Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

" Ευγένεια στα χρόνια του..μνημονίου"

.....της Αναστασίας Λαδοπούλου


Πάντα αναρωτιόμουν πώς τα βγάζει πέρα ο κόσμος με τους "αγενείς και οκνηρούς υπαλλήλους"σε κάθε είδους υπηρεσία(τράπεζες,εφορίες κ.ο.κ),μόλις σήμερα ανακάλυψα το τραγικό λάθος που τόσα χρόνια έκανα!


Παρατήρησα για πρώτη φορά προσεκτικά πόσο αγενείς γινόμαστε όλοι εμείς όταν προκειμένου να γίνει η δουλειά μας και να τελειώσουμε πρώτοι "τα ψέλνουμε" στον ταλαίπωρο δημόσιο υπάλληλο που τρελαίνεται εξυπηρετώντας κάθε καρυδιάς καρύδι και ακούει τον πόνο και την τρέλα του καθενός με την απαράδεκτη αιτιολόγηση του πολίτη "σε πληρώνω,άρα θα κάνεις ό,τι θέλω".Με τη λογική αυτή να καθίσουν να τους...δείρουμε κι από πάνω!Παρατήρησα επίσης πόσο εύκολα ρίχνει ο λαός το φταίξιμο στους πολιτικούς με τη μόνιμη "καραμέλα" :το κράτος φταίει για όλα,οι πολιτικοί έχουν καταστρέψει τον τόπο κλπ,κλπ,σύμφωνοι!κι εδώ μπαίνει ένα τεράστιο ΑΛΛΑ!

Δε φταίνε μόνο οι πολιτικοί κυρία μου,που ωρύεσαι για το "δίκιο" σου στο φουκαρά τον υπάλληλο που και αυτός όπως εσύ και όπως όλοι μας έχει να κάνει τις ίδιες δουλειές με σένα και να αντιμετωπίσει την ίδια ακριβώς γραφειοκρατία. Φταις κι εσύ που αγενέστατα απαιτείς να παρακάμψει όλο τον υπόλοιπο κόσμο για να εξυπηρετηθείς και να φύγεις μια ώρα αρχύτερα.

Ουσιαστικά,αυτό που θέλω να πώ είναι πως με τα χρόνια ίσως ή ακόμα και εξαιτίας των ημερών που διανύουμε,οι άνθρωποι έχουμε χάσει τους τρόπους μας και την ελάχιστη ευγένεια,στοιχεία απαραίτητα για οποιαδήποτε συναναστροφή,με λιγοστές πια τις ευχάριστες εξαιρέσεις.Το λεγόμενο "κράτος" που τόσο εύκολα κατηγορούμε είμαστε εμείς οι ίδιοι,οι πολίτες που ζούμε,δουλεύουμε και δρούμε μέσα σ' αυτό. Δε φταίει ο πολιτικός αν εμείς δε γνωρίζουμε τους στοιχειώδεις τρόπους καλής συμπεριφοράς.

Αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε μπροστά και να οδηγηθεί σε ανάπτυξη ο τόπος ακόμα κι αν έρθουν δέκα επιτροπές για να σώσουν την οικονομία! Έχουμε απορροφηθεί τόσο από τα οικονομικά προβλήματα της χώρας που έχουμε ξεχάσει τελικά να είμαστε άνθρωποι..Καταλήγοντας,μια σκέψη μου έρχεται στο μυαλό..μεγάλο σχολείο οι δημόσιες υπηρεσίες τελικά! Έχεις άφθονο χρόνο για κοινωνική ανάλυση!

1 σχόλιο:

  1. Μεγάλο σχολείο οι δημόσιες υπηρεσίες τελικά!Το μεγαλύτερο της χώρας. Μέχρι τώρα είχαν... ένα σκασμό εισακτέους!

    Και όταν μπαίνει στην σκηνή η μαζική παραπληροφόρηση,η μαζική ψυχολογία και η μαζική αδιαφορία και προκατάληψη κάπου εκεί βγαίνουν από την έξοδο κινδύνου οι τρόποι,η υπομονή,η ευγένεια.

    Η ζωή,και συγκεκριμένα οι αντιδράσεις των ανθρώπων σε ιδιαίτερες καταστάσεις μεγαλύτερης πίεσης,είναι η επιβεβαίωση του Μιχαλάκη του Μπακούνιν,του Πετράκη του Κροπότκιν και του Γιάννη Σερζάν σε ένα άλλο φάσμα! (Τώρα θα γελάσουμε)

    Βέβαια λίγο αδόκιμη, παραπλανητική, απλουστευτική, η διαλογή,μιας και σε άλλο πεδίο αναφερόταν η δημογεροντία τους αλλά αφήστε με να ξηγηθώ:

    - Ο Μπακούνιν γενικώς απορρίπτει τα περισσότερα οικονομικό-πολιτικό-κοινωνικά πλαίσια του σημερινού οικοδομήματος,όπως και το κάθε καρυδιάς καρύδι απορρίπτει προσωρινά τα κυρίαρχα πρότυπα συμπεριφοράς.

    -Ο Κροπότκιν δίνει μεγάλη έμφαση στην δύναμη της μάζας.Γνωρίζετε τι γίνεται όταν μαζεύεται ένα μπουλούκι ανυπόμονων και επιθετικών ουρούκ-χάι πολιτών έξω από τα ταμεία,ή τα γραφεία,των δημόσιων υπηρεσιών μισή ώρα προτού κλείσουν!!!

    Και οι αναρχοκομμουνιστές του Πέτρου,όπως και οι αναρχοσυνδικαλιστές του Ρούντολφ Ρόκερ,αποδέχονται "την πάλη την τάξεων" εντός των χώρων εργασίας.(Οι πρώτοι την αποδέχονται και εκτός αυτών)Εδώ έχουμε την πάλη των παρατάξεων η οποία διέπεται από τους ίδιους κανόνες.Μία παράταξη είναι η δημοσιοϋπαλληλική πίσω από το γκισέ (τα τείχη της ταξικής κοινωνίας) και οι άλλες δύο είναι οι πολίτες:1ον αυτοί που ήρθαν λίγο πιο πρίν,και 2ον αυτοί που ήρθαν λίγο πιο μετά (τα χρονικά όρια είναι στενά και ευέξαπτα) που αναμετρούνται κάτω, στην ανοιχτή κοιλάδα της Τροίας, για το ποιός θα φτάσει πρώτος στην ωραία Υπάλληλο.

    Όταν αποφασίσουν να σταματήσουν να σφάζονται μεταξύ τους και τα βάλουν με την δημοσιοϋπαλληλική κάστα τότε γίνεται το έλα να δείς.Και κάπου εκεί μπαίνει και η θεωρία του πρωτογονισμού του Γιαννάκη Σερζάν.Ο νοών νοείτω και ο ποδοπατών,φτάνει μια ώρα αρχύτερα

    Ο θάνατος σου η πληρωμή του δημοσίου!(Περίεργο αυτό τελευταία έχει γίνει μεγάλο σουξέ!)

    Υ.Γ. Ζητώ συγνώμη για όσους πληγώσει αυτή η προσπάθεια ασόβαρης κοινωνικής ανάλυσης,αλλά 1ον ασκώ τα συνταγματικά μου δικαιώματα και 2ον κανείς δεν έχει απτές αποδείξεις πώς δεν υπάρχει ένα παράλληλο σύμπαν που τα πάντα έχουν διαστρεβλωθεί από κάποιον παρανοϊκό γενειοφόρο! Χά,εγώ γνωρίζω ποιός είναι αυτός

    ΑπάντησηΔιαγραφή