Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Η περί Κέντρου αυταπάτη (Μέρος Ά)

...του Ραφαήλ Παπαδόπουλου

Η εποχή μας, όντας εποχή έντονων και, ειδικά για την Ελλάδα, πρωτόγνωρων κοινωνικοοικονομικών μεταβολών, είναι λογικό να χαρακτηρίζεται και από συνεχείς ιδεολογικές αναζητήσεις και αναπροσδιορισμούς. Στα πλαίσια των αναζητήσεων αυτών, έχει ανοίξει μια συζήτηση για την ανάγκη συγκρότησης της λεγόμενης «μεταρρυθμιστικής» και «εκσυγχρονιστικής» Αριστεράς, του πόλου που συνηθέστερα αποκαλείται κεντροαριστερός. Την εκπροσώπηση του ρεύματος αυτού διεκδικεί σήμερα κυρίως η ΔΗΜΑΡ, και, δευτερευόντως, το διαλυμένο ΠΑΣΟΚ, αλλά και διάφορες μικρές κινήσεις και «όμιλοι προβληματισμού» (π.χ η «Δυναμική Ελλάδα», η ΡΙΚΣΣΥ κτλ).

Αυτή η «μεταρρυθμιστική» κεντροαριστερά, αυτοχαρακτηρισμένη ως «εθνικά υπεύθυνη», και «πόλος σταθερότητας» του πολιτικού συστήματος, επιδιώκει, όπως υποστηρίζει, να αποτρέψει την «άνοδο των άκρων» και την «επέλαση του λαϊκισμού», που ενσαρκώνεται, αφενός στην ναζιστική και εθνικιστική ακροδεξιά, και αφετέρου στην ριζοσπαστική και κομμουνιστική Αριστερά, δηλαδή στον ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις αριστερά αυτού. Τα άκρα αυτά, κατά τους «μεταρρυθμιστές», απειλούν να οδηγήσουν τη χώρα στην καταστροφή και τη διεθνή απομόνωση, απομακρύνοντας την από την «Ευρώπη»(δηλαδή την ΕΕ και την ευρωζώνη), ενώ οι ίδιοι με την «υπεύθυνη» στάση τους, επιδιώκουν, αποδεχόμενοι την «αναγκαιότητα» των μνημονίων, να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους της ασκούμενης πολιτικής, εισάγοντας στοιχεία ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, χωρίς βέβαια να εξηγούν πως αυτό συνδυάζεται με το νεοφιλελευθερισμό και την κυρίαρχη στη σημερινή λιτότητα, για να «δώσουν τη μάχη μέσα στην Ευρώπη».

Στο αφελές και αποπροσανατολιστικό αυτό ιδεολόγημα, που κατέρρευσε οριστικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο, στηρίχθηκε άλλωστε και η συγκρότηση της τρικομματικής κυβέρνησης, όπου επιχειρείται, με κωμικοτραγικά αποτελέσματα, να συνυπάρξουν και να συμβιβαστούν δυνάμεις, με τελείως διαφορετικές(υποτίθεται), ιδεολογικές αφετηρίες και αξίες, στο όνομα της «εθνικής προσπάθειας» και της «ευρωπαϊκής προοπτικής». Βέβαια, όσο η κυβέρνηση αυτή διάγει το βίο της και οξύνονται κοινωνικές συνέπειες της αδιέξοδης και ολέθριας πολιτικής της(ανεργία, ύφεση, απόγνωση), τόσο εντείνονται και οι κοινωνικές αντιδράσεις, καθώς αποδεικνύεται ότι όλες οι υποσχέσεις και οι ελπίδες που είχαν δώσει τα «φιλοευρωπαϊκά» κόμματα, ήταν επιεικώς εξωπραγματικές. Καθώς λοιπόν τα ψέματα δεν επαρκούν πλέον για να καταλαγιάσει η κοινωνική αντίδραση, η κυβέρνηση προσφεύγει στην καλλιέργεια του φόβου και στη βίαιη καταστολή, διολισθαίνοντας καθημερινά σε αντιδημοκρατικές και αυταρχικές πρακτικές. Αυτή η αυταρχική στροφή δρομολογείται συστηματικά από τη δεξιά συνιστώσα της κυβέρνησης, τη ΝΔ, που κυριαρχεί τυπικά και ουσιαστικά στο «φιλοευρωπαϊκό μπλοκ» , και προσωπικά από τον Α. Σαμαρά και τους στενούς συνεργάτες του, που έχουν εύστοχα αποκληθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, «δράκα ακροδεξιών». Η ίδια η ΝΔ, έχοντας πλέον απεκδυθεί τον μανδύα της «φιλελεύθερης κεντροδεξιάς» που πλάσαρε επιτυχώς από τη στιγμή της ίδρυσής της στους, επιρρεπείς στις αυταπάτες, μικροαστούς ψηφοφόρους της, δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο, επιστρέφοντας στις ιδεολογικές της ρίζες, και προωθώντας τον εκφασισμό κράτους και κοινωνίας, και πολύ πιθανόν, στο ορατό μέλλον, μια αυταρχική εκτροπή.

Τα δείγματα της στρατηγικής αυτής είναι πολλά και καθαρά, και συνεχώς πληθαίνουν. Η Βουλή, που θεωρητικά είναι το όργανο αντιπροσώπευσης της λαϊκής βούλησης, έχει υποβιβασθεί σε όργανο απλής επικύρωσης προειλημμένων αποφάσεων εντελώς αντίθετων με τη λαϊκή βούληση, και η χώρα κυβερνάται με νομοθετικά διατάγματα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αποκαλέσει, σε προεκλογική του ομιλία, τους μετανάστες «τυράννους», και έχει υποδείξει, ως πολιτικό του μέντορα, τον πρώην αρχηγό της ΝΔ και γνωστό αντικομουνιστή και δωσίλογο, Ευ. Αβέρωφ. Την ίδια ώρα, ένας απολογητής του ναζισμού και παλιός γνώριμος του Σαμαρά, ο Ιωάννης Κοτούλας, είναι σύμβουλος για ζητήματα ιθαγένειας στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Αποτυχημένα γραφικά στελέχη της ακροδεξιάς, μετανοημένοι αλλά και δηλωμένοι φασίστες, που βγήκαν από την αφάνεια και νομιμοποιήθηκαν με τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση Παπαδήμου, και τη διάχυση ενός ξενοφοβικού ρατσιστικού λόγου σε μεγάλο μέρος του πολιτικού φάσματος, καθορίζουν την ιδεολογική γραμμή του κυβερνώντος κόμματος(Γεωργιάδης, Βορίδης, Κρανιδιώτης κτλ), σημαίνον, μέχρι πρότινος, στέλεχος του οποίου έχει αποκαλέσει τη ναζιστική ΧΑ, «αδελφή παράταξη». Το δόγμα «νόμος και τάξη», εγκαθιδρύεται με άτσαλο και γελοίο τρόπο, με εμπνευστές τους φωστήρες Δένδια και Σαμαρά, και εκτελεστικό όργανο μια αστυνομία πλήρως εκφασισμένη, όπου το 50% των αστυνομικών ψηφίζει ΧΑ, και αντιμετωπίζει τους νεοναζί ως «δικά της παιδιά», στα οποία έχει εκχωρήσει το έργο της «περιφρούρησης» στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις. Φαίνεται πως τα «παλληκάρια» της ΕΛΑΣ, περιορίζουν την αυστηρότητά τους και την προσκόλλησή τους στην «έννομη τάξη», μόνο όταν πρόκειται για ξυλοδαρμούς και βάναυσες κακοποιήσεις μεταναστών, αντιφασιστών και αναρχικών, των οποίων την ενοχή δεν μπαίνουν καν στον κόπο να αποδείξουν, ενώ εσχάτως 3 κυβερνητικοί βουλευτές ψήφισαν, με γελοίες δικαιολογίες, κατά της άρσης ασυλίας του χρυσαυγίτη Κασιδιάρη.

Και δεν είναι μόνο αυτά: Η δικαιοσύνη, εντεταλμένη να ερμηνεύει το σύνταγμα και να διασφαλίζει την τήρησή του, δεν διστάζει να νομιμοποιήσει τους νεοναζί και να τους παράσχει τα νόμιμα μέσα για να διαβρώσουν τη δημοκρατία, και ταυτόχρονα κηρρύσει κάθε απεργία εργαζομένων, εκτός των ιδίων των δικαστικών, παράνομη και καταχρηστική. Και βεβαίως, πρέπει να σημειωθεί σε ιδεολογικό επίπεδο, η αντικομουνιστική στροφή της ΝΔ, στα χνάρια της μεταπολεμικής ΕΡΕ, που καλλιεργεί σκοπίμως ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα ακραίας έντασης έναντι του υποτιθέμενου «εξ’αριστερών κινδύνου», κατηγορώντας ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποκινητή τρομοκρατικών ενεργειών, νοσταλγό του σταλινισμού και του ολοκληρωτισμού, απαξιώνοντας έτσι τους δημοκρατικούς θεσμούς και υποβιβάζοντας τον πολιτικό διάλογο σε ανυπόστατες ύβρεις και συκοφαντίες, τις οποίες για να στηρίξει φτάνει μέχρι το σημείο να μοντάρει και να παραποιεί τις ομιλίες στελεχών της Αριστεράς, μέσω της «ομάδας αλήθειας», που λειτουργεί κατ’ εντολή και υπό την επίβλεψη του Α. Σαμαρά. Αυτή η αντικομουνιστική υστερία, διαχρονικό γνώρισμα της ελληνικής Δεξιάς, κυρίως σε περιόδους σήψης και παρακμής, αποτυπώνεται με λογοτεχνικό τρόπο ως εξής:

"Τους Έλληνες δεν τους κυβερνούσαν πια Έλληνες. Τους κυβερνούσαν εθνομηδενιστικά καθάρματα της αριστεράς ,τέως εφιάλτες, οι δήμιοι του διεθνισμού του νέου τριτοκοσμικού προλεταριάτου και του κεφαλαίου. Άτομα που θησαύριζαν συνεργαζόμενα με κυκλώματα διακίνησης εποίκων (εννοεί μεταναστών αλλά γράφει εποίκων για να μην καταγγελθεί ως ρατσιστής ,φαντάζομαι) , με εμπόρους ναρκωτικών, προσπαθώντας να αλλοιώσουν πληθυσμιακά τη χώρα, να διαλύσουν τον εθνικό κορμό και να επιβάλλουν την ελευθεριότητα.....

Το κράτος των Σκοπίων είχε αναγνωριστεί από την εθνομηδενιστική κυβέρνηση ως ¨ Μακεδονία¨ , ενώ η Τουρκία είχε για τα καλά πατήσει πόδι στο Αιγαίο.... Η 25 η Μαρτίου αποκαλείτο στα βιβλία ¨ εθνικιστική επανάσταση που διατάραξε την ειρηνική συμβίωση των λαών της Βαλκανικής Χερσονήσου στο πλαίσιο της πολυπολιτισμικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ¨ ....τη νύχτα της επικράτησης της Αριστεράς 2000 Ελληνίδες βιάστηκαν.Το θέμα κουκουλώθηκε, μόνο στις γειτονιές ακούστηκαν τα κλάματα και οι κατάρες. Όσοι γιατροί στα νοσοκομεία μίλησαν, απειλήθηκαν ,διώχτηκαν και το βούλωσαν¨.

¨"θέλω αυτούς τους αριστερούς αλήτες, που μισούν την πατρίδα τους, που δεν έχουν ούτε όσιο ούτε ιερό , να εξαφανιστούν από προσώπου γης... Πρέπει να τους σταματήσουμε, αλλιώς η Ελλάδα θα γίνει σαν την Κούβα. Μια κομουνιστική κυβέρνηση, με τους Έλληνες που θα μείνουν πίσω να στενάζουν και να καταπιέζονται και τις ευρωπαϊκές πόλεις να πλημμυρίζουν αργά η γρήγορα από Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες. Το Λονδίνο, το Παρίσι, η Ρώμη θα θυμίζουν σε λίγα χρόνια αν δεν επέμβουμε τη Φλόριντα και τους Κουβανούς της.

Πάμε να ανακτήσουμε τον έλεγχο, να σπείρουμε τον τρόμο στους κόλπους των αριστεριστών. Θα κάτσουν ήσυχοι για τα επόμενα 500 χρόνια. Κι άσε τους να μαζεύονται , όπως παλιότερα στα καταγώγια και να κλαίνε τη μοίρα τους...Απαιτείται σκληρή απάντηση πολύ σκληρή. Ας ισοπεδωθούν οι συνοικίες του κέντρου, ούτως η άλλως καιρός είναι για ριζική ανάπλαση του κέντρου ¨.

Τα όσα διαβάσατε, δεν προέρχονται από κάποια ανακοίνωση της ΧΑ, αλλά αποτελούν αποσπάσματα, ενός λογοτεχνικού πονήματος του Νίκου Χυδήρογλου, δημοσιογράφου, σημαίνοντος στελέχους και υποψηφίου βουλευτή της ΝΔ, με τίτλο «Πολεμώντας το καθεστώς». Τα αποσπάσματα που παρέθεσα, αναφέρονται στο πως βλέπει ο συγγραφέας τη μοίρα της χώρας σε περίπτωση ανόδου της αριστεράς στην εξουσία, όπως επίσης και στις μεθόδους που θα πρέπει να χρησιμοποιήσει η «εθνικοπατριωτική» δεξιά, για να «απαλλάξει» τον τόπο από την κυβέρνηση αυτή. Οι δεξιοί λοιπόν συστήνουν, σύμφωνα με τον αρρωστημένα ευφάνταστο συγγραφέα, μία συνωμοτική τρομοκρατική οργάνωση, η οποία χρηματοδοτείται από το λόμπι των Ελλήνων εφοπλιστών στο Λονδίνο(διόλου τυχαίοι οι χρηματοδότες, αφού, ως γνωστόν, τα έθνη και ο εθνικισμός είναι εξολοκλήρου τραπεζικά κατασκευάσματα), και η οποία στοχεύει ευθέως σε βιαιότητες και δολοφονίες κατά αριστερών πολιτικών(εδώ ο Χυδήρογλου ακολουθεί πιστά τις πρακτικές των ιδεολογικών του ινδαλμάτων, των ναζί). Περιττό να πούμε πως το βιβλίο έχει κάνει θραύση σε ακροδεξιούς-εθνικιστικούς κύκλους, και στις παρουσιάσεις του πρωτοστατούν πολιτικοί φίλοι του πρωθυπουργού, όπως ο τζάμπα μάγκας υπερπατριώτης Φαήλος.

Διαβάζοντας αυτά, πολλοί μπορεί να γελάσουν και να πουν ότι πρόκειται για φαντασιώσεις ενός φανατισμένου τρελού, ανάξιες προσοχής. Παρά το γεγονός ότι σίγουρα η ιδεολογική παράκρουση και ίσως και κάποιας μορφής ψυχική διαταραχή είναι παραπάνω από προφανής στα γραπτά του Χυδήρογλου, αυτό δεν τα καθιστά λιγότερο ανησυχητικά. Αποτελούν μια ακραία τραβηγμένη διατύπωση, της στρατηγικής πόλωσης και αυταρχικοποίησης που, όπως έδειξα, χαρακτηρίζει το κράτος της δεξιάς, που επιχειρεί να ανασυστήσει η σημερινή κυβέρνηση, από κοινού με το παρακράτος της ΧΑ, το οποίο εκτρέφει συστηματικά. Δείχνουν, ακόμη παραπέρα, ότι η δράκα ακροδεξιών, που αποτελεί τον πυρήνα της κυβέρνησης, εκτός από καταφανώς ανίκανη, είναι και επικίνδυνα ανήθικη, και δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να παραδώσει και τυπικά την εξουσία στους νεοναζί, προκειμένου να προφυλάξει τα υπολείμματα εξουσίας που της έχουν απομείνει, από τους « νεομπολσεβίκους» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τους αποκαλεί.

Η συνέχεια εδώ

10 σχόλια:

  1. Ελεγα να σχολιασω μια μια τις ανακριβειες που εχει αυτο αρθρο αλλα μολις το διαβασα ολοκληρο καταλαβα πως θα ηταν ματαιο.

    Το εθνος τραπεζικο κατασκευασμα?Ως γνωστον κιολας?Συνειδητοποιεις οτι αυτο που εγραψες ειναι εναντια στην ανθρωπολογια,εθνολογια,ιστορια,φιλολογια και οποια αλλη επιστημη υπαρχει?
    Η μηπως στην αρχαιοτητα υπηρχε τραπεζικο συστημα και καπιταλισμος?Μαλλον και γω ζω σε μια αυταπατη.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ραφαήλ Παπαδόπουλος19 Απριλίου 2013 στις 11:55 π.μ.

      Aγαπητέ ανώνυμε, προσπερνώ το γεγονός ότι αρκείσαι στο να εκτοξεύεις ανυπόστατες κατηγορίες, καλυπτόμενος πίσω από την ανωνυμία σου. Που ακριβώς εντοπίζεις τις ανακρίβειες; Τα συμπεράσματα που βγάζω, άσχετα αν διαφωνείς ή όχι, είναι απολύτως τεκμηριωμένα και στηριγμένα σε γεγονότα και καταστάσεις, τα οποία αναφέρονται λεπτομερώς στο κείμενο, και όλοι όσοι έχουν στοιχειώδη επαφή μετο τι συμβαίνει στη χώρα, τα βλέπουν και τα ακουν καθημερινά. Δεν ξέρω αν είσαι ειδικός σε όλες ταυτόχρονα τις επιστήμες που ανέφερες. Οφείλω όμως να σου υπενθυμίσω ότι από την αρχαιότητα μέχρι και το 18ο αιώνα, οι έννοιες έθνος και εθνική ταυτότητα ήταν άγνωστες λέξεις. Στην αρχαιότητα οι μονάδες πολιτικής οργάνωσης ήταν, στον ελλαδικό χώρο, οι πόλεις-κράτη, ενώ στο μεσαίωνα οι πολυεθνικές αυτοκρατορίες. Στα Βαλκάνια, αλλά και σε ολόκληρη την οθωμανική αυτοκρατορία, κυρίαρχες ήταν, μέχρι και το 19ο αιωνα, οι θρησκευτικές ταυτότητες, και οι υπήκοοι αυτοπροσδιορίζονταν ως "χριστιανοί" ή "μουσουλμάνοι", και όχι ως "Έλληνες", "Βούλγαροι", "Σέρβοι" κτλ. Το έθνος είναι μια ιδεολογική κατασκευή των τελευταίων 200 χρόνων, προορισμένη να νομιμοποιήσει τις νέες πολιτικές οντότητες που φτιάχτηκαν μετά τη Γαλλική Επανάσταση, μέσω θεσμών όπως ο στρατός, η εκπαίδευση κτλ. Είναι μήπως τυχαίο ότι οι πρώτες μορφές συγκρότησης "εθνικών" αυτοκρατοριών, από το 1650 και μετά(π.χ Γαλλία), συμπίπτουν χρονικά με τα πρώτα πιστωτικά-τραπεζικά δίκτυα, τα οποία εξαπλώνονται και ισχυροποιούνται χρηματοδοτώντας με δάνεια τους εξοπλισμούς, που ήταν απαραίτητοι για τους "εθνικούς" ανταγωνισμούς; Για τον ίδιο λόγο δεν ανθούν σήμερα οι βιομηχανίες όπλων παγκοσμίως, με θύματα τους χιλιάδες ανθρώπους που έγιναν και γίνονται κιμάς "υπερ της πατρίδας"; Θα μπορούσαν να ξοδεύονται τόσα δυσσεκατομύρια από το δημόσιο χρήμα της χώρας για να αγοραστούν άχρηστα μαχητικά των "εταίρων" Γερμανών και Γάλλων, την ίδια ώρα που δημόσια παιδεία και υγεία έχουν καταρρεύσει, αν δεν διακινούνταν ο μπαμπούλας των διεκδικήσεων της γειτονικής Τουρκίας, από διάφορους "εθνικοπατριωτικούς" κύκλους; Τη σύνδεση αρχαιότητας- καπιταλισμού και τραπεζικού συστήματος, δεν την αναφέρω πουθενά στο άρθρο, είναι απλώς αποκύημα της φαντασίας σου. Όντως ζεις μέσα σε μια τεράστια αυταπάτη. Αν θέλεις να κάνουμε σοβαρή συζήτηση με επιχειρήματα, και όχι με κραυγές, ξαναδιάβασε ψύχραιμα το κείμενο, χωρίς παρωπίδες. Ελπίζω, αν θελήσεις να παρέμβεις ξανά, να έχεις το θάρρος το κάνεις τεκμηριωμένα και επώνυμα.

      Διαγραφή
    2. "Το έθνος είναι μια ιδεολογική κατασκευή των τελευταίων 200 χρόνων"

      -"Φαινομενικα,αλλα ουσιαστικα παω να πεθανω υπερ των Ελληνων" Λεωνιδας του Αναδανδριδα (Λακωνικα αποφθεγματα)

      -αὖτις δὲ τὸ ῾Ελληνικόν, ἐὸν ὅμαιμόν τε καὶ ὁμόγλωσσον, καὶ θεῶν ἱδρύματά τε κοινὰ καὶ θυσίαι
      ἤθεά τε ὁμότροπα, τῶν προδότας γενέσθαι ᾿Αθηναίους οὐκ ἂν εὖ ἔχοι. ΗΡΟΔΟΤΟΣ απαντηση Αθηναιων στους Λακεδαιμονιους

      -αὐτός τε γὰρ Ἕλλην γένος εἰμὶ τὠρχαῖον, καὶ ἀντ' ἐλευθέρης δεδουλωμένην οὐκ ἂν ἐθέλοιμι ὁρᾶν τὴν Ἑλλάδα.
      Αλεξανδρος Α σε αθηναιους

      Περα απο την αντιεπιστημονικη σου αποψη σε αναιρουν και τα ιδια τα γραπτα οπως βλεπεις.Δεν σου εδωσα την μεταφραση γιατι..εχουμε και γλωσσικη συνεχεια οπως βλεπεις,θα σου ειναι κατανοητα(εκτος απτο 1ο γι αυτο και η μεταφραση).Ελπιζω να μην σου διαφευγει οτι αυτα ειναι πριν το 1800(φευ!τι αναγκαζομαι να εξηγω).Δεν ξερω τι σοβαρη συζητηση μπορει να γινει πανω σε κατι τοσο αυτονοητο.Δεν στα λεω εγω,στα λενε μεχρι κι οι αρχαιοι.Τωρα αν επιμενεις ειναι επιλογη σου.Απλα θεσε το ως προσωπικο σου θεμα και μην βαζεις φρασεις τυπου "ως γνωστον".Ως γνωστον με ποια λογικη?ρωτησες ειδικους?εκανες ερευνα?ειναι αποψη των περισσοτερων Ελληνων?Λιγο τακτ παιδια.

      Διαγραφή
    3. Ραφαηλ Παπαδοπουλος21 Απριλίου 2013 στις 8:04 μ.μ.

      Οι φράσεις που παρέθεσες ουδόλως αποδεικνύουν το δήθεν "ομόαιμον" και "ομότροπον" του "ελληνικού έθνους", πόσο μάλλον την ύπαρξή του ως τέτοιου πριν από 2500 χρόνια, σε τελείως διαφορετικές συνθήκες από τις σημερινές. Έπίσης, δεν έλαβες υπόψην σου, δύο σημαντικές λεπτομέρειες. Πρώτον, τα συγκεκριμένα λόγια ανήκουν σε ανθρώπους της πνευματικής και πολιτικής ελίτ της εποχής, με τα ιδιαίτερα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της, και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι εκφράζουν το κοινωνικό σύνολο ή ακόμα και την πλειοψηφία των απλών ανθρώπων. Δεύτερον, αγνοείς εσκεμμένα ότι αυτά ειπώθηκαν στην ιδιαίτερη ιστορική συγκυρία, της εισβολής της πανίσχυρης Περσικής Αυτοκρατορίας στον ελλαδικό χώρο, όπου ήταν απαραίτητο το ιδεολόγημα της "ελληνικότητας", προκειμένου να υποστηριχθεί ηθικά και ιδεολογικά η στρατιωτική σύμπραξη πόλεων-κρατών με διαφορετικά ως και αντιτιθέμενα συμφέροντα, έναντι των Περσών. Η σύμπραξη αυτή είχε ως δεδηλωμένο στόχο τη διαφύλαξη της αυτονομίας και της πολιτικής ανεξαρτησίας της κάθε πόλης-κράτους από την υποταγή στην απόλυτη εξουσία του Πέρση βασιλιά, και όχι φυσικά την υπεράσπιση της "Ελλάδας" ως πολιτικής οντότητας συνολικά, γιατί πολύ απλά αυτή τότε δεν υπήρχε. Η συγκυριακός και καιροσκοπικός χαρακτήρας της σύμπραξης αυτής, φάνηκε ολοκάθαρα όταν αποκρούστηκε οριστικά η περσική εισβολή, οπότε οι πρώην σύμμαχοι, δρώντας ως Αθηναίοι, Σπαρτιάτες κτλ, και όχι από κοινού ως "Έλληνες", επιδόθηκαν πάλι στους μεταξύ τους γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς για δύναμη και κυριαρχία, που κατέληξαν στον Πελλοπονησιακό Πόλεμο, χρησιμοποιώντας μάλιστα πολλές φορές περσικό χρήμα και συμμαχώντας με τους Περσες. Όσο για τους Μακεδόνες, επεδίωξαν και πέτυχαν να ενοποιήσουν πολιτικά τον Ελλαδικό χώρο με τη βία, και με απώτερο σκοπό την παγκόσμια κυριαρχία, κι όχι την "εκδίκηση κατά των Περσών" όπως προπαγανδίζεται από την κρατική εθνικιστική ιδεολογία. Απόδειξη το άσβεστο μίσος πολλών επιφανών προσωπικοτήτων, κυρίως στην Αθήνα, για τους Μακεδόνες(π.χ Δημοσθένης), τους οποίους αντιμετώπιζαν ως βάρβαρους κατακτητές, που κατέλυσαν την πατροπαράδοτη ελευθερία. Απόδειξη επιπλεόν το γεγονός ότι τόσο ο Αλέξανδρος όσο και οι διαδοχοί του στην ελληνιστική εποχή, υιοθέτησαν εν πολλοίς τα ήθη και τα έθιμα των Περσών βασιλεων και των λαών που κατέκτησαν, συμπεριφερόμενοι ως ηγέτες πολυεθνικών αυτοκρατοριών, και όχι ως πρέσβεις του "ελληνικού πολιτισμού" στα νέα αυτά εδάφη. Όπως βλέπεις, στις περιπτώσεις αυτές πήγε περίπατο η "κοινή ελληνική συνείδηση", χάριν και πάλι στρατηγικών και προσωπικών συμφερόντων. Και κάτι τελευταίο. Αναγνωρίζω βέβαια τη γλωσσική συνέχεια των αποσπασμάτων που παρέθεσες με τη νεοελληνική. Ωστόσο, ξεχνάς πως αυτά ανήκουν στην αττική διάλεκτο, μια από τις πολλές που μιλιόνταν στον ελλαδικό χώρο, και που δεν ενοποιήθηκαν παρά στην ελληνιστική εποχή και πάλι ατελώς. Παρομοίως, για την οικοδόμηση και τη διάδοση της κοινής νέοελληνικης, αφομοιώθηκαν ή παραμερίστικαν διάφορες διάλεκτοι που μιλούνταν στις διάφορες περιοχές της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι οποίες συναποτέλεσαν το νεοελληνικό κράτος(Αρβανιτικα κτλ). Υπάρχει κάτι αντιεπιστημονικό σε όλα αυτά; Δε νομίζω. Αποτελούν κοινότοπες διαπιστώσεις πολλών κοινωνικών επιστημών(ιστορία, κοινωνιολογία, ανθρωπολογία κτλ), τις οποίες με κατηγορείς ότι αγνοώ. Αλλά η αντιδρασή σου είναι αναμενόμενη. Η επιστημονική έρευνα και ο ορθός λόγος, δεν ηταν ποτέ συμβατά με εθνοκεντρικά στερεότυπα "ενότητας και συνέχειας"...

      Διαγραφή
    4. Για τον Πελοποννησιακο πολεμο που λες σου απαντα ο Αγησιλαος "ΑΛΙΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΟΣΟΥΣ ΣΕ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ, ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ"
      Αρα ο Πελοποννησιακος πολεμος που κολλαει?Οι ιδιοι οι Ελληνες τον αναγνωριζαν ως εμφυλιο και δεν καταλαβαινω τι σχεση εχει με αυτο που προσπαθεις να πεις.Ναι,η καθε ελληνικη πολη ηθελε την ηγεσια της Ελλαδας.
      Δεν ανηκουν αποκλειστικα στην πολιτικη ελιτ της εποχης.Αυτα δεν τα ειπε ο Ηροδοτος,τα παρεθεσε ως απαντηση Αθηναιων σε Λακωνες κοκ.Στην ερευνα περι εθνικης συνειδησης του ελληνικου λαου περα απ τα υπολοιπα αυτες οι ιστορικες πηγες εχουν δωσει τις καταλληλες απαντησεις.
      Οι Ελληνες ειχαν την ιδια γλωσσα,τους Ολυμπιακους αγωνες,εθνικες εορτες κοκ τα οποια δειχνουν εθνικη συνειδηση περα απ τα γραπτα.
      Τα υπολοιπα που λες ειναι εν μερει σωστα αλλα δεν εχουν καποια σχεση με αυτα που θες να αποδειξεις.Ναι,μεγαλη μεριδα των Αθηναιων εβριζε τους Μακεδονες και τους αποκαλουσε βαρβαρους.
      "όχι ως πρέσβεις του "ελληνικού πολιτισμού" στα νέα αυτά εδάφη"
      Εδω σε αναιρει η ιδια ιστορια οπως και αλλες επιστημες.Η ελληνικη εγινε παγκοσμια γλωσσα,τεχνη και γενικα ελληνικος πολιτισμος εγινε μερος της τοτε Ανατολης.
      Ναι ο Μ.Αλεξανδρος ηταν εξυπνος και πηρε πολλα ηθη των Περσων και τους αντιμετωπισε ως ισους σε αρκετα θεματα καθως ηξερε οτι προκειμενου να διατηρησει την αυτοκρατορια του επρεπε να εχει με το μερος του τις τοπικες κοινωνιες.Γι αυτο και οι ελληνες στρατιωτες αντεδρασαν μερικες φορες με φασαριες καθως δεν μπορουσαν να κατανοησουν την τακτικη του.
      Η εξαφανιση η εγκαταλειψη διαλεκτων ειναι ενα φυσικο φαινομενο στην γλωσσολογια και συμβαινει συνεχεια.Παλι δεν συνδεεται με κατι απ αυτα που λες.
      Εν ολιγοις λες καποια σωστα πραγματα τα οποια ομως δεν συνδεονται με το συμπερασμα στο οποιο καταληγεις ενω αγνοεις πραγματα προ πολλου αποδεδειγμενα.Πρεπει να ξεκινας απο στοιχεια για να καταληξεις σε μια αποψη κι οχι να ξεκινας απο μια συγκεκριμενη αποψη και να διαμορφωνεις τα στοιχεια ετσι ωστε να "βολευουν" αυτην την αποψη.

      Διαγραφή
  2. Κατ' εμέ, Ραφαήλ, η ταύτιση της Ν.Δ. με φασίζουσες νοοτροπίες είναι εξίσου επικίνδυνη με την ταύτιση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με τρομοκρατικά δίκτυα. Άλλο η ανοχή ή η υπεράσπιση που δείχνουν κάποιοι σε συμπεριφορές κι άλλο η ταύτιση. Μόνο για τη γενοκτονία των Εβραίων δεν κατηγορήσες τη Ν.Δ.!:D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ραφαήλ Παπαδόπουλος19 Απριλίου 2013 στις 12:14 μ.μ.

      Γιάννη, στην περίπτωση του φασισμού και του ναζισμού, η ανοχή σημαίνει συνενοχή και ταύτιση, που είναι ακόμη πιο επικίνδυνη και από τον ίδιο το φασισμό, όταν γίνεται με δημοκρατικό προσωπείο. Τουλάχιστον, οι original φασίστες τύπου ΧΑ, έχουν την ευθύτητα να διακηρρύξουν τις "ιδέες" τους και να δείξουν το αποκρουστικό τους πρόσωπο, περιφρονώντας άμεσα τά ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία. Δεν την υποσκάπτουν εκ των έσω, παριστάνοντας τους δημοκράτες, και ταυτίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ με τον φασισμό, όπως οι διάφοροι Σαμαράδες, Μουρούτηδες, Μανδραβέληδες, Κασιμάτηδες, Πρετεντέρηδες και λοιποί της νεοδημοκρατικής "αστικής" νομενκλατούρας...

      Διαγραφή
  3. Συμφωνώ ότι η ανοχή και η υπεράσπιση είναι (εν μέρει) και συνενοχή. Διαφωνώ, όμως, ότι αποτελεί και ταύτιση. Πάρ' όλ' αυτά, εγώ έκανα μια άλλη επισήμανση. Προσπαθώ να σου πω ότι διαβάζοντας το άρθρο σου, μου έδωσες την εντύπωση ότι θεωρείς πως η Ν.Δ. είναι φασιστικό κόμμα κι σ' αυτό διαφωνώ κάθετα. Αλλά, για την προσπάθεια ορισμένων να ταύτισουν τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με τρομοκρατικές οργανώσεις κ.λπ. συμφωνούμε, πρόκειται για μια επικίνδυνη τακτική της Κυβέρνησης, και είναι κάτι το οποίο έθιξα και ο ίδιος σε ένα από τα τελευταία άρθρα μου.

    *Ραφαήλ, πιστεύω ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μετά το συνέδριό του, θα είναι αυτός που θα διαμορφώσει τη σύγχρονη αστική νομενκλατούρα παίρνοντας τα ηνία από αυτούς που ανέφερες.:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ραφαηλ Παπαδοπουλος20 Απριλίου 2013 στις 10:05 π.μ.

      Είναι απόλυτα σωστή η εντύπωσή σου. Το λέω ξεκάθαρα και μέσα στο κείμενο και δεν διστάζω να το επαναλάβω. Η ΝΔ ήταν και είναι κόμμα αντιδημοκρατικό και αυταρχικό, σε επίπεδο βέβαια ηγετικών στελεχών και κεντρικής ιδεολογίας, και όχι ψηφοφόρων. Συμβιβάστηκε με την αστική δημοκρατία μόνο εργαλειακά, όσο οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες της επέτρεπαν να ασκεί την εξουσία σε δημοκρατικό πλαίσιο. Τώρα, όσο βλέπει ότι η δημοκρατία δεν την βολεύει πλέον, την ξεφορτώνεται σταδιακά, επιστρέφοντας στις παλιές γνώριμες πρακτικές των ιδεολογικών της προγόνων(ΕΡΕ), παραδείγματα των οποίων δίνω στο άρθρο(αστυνομική βία, βασανιστήρια συκοφάντηση των πολιτικών αντιπάλων κτλ). Είναι τυχαίο ότι αυτό συμβαίνει τώρα, με την Αριστερά αξιωματική αντπολίτευση, με έναν πρωθυπουργό γνωστών ακροδεξιών φρονημάτων, και με το ναζιστικό παρακράτος να διαπλέκεται επίσημα και και ανεπίσημα με το κράτος και τους μηχανισμούς του; Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι τυχαίο. Και επειδή η ιστορία διδάσκει δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε λίγες δεκαετίες πίσω, στη δημοκρατία της Βαιμάρης, για να δούμε που θα οδηγήσει ο συνδυασμός φτώχειας-ταπείνωσης-απαξίωσης των δημοκρατικών θεσμών-κυβερνητικού αυταρχισμού, αν δεν αντιδράσουμε έγκαιρα και δυναμικά. Πάντοτε η Δεξιά, όπως και το λεγόμενο "δημοκρατικό κέντρο", ήταν πρόθυμοι να περιορίσουν εως και να καταργήσουν τη δημοκρατία, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα πολιτικά και οικονομικά τους συμφέροντα. Και αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά. Για την Αριστερά, η δημοκρατία είναι ύψιστο αγαθό, που δεν επιδέχεται αστερίσκους και προυποθέσεις, και πρέπει να την υπερασπιστούμε με κάθε μέσο. Όσο για το τελευταίο που είπες, κι εγώ έχω ισχυρές επιφυλάξεις για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ώριμος και έτοιμος να σταματήσει την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατρακύλα που βιώνουμε. Ελπίζω να σε διαψεύσει και να μη γίνει "νομενακλατούρα", "χαλίφης στη θέση του χαλίφη", γιατί είναι φανερό πως αν σταθεί ανάξιος των περιστάσεων και των προσδοκιών της κοινωνίας, αυτό θα είναι η οριστική ταφόπλακα για τη δημοκρατία...

      Διαγραφή
  4. Χα, χα, χα, χα! Νόμιζα ότι η εντύπωσή μου είναι λανθασμένη. Χαίρομαι, πάντως, που ξεκαθαρίστηκε. Απλά, εγώ βρίσκομαι στην αντίπερα όχθη.:D

    Όσο για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., εύχομαι να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ώστε να επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις μου.:) Εδώ θα είμαστε και μετά τις εκλογές (όταν αυτές γίνουν) και θα δούμε ποιον θα επιβεβαιώσει η πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή