Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Μια κουλτούρα διαφορετική από την δική μας.

.....της Κ.Κ


     Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα βίντεο που παρουσιάζει τον κτηνώδη βασανισμό και τελικά τον θάνατο ενός υποτιθέμενου ομοφυλόφιλου άνδρα από ένα οργισμένο πλήθος, κάπου στα βάθη της Αφρικής.
Κάτω από κάθε μπλογκ, όπου περιέχεται το εν λόγω βίντεο, τα σχόλια είναι καταδικαστικά, εχθρικά και ρατσιστικά απέναντι σε μια άγνωστη Αφρικάνικη χώρα που κατά τ’ άλλα την γνωρίζουμε μόνο μέσα από τις φιλανθρωπίες διαφόρων οργανισμών, ενώ ουσιαστικά αγνοούμε το οτιδήποτε συμβαίνει στην δική τους πραγματικότητα.

Φυσικά καταδικάζω αυτές τις πράξεις και εννοείται ότι με σοκάρουν και με αφήνουν άφωνη τέτοιες βίαιες συμπεριφορές και σχεδόν με γεμίζουν με οργή, όμως δεν μπορώ παρά να προσπαθήσω να παραμείνω αντικειμενική μπροστά σε αυτό το γεγονός.

Οι περισσότεροι είναι τόσο εξοργισμένοι από αυτές τις πράξεις που αδυνατούν να δουν το αυτονόητο. Οι γηγενείς της Αφρικής, χρόνια χτυπημένοι από δουλεία, εμφύλιους πολέμους, εκμετάλλευση από τους Δυτικούς με κάθε τρόπο και μέσο, ανέπτυξαν μια δική τους κουλτούρα και φιλοσοφίας ζωής, βαθιά επηρεασμένη από τα θρησκευτικά τους «πιστεύω». «Πιστεύω» τα οποία διαμόρφωσαν την ηθική τους και δημιούργησαν άγραφους νόμους εν απουσία συγκεκριμένων και ισχυρών νόμων που θα διαπαιδαγωγούσαν τις νέες γενιές και θα εξάλειφαν τα κύματα βίας που μαστίζουν αυτή τη χώρα.

Αλλά..συγγνώμη, είπα «διαπαιδαγωγήσουν»; Μμμ..υπό διαπραγμάτευση το ρήμα. Γιατί αυτές οι χώρες, πέραν την ενίσχυσης των φιλανθρωπικών οργανώσεων σε βασικά είδη όπως φάρμακα και νερό, δεν επιδέχονται καμία περεταίρω επιμόρφωση, γιατί δεν συμφέρει τον Δυτικό. Και δεν εννοώ τον καθημερινό τύπο, κάτοικο Ελλάδος με τα δικά του μικροπροβλήματα, αναφέρομαι στον Δυτικό που συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τις πηγές πλούτου αυτών των εδαφών που έχουν την ατυχία να κατοικούν αυτοί οι άνθρωποι. Αντί λοιπόν, να δίνουμε σε αυτούς τους ανθρώπους μόρφωση και γνώσεις ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, αντίθετα τους κάνουμε να εξαρτώνται από τα φάρμακά μας και την τροφή μας όσο εμείς συνεχίζουμε να ξεζουμίζουμε τον τόπο τους. Κι όχι μόνο αυτό, κατά καιρούς τους διασπείρουμε με καταστρεπτικούς εμφυλίους πολέμους για να πουλάμε τα όπλα μας και συνεχίζουμε ανενόχλητοι να παρεμποδίζουμε την ανάπτυξη τους, κοινωνικά και διανοητικά.

Είναι γνωστό ό,τι όπου δεν υπάρχει σχολείο, κυριαρχεί μια φυλακή. Γι’αυτό λοιπόν, μην κρίνουμε σύμφωνα με την κουλτούρα στην οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε σμιλευτεί, μια άλλη κουλτούρα που δεν διαθέτει κάν ένα βασικό νόμο για να προστατέψει τους πολίτες της.

Τέλος θα ήθελα να τονίσω, ότι η απειλή περί «μη οικονομικής ενίσχυσης» τέτοιων χωρών θα έχει μόνο σημασία όταν θα πάρουμε τα μπογαλάκια μας γενικά και τους αφήσουμε να εξελιχθούν με τον δικό τους τρόπο. Όχι να ζητάμε πάλι τα ρέστα μονοπλεύρως. Αν θέλουμε να διαμορφωθούν σύμφωνα με τα δικά μας δεδομένα και τις δικές μας πρακτικές και συμπεριφορές πρέπει να τους ωθήσουμε σε αυτές κι όχι να το περιμένουμε αυτονόητα κρυμμένοι πίσω από την σιγουριά του δικού μας πολιτισμού.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το δίκαιο από το άδικο, αυτό που συναίβει σε αυτόν τον άνθρωπο και σε εκατομμύρια γυναίκες στην ανατολή, ναι είναι άδικο. Για εμένα, για εμάς, για όλους όσους έχουν ζήσει σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Άδικο και σοκαριστικό και εννοείται το καταδικάζω, αλλά δεν μπορώ να καταδικάσω μια ολόκληρη κοινωνία πριν ακόμα της δώσω την ευκαιρία να δει και το διαφορετικό. Να μυηθεί στο σεβασμό των προσωπικών προτιμήσεων και να δώσει την πρέπουσα αξία στην ανθρώπινη ζωή. Μέχρι να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο, αδυνατώ να κρίνω μια ολόκληρη κοινωνία επειδή δείχνει ανοχή. Δεν υπονοώ, φυσικά πως πρέπει εμείς οι ίδιοι να δείξουμε ανοχή.

Παρόλ’ αυτά, ας αναλογιστούμε λίγο.. αν τελικά αυτός ο άνθρωπος αποδεικνυόταν ότι δεν ήταν ομοφυλόφιλος, αλλά ένας κατ’εξακολούθηση βιαστής ανηλίκων και δολοφόνος ολόκληρων οικογενειών, δεν θα νιώθουμε μια μικρή ικανοποίηση μέσα μας γι’αυτή την τιμωρία που του δίνεται; Αν η απάντηση είναι ναι (και μόνο εμείς οι ίδιοι το ξέρουμε αυτό), αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε καλύτεροι από τους δράστες του εν λόγω βίντεο, αλλά θα πράτταμε το ίδιο κατά περίσταση.

Είμαστε τελικά όλοι διαφορετικοί ή όλοι ίδιοι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου