Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Ρατσισμός καλά κρατεί


.....της Γιώτας Βράντση

με αφορμή τη δίκη των 39 ΟΥΚ άδων….

Ο στρατός είναι ένας κλάδος όπου όλοι γνωρίζουμε πως καλλιεργείται το εθνικιστικό συναίσθημα, κάποιου είδους πώρωση με το υπέρτατο έθνος, που ίσως μπορεί να θεωρηθεί και αναγκαίο προκειμένου να αντέξουν την σκληρή εκπαίδευση και να αφιερωθούν σε αυτήν.

Την αναγκαιότητα όλου αυτού του συστήματος βέβαια δεν κατάλαβα και δεν θα καταλάβω ποτέ, θεωρώντας την αναχρονιστική και άνευ λόγου- λες και αν γίνει πόλεμος με όπλα στα βουνά θα πολέμαμε - αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα και δεν είναι ανήκει στους λόγους για τους οποίους γράφω. Λογικό, επομένως είναι οι ανήκοντες στον Ελληνικό στρατό να παρουσιάζονται λίγο παραπάνω πατριώτες από εμάς τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς. Ωστόσο από πότε πατριώτης σημαίνει και ρατσιστής; Και από πότε δικαιολογούνται οι ρατσιστικές εκδηλώσεις στα πλαίσια του πατριωτισμού; Άραγε σε μια εθνική εορτή όπως αυτή της 25ης Μαρτίου ήταν αναγκαίο να ακουστεί το απίστευτο σύνθημα: «Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι ποτέ, το αίμα σου θα χύσουμε γουρούνι Αλβανέ»;;; Οι παραπάνω διέπραξαν το αδίκημα του άρθρου 2 του Ν 927/79 το οποίο ορίζει: «Οστις δημοσίως, είτε προφορικώς είτε διά του τύπου ή διά γραπτών κειμένων ή εικονογραφήσεων ή παντός ετέρου μέσου, εκφράζει ιδέας προσβλητικάς κατά προσώπου ή ομάδος προσώπων λόγω της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής των, τιμωρείται με φυλάκισιν μέχρις ενός έτους ή χρηματικήν ποινήν ή και δι' αμφοτέρων των ποινών τούτων» και παραπέμφθηκαν σε δίκη για τις 20 Σεπτεμβρίου οπότε και αναβλήθηκε η δίκη τους για τον Δεκέμβρη. Την αγανάκτηση κάποιων δεν μπορώ να κατανοήσω αλλά και να δικαιολογήσω καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Οι σημερινοί Έλληνες είμαστε μια γενιά της οποίας οι πρόγονοι μετανάστευσαν κατά χιλιάδες στην Γερμανία, στην Αμερική, στην Αυστραλία και αλλού προς εύρεση δουλειάς. Είμαστε επίσης μια γένια που ήδη σκέφτεται να μεταναστεύσει για ακόμη μια φορά σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Απορώ ξεχάσαμε τις δυσκολίες που πέρασαν οι προηγούμενες γενιές ως μετανάστες; Τον ρατσισμό που βίωσαν, τις δύσκολες συνθήκες εργασίας που αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν; Ή μήπως υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται εκδικητικά και θέλουν να διαιωνίσουν τα παραπάνω;

Στις περιόδους οικονομικής κρίσης πάντα υπάρχει έξαρση του ρατσισμού. Περνάμε δύσκολα, χρήματα και δουλειές δεν υπάρχουν ,εν ολίγοις χάνεται η γη κάτω από τα πόδια μας. Είναι αποδεδειγμένο πως δημιουργούνται πάντα ρατσιστικά συναισθήματα. Μισούμε αυτούς που μας παίρνουν τις δουλειές, μας σκοτώνουν, μας βιάζουν, μας κλέβουν και γενικά φταίνε για κάθε τι κακό που συμβαίνει στην κοινωνία. Ποιος μας πήρε τις δουλειές; Τις δουλειές του κυριλέ Έλληνα που προτιμά να τρώει τα λεφτά του μπαμπά αντί να δουλέψει εργάτης ή οτιδήποτε άλλο εκτός από θέση γραφείου ή διευθυντή; Οι αλλοδαποί που πάνε στα κτήματα και δουλεύουν με καύσωνα και με παγωνιά για τριάντα ευρώ φταίνε γι αυτό; Ή φταίνε για το ότι τους προτιμούν ως φτηνά εργατικά χέρια, χωρίς ασφάλιση και χωρίς εργασιακά εχέγγυα αυτοί που στο βωμό του κέρδους δεν υπολογίζουν τίποτα; Μήπως φταίμε εμείς που είμαστε καλομαθημένοι και κοιτάμε το ατομικό οικονομικό συμφέρον και την τσέπη μας; Το μερίδιο των εκάστοτε κυβερνήσεων ποιο είναι που επέτρεπαν την ανεξέλεγκτη εισροή των αλλοδαπών χωρίς αυτοί να μπορούν να απορροφηθούν, ζώντας σε μια εξαθλίωση- η οποία εξαθλίωση τους οδηγεί να κλέβουν για να φάνε ακόμα και να σκοτώνουν για λίγα ευρώ. Στην φτώχεια και στην εξαθλίωση οι ανθρώπινες αξίες είναι ανύπαρκτες, απλά επικρατεί το αίσθημα της επιβίωσης. Δεν μπορώ να πιστέψω πως υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν στους καλούς Έλληνες και στους κακούς Αλβανούς, Πακιστανούς, Αφρικανούς κτλ.. Όλοι είμαστε άνθρωποι, έχουμε ίδιες ανάγκες και αντιδρούμε το ίδιο όταν φοβόμαστε, όταν πεινάμε, όταν θέλουμε να επιβιώσουμε. Δεν φταίνε οι Αλβανοί για την ανεργία, δεν σκοτώνουν και κλέβουν μόνο οι Αλβανοί αλλά και οι Έλληνες. Οι κακοί δεν ανήκουν σε συγκεκριμένη εθνικότητα.

Γιατί θα έπρεπε να επικροτηθεί η στάση των ΟΥΚ άδων και να μην διωχθεί; Βέβαια το ερώτημα που εγείρεται για μένα είναι κατά πόσο οι ίδιοι φέρουν ευθύνη καθώς εντολές εκτελούσαν και ήταν υποχρεωμένοι να τις ακολουθήσουν και αυτό είναι θέμα ουσίας και θα εξεταστεί στο Δικαστήριο. Είναι απαράδεκτο μια εθνική εορτή να μετατρέπεται σε παρέλαση εθνικιστών ρατσιστών με συνθήματα που προωθούν την βία και περνάνε στο υποσυνείδητο ακόμα και μικρών παιδιών που καλούνται να συνυπάρξουν με Αλβανάκια στα σχολεία.

Ας μην αφήσουμε την κρίση από οικονομική να εξελιχθεί σε πολιτιστική και ηθική. Οι ανθρώπινες αξίες είναι σπουδαίο κατάκτημα και βάση ώστε να διατηρήσουμε τις ταυτότητες μας, την ηθική και τον ανθρωπισμό μας. Ο ρατσισμός μπορεί να αγγίξει όλους μας κάποια στιγμή. Ο φόβος και η ανασφάλεια που νιώθουμε όλοι θα έπρεπε να μας ενώνει και όχι να μας μετατρέπει σε απολίτιστα πλάσματα. Ας μην ξεχνάμε τους ναζί του Χίτλερ και τις θηριωδίες που διέπραξαν στα πλαίσια του εθνικιστικού φρονήματος τους.

Προσωπικά τρέμω τον Έλληνα που φωνάζει πως θα χύσει το αίμα του Αλβανού και θα γδάρει τον Σκοπιανό παρά τον ίδιο τον Αλβανό……

1 σχόλιο: