Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Ανθρώπινα δικαιώματα

.....του Νικόλαου Μεντενζή  

Άραγε ξέρουμε τι είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα; Αν περπατούσαμε στο δρόμο και ρωτούσαμε τους ανθρώπους τι είναι άραγε τα ανθρώπινα δικαιώματα το σίγουρο είναι ότι θα ακούγαμε κάποιες απαντήσεις αλλά πολλοί λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν τα δικαιώματα τους.

Είναι φανερό ότι ζούμε σε μια εποχή που πολλά ανθρώπινα δικαιώματα που τα θεωρούμε δεδομένα δυστυχώς βρίσκονται υπό εξαφάνιση. Με λίγα λόγια βλέπουμε ότι πολλές φορές καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και εμείς τι κάνουμε άραγε; Δυστυχώς δεν κάνουμε τίποτα.

Αρχικά ας δώσουμε κάποιους ορισμούς ανθρωπινών δικαιωμάτων. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι βασικές αρχές και δικαιώματα ελευθερίας που δικαιούνται όλοι οι άνθρωποι ,τα οποία περιλαμβάνουν το δικαίωμα στη ζωή , στην ελευθερία ,την ελευθερία σκέψης και έκφρασης . Στα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνονται, επίσης, κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της συμμετοχής στον πολιτισμό, το δικαίωμα στην τροφή, την ιατρική περίθαλψη, το δικαίωμα στην εργασία την εκπαίδευση και το δικαίωμα στην παροχή στέγης.

Συμφώνα με το άρθρο της οικουμενικής διακήρυξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Ο.Η.Ε αναφέρεται ότι, όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης.

Ας αφήσουμε τους ορισμούς και ας πάμε στο βασικότερο στάδιο που είναι η καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων. Με άλλα λόγια είναι φανερό ότι παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων σημειώνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Από την παγκόσμια έκθεση της διεθνούς αμνηστίας παρατηρούμε ότι τα βασανιστήρια, και η κακοποίηση που είναι ένα φαινόμενο βίας και εγκληματικότητας ακόμα και σήμερα επικρατούν σε τουλάχιστον 81 χώρες , ακόμα εκκρεμούν άδικες δίκες σε 54 χώρες ,και σε τουλάχιστον από 77 χώρες υφίσταται τον περιορισμό της έκφρασης. Είναι τραγικό ότι ακόμα και τώρα πολλοί άνθρωποι έχουν περιορισμό έκφρασης ,που εμείς τον θεωρούμε δεδομένο. Ειδικά οι γυναίκες και τα παιδιά περιθωριοποιούνται με διάφορους τρόπους. Σε πολλές χώρες οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν ακόμα και σήμερα μάστιγα για τον κόσμο μας με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν συνέπειες σε όλον τον κόσμο.

ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΗΝ ΤΟΥ ΤΟ ΑΦΑΙΡΕΙΤΕ..!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου