκτονωσης; στους δαιδαλωδης λαβυρινθους των ξεχωριστων μυαλων υπαρχουν κρυφες σκοτεινες πορτες,οπου ξεκουραζονται, χαλαρώνουν;;;