Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Αμφι -Βολές



Η ομάδα νέων Dubium ξεκίνησε έναν κύκλο συζητήσεων. Έναν κύκλο ΑμφιΒολών. 
Τις βαπτίσαμε "ΑμφιΒολές", γιατί επιθυμούμε κάθε συζήτηση να είναι και μια βολή προς την κοινωνία. Mια προσπάθεια επίθεσης της γνώσης απέναντι στην απάθεια.
Συνηθίσαμε σε συζητήσεις όπου ο ομιλητής βγάζει τον λόγο του σε έναν αμφιθεατρικό χώρο με ένα παθητικό ακροατήριο. Συνηθίσαμε στους μονολόγους και ξε- χάσαμε τον διάλογο. 

Σκοπός μας λοιπόν είναι μέσα από τις ΑμφιΒολές να καταργήσουμε ιεραρχίες και να κάνουμε συζητήσεις φιλικές. Με έναν καφέ ή ένα ποτό, συζητάμε με τους ομιλητές που θα έχουν προσκληθεί να μιλήσουν πάνω στο θέμα που θα αποφασίζεται.

Η πρώτη μας ΑμφιΒολή πραγματοποιήθηκε στις 24.5 στο cafe-bar Μπορντ ντε Λο. Ήταν μια συζήτηση για τις μορφές λογοκρισίας στο παρελθόν και το σήμερα και τη σημασία της ελευθερίας στην έκφραση. Ένα θέμα φλέγον και άκρως επίκαιρο, αν αναλογιστεί κανείς τις πρόσφατες εξελίξεις με το κλείσιμο της ΕΡΤ, και την επίθεση που δέχεται ο δημόσιος χώρος.

Ποιός είναι ο μεγαλύτερος λογοκριτής; Η πολιτική εξουσία, η κοινωνική μάζα που πνίγει τη διαφορετική φωνή; Εμείς ή οι άλλοι;
Πώς εκδηλώνεται η λογοκρισία; Με ποια μορφή;
Κάποια από τα ερωτήματα που συζητήσαμε μαζί με τους:

Δώρα Αυγέρη, δημοσιογράφος, ΕΤ3
Δημοσθένης Δώδος, καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ
Γιάννης Γρηγοράκης, συγγραφέας, δικηγόρος
Ανδρέας Τάκης, συγγραφέας, δικηγόρος

FEED your Mind
Join the PROJECT.

www.dubiumn.blogspot.gr
www.facebook.com/dubiumn
https://twitter.com/DubiumN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου