Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Η επιστήμη στο πλευρό του ανθρώπου



Σάββατο πρωί και η τηλεόραση δεν έχει ως συνήθως κάτι ενδιαφέρον. Στέκομαι όμως τυχερή , αφού πέφτω πάνω σε μια ζωντανή συνέντευξη ενός χειρουργού, ο οποίος μιλά για το μέλλον της ρομποτικής χειρουργικής.

Καθώς εξηγεί τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής παράλληλα παίζει ένα βιντεο με επίδειξη εγχείρισης σε μια ρώγα σταφυλιού. Δύο μικρά ''αγκίστρια'' κρατούν τη ρώγα και την ξεφλουδίζουν με τρομερή ακρίβεια. Την ιδια στιγμή ο γιατρός επισημαίνει οτι κατά τον ίδιο τρόπο και με την ίδια ακρίβεια οι γιατροί στο κοντινό μέλλον θα μπορούν να χειρουργήσουν σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος και άλλες ασθένειες που απαιτούν εξαιρετική λεπτότητα κατά τη διάρκεια μιας εγχείρισης.

Για μια ακόμα φορά η ίδια σκέψη περνά από το μυαλό μου: Πόσο τυχεροί (και καταραμένοι ταυτόχρονα) είμαστε εμείς, αλλά και οι επόμενες γενιές που θα έχουμε τη δυνατότητα να θεραπεύσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία ή ακόμα και να προβλέψουμε και να προλάβουμε ασθένειες, οι οποίες μόλις μερικά χρόνια πριν χαρακτηρίζονταν ανίατες και ο ασθενής ήταν τις περισσότερες φορές καταδικασμένος.

Οπωσδήποτε όλη αυτή η πρόοδος της τεχνολογίας έχει τα υπέρ και τα κατά της (γι'αυτό και σκέφτομαι πως όσο όφελος κι αν έχουμε, άλλο τόσο είναι και το κόστος αυτής της εξέλιξης). Οι άνθρωποι ως αρπακτικά που είναι χρησιμοποιούν οποιοδήποτε επίτευγμα και σαν όπλο. Από την άλλη πλευρά όμως, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει το γεγονός οτι τουλάχιστον στο κομμάτι της υγείας τα άλματα είναι μεγάλα και υπάρχει ολοένα και αυξανόμενη πρόοδος.

Την ίδια ώρα είναι ελπιδοφόρο το μήνυμα πως η Ελλάδα έχει κατακτήσει ευρωπαϊκή πρωτιά σε ρομποτική επέμβαση βουβωνικής λεμφαδενεκτομής για την αντιμετώπιση τοπικά προχωρημένου καρκίνου. Είναι πολύ ευχάριστο να γνωρίζουμε πως μπορούμε να θεραπευτούμε χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουμε στο εξωτερικό, αφού αυτό είναι εφικτό να γίνει στη χώρα μας, της οποίας οι επιστήμονες έχουν βραβευθεί μάλιστα γι'αυτό.

Σίγουρα το μέλλον για περαιτέρω εξέλιξη είναι μπροστά, αλλά αυτά τα πρώτα βήματα θεωρούνται η βάση και αποτελούν την πολύ καλή αρχή για ένα ακόμα καλύτερο (και πιο υγιές) αύριο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου