Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Αυτοί είναι καλύτεροι;

....της Αναστασίας Λαδοπούλου

Πάντα αναρωτιόμουν πώς μπορούσαν τα πιο παράλογα, αστεία, θλιβερά γεγονότα να συμβαίνουν στην Ελλάδα και πάντα απορούσα γιατί οι ξένοι να είναι σχεδόν κάθε φορά ένα βήμα μπροστά από εμάς ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Πόσες φορές δεν έχουμε δεί οδηγούς να πετάνε ασυνείδητα τα αποτσίγαρά τους από το παράθυρο του αυτοκινήτου (ενδεικτική η παρατήρηση διαδικτυακού φίλου, ο οποίος εύστοχα σημείωσε: ''Ελληνικο σημαιάκι στο ταξι. Λές και δεν καταλάβαμε ότι είσαι έλληνας όταν στο φανάρι άδειασες στο δρόμο το τασάκι. Σε περάσαμε για Ελβετό ...''). Γέλασα, αλλά κυρίως προβληματίστηκα.

Πόσες φορές δεν έχουμε δεί γείτονα να πετάει στο ίδιο μέρος πλαστικό, αλουμίνιο, χαρτιά και αποφάγια, ενώ ο ειδικός κάδος απέχει μόνο λίγα μέτρα, απλά εκείνος βαριέται το περπάτημα και το χώρισμα των σκουπιδιών από πριν.

Με χαρά (για το καλό του πλανήτη) μαθαίνουμε οτι στη Σουηδία παράγουν ηλεκτρισμό από τα σκουπίδια τους. Συγκεκριμένα, ανακυκλώνουν με τόσο ζήλο τα απορρίμματά τους σε ποσοστό που φτάνει το καταπληκτικό 96% και όταν αυτά δεν επαρκούν, εισάγουν κι άλλα από τη Νορβηγία! γιατί έτσι πάει, άλλοι έχουν παραγωγή ζηλευτή, παρ'όλα αυτά, εισάγουν μέχρι και πορτοκάλια από το Ισραήλ και άλλοι εισάγουν σκουπίδια για ανακύκλωση με σκοπό το καλό του οικοσυστήματος.

Πολύ εύστοχα (και απερίσκεπτα) θα πεί κανείς: ναί, αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, εμείς θα σώσουμε τον κόσμο; Λοιπόν, ναί, εμείς θα σώσουμε τον κόσμο και όχι, μπορεί ένας κούκος να μη φέρνει την άνοιξη, αλλά την προαναγγέλλει, την υπενθυμίζει.

Για μια και μόνο φορά ας χρησιμοποιήσουμε σωστά τον εγωισμό και το ανταγωνιστικό πνεύμα και ας αναρωτηθούμε.. αυτοί είναι καλύτεροι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου