Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Οι φήμες λένε πάντα αλήθεια (και αν όχι την δημιουργούν)


.....του Δημήτρη Λαφάρα



Υπάρχει ένας πολύ ωραίος όρος (λεκτικά μόνο ωραίος) , η «αυτοεκπληρούμενη προφητεία». Επαναλαμβάνοντας κάτι συνέχεια το κάνεις να ισχύει. Λέγοντας ότι θα χρεοκοπήσεις ξανά και ξανά, το πιστεύουν όλοι και στο τέλος γίνεται. Μήπως προς τα εκεί το (ξανά)πάνε; Λέγε-λέγε στο τέλος θα το κάνουν αυτοί να ισχύει (αν δεν ισχύει ήδη). Και αυτές τις μέρες με την 6η δόση τα σχόλια παίρνουν και δίνουν.


Χρηματιστήριο εκεί από όπου πλέον όλα ξεκινάν και τελειώνουν, δεν έχει σημασία τι όντως συμβαίνει αλλά τι πιστεύουν οι «επενδυτές», αν λένε ότι κάτι δεν αξίζει καταλήγει όντως να μην αξίζει στο τέλος. Πλέον οι ΔΕΚΟ και η πλειοψηφία των επιχειρήσεων διαπραγματεύονται σε τιμές εξευτελιστικές. Αλλά έτσι μόνο μπορούν να αγοραστούν έναντι πινακίου φακής αργότερα. Η ΔΕΗ να αξίζει κάτω από 1,5 δις; Τα κτήρια και οι εγκαταστάσεις της μόνο παίζει να καλύπτουν το ποσό, και ας μην ξεχνάμε πως για να την αποκτήσεις αρκεί το 51% . Έτσι με την δικαιολογία της επένδυσης και αξιοποίησης θα βγούνε στο σφυρί σε τιμές που μόνο αντικειμενικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Έτσι σε ένα σύστημα που λειτουργεί κατά 80% με την ψυχολογία, και που οι τιμές ανεβοκατεβαίνουν από ένα σχόλιο ενός, δύο ή τριών ειδησεογραφικών πρακτορείων δεν έχει τόσο πολύ σημασία τι όντως ισχύει αλλά τι πιστεύουν αυτοί, γιατί στο τέλος θα το κάνουν να ισχύει. Την ίδια κατάληξη φυσικά έχουν και τα σχόλια πρωθυπουργών, υπουργών, μεγαλοεπενδυτών και πάει λέγοντας.

«Φήμες», μπορεί στην περίπτωση των προσωπικών σχέσεων, της καθημερινής ζωής μας άλλοτε να ισχύουν άλλοτε όχι και μικρή σημασία να έχει τι πιστεύει και λέει ο καθένας μας ,στο κομμάτι που λέγετε «χρηματοπιστωτικός τομέας» έχουν σημασία πολύ μεγαλύτερη από τη αλήθεια γιατί συνήθως οι φήμες δημιουργούν την αλήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου