Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Γιορτινό τραπέζι

....του Πασχάλη Ηλδικίδη


« Εκεί που η τρέλα συνδέεται με την παράνοια»
Και γιατί να κάτσω και να φάω οικογενειακά μέσα στις γιορτές; Για να με κοιτάει η κάθε άγνωστη θεία (από αυτές που ξεπετάγονται από παντού και υπάρχουν σε κάθε σόι που σέβεται την ύπαρξη του) με καημό λες και δεν της πέτυχε το μαλλί λάχανο λέγοντας μου «23 χρονών έφτασες, πότε θα παντρευτείς;». Αδιαφορώντας φυσικά για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχω τελειώσει τις σπουδές μου, δεν έχω πάει φαντάρος και δεν έχω δουλειά. 

Και μετά έρχεται η ερώτηση κόλαφος από την αξιαγάπητη γιαγιά : «Με την Αννούλα δεν είστε πια μαζί;» Μετά από μια παύση ενός λεπτού προσπαθώντας να θυμηθώ ποια είναι η Αννούλα και πότε ακριβώς είχα σχέση μαζί της, έρχεται η συμπλήρωση της αξιαγάπητης γιαγιάς «Αυτή που την αγαπούσες όταν ήσουν μικρός». Στη συνέχεια σκέφτεσαι: Να κάτσω να εξηγήσω στην αξιαγάπητη γιαγιά ότι έχουν περάσει 18 χρόνια από τον θυελλώδη έρωτα μου με την Αννούλα στα νήπια ή απλά να συνεχίσω να τρώω κοιτάζοντας με μισό μάτι και αυτή και την άγνωστη θεία που είναι έτοιμη να με παντρέψει; Δεν δυσκολεύεσαι να επιλέξεις το δεύτερο. 

Αλλά τα χαρούμενο γιορτινό γεύμα δεν σταματάει εκεί: Δεν τολμάς να κάνεις μια παύση προκειμένου να σου κατέβει ομαλά το φαγητό ,μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου έχεις γίνεις το επίκεντρο όλου του τραπεζιού καθώς ο καθένας είτε γιατί έχει βαρεθεί ο ίδιος να τρώει είτε για να κλέψει λίγο από τη δόξα σου θα σε ρωτήσει «γιατί δεν τρως άλλο;», «γιατί δεν τσίμπησες και από την πίτα της θείας σου της Γίτσας;» και στην τελική «πως έχεις γίνει έτσι σαν λύχνος;». 

Και κάπως έτσι, χωρίς να έχεις βγάλει άχνα θα ξεκινήσει μια νέα συζήτηση (φωνάζοντας λίγο παραπάνω βέβαια γιατί ο παππούς δίπλα στη γιαγιά δεν έχει και την καλύτερη ακοή) με αφορμή το άτομο σου αλλά με κατάληξη στο γεγονός πως η θεία η Γίτσα δεν πρέπει να χάσει άλλα κιλά γιατί αν και 50 χρονών είναι σαν την Madonna. Ο παππούς δεν έχει ακούσει τίποτα από τη συζήτηση που προηγήθηκε ή στην καλύτερη των περιπτώσεων έπιασε τις λέξεις «φαί , θεία , Madonna» και μαλώνει με την γιαγιά επειδή δεν μιλάει καθαρά και δεν μπορεί να ακούσει. 

Κάπου εκεί γίνεται η κίνηση mat: το κινητό έρχεται με μαγικό τρόπο στην παλάμη σου και πληκτρολογεί σε κλάσματα δευτερολέπτου το μήνυμα « Μαλάκα, πάρε με τηλέφωνο να με σώσεις». Η συνέχεια γνωστή: Το τηλέφωνο χτυπάει , ο φίλος σου λέει « τι θες ρε μαλάκα;» και εσύ του απαντάς « Αλήθεια; Έρχομαι αμέσως!» . Και του χρόνου!!

3 σχόλια:

  1. Υπέροχα απολαυστικό κείμενο !!! Καλή χρονιά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είμαι ''ανώνυμος/η'' είμαι η Αννούλα, ο θυελλώδης έρωτάς σου πριν 20 χρόνια στα νήπια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή